Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mi járhat azoknak a fejében,...

Mi járhat azoknak a fejében, akik elvárják másoktól a magázást? Miért tesznek ilyet?

Figyelt kérdés
Én elvagyok másokkal tegezve is, magázva is (bár tegeződni jobban szeretek), de akár tegezés, akár magázás, a kölcsönösség a lényeg. Tudok magázódni, ha kell, de soha nem várnám el senkitől, hogy magázzon, soha senkinek nem mondanám, hogy nem tegezhet, csak a kölcsönösség a lényeg. 39 éves férfi vagyok, szeptemberben leszek 40, de örülök, ha a fiatalabbak tegeznek, és idősebbekkel is szívesen tegeződöm, ha tudom, hogy lehet.

2020. jún. 14. 22:01
 21/96 anonim válasza:
45%
Az meg a másik, hogy mindenki 16-nak néz engem, letegez és lekezelő, mert azt hiszi tinilány vagyok. Boltban mindenhol...
2020. jún. 24. 12:02
 22/96 anonim válasza:
77%
Meg még az jutott eszembe, hogy az autós oktatóm. Mindenki tegezte, meg fel szokta ajánlani... Nekem egyszer sem mondta, hogy tegezhetem, aztán így maradt... Fuu de utáltam azt az embert... Hónapokig odajártam...
2020. jún. 24. 12:05
 23/96 anonim ***** válasza:
81%

Válasz a kérdésedre, amit kiírtál:

Az jut eszembe, hogy idegen (nem rokon, nem barát, nem volt osztálytárs), ennyire egyszerű. Egy idegen ne tegezzen , én sem tegezek le egyetlen idegent sem.

Kérdező, te mindenkit letegezel? A háziorvosod, a gyereked osztályfőnökét, a rendőrt, ha megállít? Ha a válaszod igen, akkor egyszerűen egy faparaszt vagy, aki nem sokat hallott a civilizációról.

Hasznos válaszokat kaptál a többiektől is, tanulmányozd őket, valamint vegyél néhány illemtan könyvet.

Sose késő tanulni, fejlődni, művelődni, kezdd el mielőbb!

2020. jún. 24. 12:36
 24/96 anonim ***** válasza:
53%
23: tízpontos! :-)
2020. jún. 24. 12:39
 25/96 anonim ***** válasza:
74%

Sokaknak elég az higy "ez így szokás", és azért csinálják úgy. Szerintem ők ezt a tisztelettel kötik össze tévesen. Mert szerintem a tiszteletet tegeződve is meg lehet adni. Ahhoz hogy eltűnjön a nyelvünkbőlég sokat kell még aludni, de látok fejlődést mert volt idő mikor a házastársak is magázták egymást.

Nem várom el soha hogy magázódjanak velem mert nem szeretem. Viszont magyarországon hivalalos helyen ez így illik, és nem akarok bunkónak tűnni. Csak ezért. Legszívesebben viszont az ügyvéddel is tegeződnék.

Ha magánéletben találkozunk simán letegezek mindenkit kb 60 évig ha ő tegez. Ha nem akkor magázódok hogy ne nézzen bunkónak, de rövidre zárom a beszélgetést.

Én 41 vagyok. Viszont egy 80 éves embert pl aki a régi időkben nőtt fel amikor még a szüleiket is magázták az emberek tiszteletben fogom tartani hogy ő egyszerűen nem szereti a tegezést, ezért nem tegezzem vissza. Ez az egyetlen kivétel amikor nem tegezek vissza valakit amikor ő letegez.

2020. jún. 24. 19:42
 26/96 anonim ***** válasza:
18%
Előző vagyok, sokat éltem angol nyelvű országvan. Megszoktam higy csak tegezés van. A tiszteletet így is meg lehet adni.
2020. jún. 24. 19:46
 27/96 A kérdező kommentje:

Most válaszolok a 18-26. hozzászólásokra.

Hasznosnak jelöltem a 18., 22., 25. és 26. hozzászólást.

Félig hasznos: 19., 20., 23.

A 21. és 24. választ nem hasznosként jelöltem. (A 21.-nél gondolkoztam a félig hasznos minősítésen, de mivel 0%-on állt, inkább csatlakoztam a többiekhez.)

Akinek lehet valamit válaszolni:

18. Szerintem is a távolságtartás lehet az oka.

19. Hasznos lenne a válasz, én is a távolságtartással magyaráznám, de nem tetszik az emberekhez való hozzáállásod. Nyilván van olyan is, mint akiket leírtál, de nem hinném, hogy ez a többség. Szerintem rosszabbnak látod az embereket, mint amilyenek.

20. Valószínűleg a hivatalokból tűnik el utoljára a magázódás, én is így érzem. Én sem tegeződöm mindenhol, mert tudom, hogy hol várják el a magázást, és alkalmazkodni szoktam, de nem tudom, miért várják el. Hivatalos ügyet is lehetne intézni tegezve is, magázva is. A felsorolás 2. és 3. pontja kb. ugyanaz nálad: az idősekkel beszélni. Engem nem zavar, hogy az illető idősebb, bármilyen korú emberrel tudok tegeződni is, magázódni is, csak az zavar, ha az idősebb úgy akar tegezni, hogy tőlem magázást vár el. Ilyenkor inkább nem állok vele szóba. A válaszod hasznos része a sok személyes történet, de ezek mind azt bizonyítják, hogy sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha csak egyféle megszólítás lenne. Nem kell külön tegezés és magázás is...

21. Hány éves vagy? Én már örülök, ha fiatalabbnak néznek, de általában fiatalabbnak is szoktak nézni. 23 éves voltam, amikor vendégek jöttek, kellett nekik szeszes italt venni (én amúgy nem iszom ilyeneket), és igazolványt kértek tőlem a boltban. 33 éves koromban meg 2 ember arról beszélgetett mellettem, hogy vagyok-e már 25, és meglepődtek, amikor elárultam a koromat. :D Most meg azt nem tudják eldönteni, hogy vagyok-e már 30. :)

22. Ez hasznos, éppen ilyen esetekre vagyok kíváncsi, hogy vajon mi járhatott az oktató fejében, amikor éppen csak neked nem ajánlotta fel, de mindenki másnak igen...

23. Én sem merek mindenhol tegeződni, de sokkal természetesebb lenne bármilyen helyzetben, akár az általad felsorolt esetekben is, ha átállnánk tegeződésre. A kioktató stílusod sem tetszik.

24. Nem értünk egyet.

25-26. Kb. hasonlóan gondolkozunk, és elég szomorú, hogy sok embernek elég az, hogy "ez így szokás", szerintem az illemszabályok kb. 80-90%-a eltűnne (és fellélegeznénk), ha lenne egy bátor ember, aki meg merné kérdezni, hogy MIÉRT?, és megkérdőjelezné az elavult és/vagy felesleges szabályokat. (Vannak hasznos, értelmes illemszabályok is, de sok felesleges van köztük. Sok szabály olyan kérdésekről szól, amelyeket nem is kellene szabályozni, mások elavultak, megint másoknak éppen az ellenkezője lenne célszerű, olyan is van, aminek az elvi alapjai hibásak, stb.) A tisztelet szó jelentése is külön megérne itt egy kérdést, mert szerintem 100 embertől 100 különböző választ kapnék. Az én saját meghatározásom szerint: “A tisztelet egy érvpótló szó, amit akkor használunk, ha a saját magunk, vagy az általunk képviselt emberek személyét, véleményét, érdekeit vagy értékrendjét mások személye, véleménye, érdekei vagy értékrendje fölé kívánjuk helyezni.” A magázás eltűnéséhez szerintem is kell még legalább 20, de legfeljebb 50 év. Én még valószínűleg megérem azt a kort, amikor már mindenki tegeződik. (A hétköznapi beszédben kb. 20-30 év múlva már csak tegezés lesz, és kb. 50 év múlva már a hivatalokból is eltűnik a magázás.) A többivel egyetértek, ugyanezt gondolom.

Egyébként elég sok mindenről szólhat ez a téma:

- Mi jár annak a fejében, aki elvár valamit valakitől?

- Miért van külön tegezés és magázás, miért nem elég csak az egyik? (Ezt soha nem értettem.)

- Mitől függ, hogy kinek engeditek meg és kinek nem?

stb.

De engem leginkább a személyes vonatkozások érdekelnek. Amikor azt mondjátok valakinek, hogy "te engem nem tegezhetsz", azt miért teszitek?

2020. jún. 24. 21:29
 28/96 anonim ***** válasza:
88%
Nem válasz az utolsó kérdésedre de egy élményemet megosztom. 20 évesen bekerültem egy munkahelyre ahol kedvesen fogadták kivéve egy embert. Az egyik kolléganőm megkérdezte tőle hogy miért nem mondta nekem hogy tegezzem, és azt mondta hogy azért mert a lányával vagyok egy idős. Szarul esett, de nagyon meg voltam szeppenve ezért nem szóltam semmit. A mai fejemmel tudom higy ő volt a bunkó, mert ez oda-vissza működik. Ha én letegezek valakit nem várom el hogy ő engem magázzon. Szerintem ő ezzel valamilyen fölényben érezte magát, mert ő márpedig idősebb. Pedig mint ember egyáltalán nem volt értékesebb mint bárki más. Azalatt a 3 év alatt amíg ott voltam kerültem a vele való találkozást. Kellemetlen volt hogy mindenkit tegezek ő pedig kikéri magának. Az embereknek meg kellene érteniük hogy ez az illem a hétköznapi életben valahogy (nem tudom mi a jó szó rá) sokszor kellemetlen.
2020. jún. 24. 22:02
 29/96 A kérdező kommentje:
28. Hát igen, én sem értem az ilyen embereket, nagyon tanulságos történet volt.
2020. jún. 24. 22:13
 30/96 Kései Sirató ***** válasza:
91%

Úgy látom, kérdező, hogy te a magázódást feleslegesnek tartod, azonban az emberek többsége (itt a válaszolók többsége) nem tartja annak.

Egyébként az angol nyelvben sem szólítok egy idegent a keresztnevén, hanem azt mondom, hogy Mr.Jackson, és Jó reggelt-et köszönök, nem azt, hogy Cső.

Mi ad alapot a tegeződésre? Például közös múlt, ha együtt végeztünk az egyetemen, vagy egy oviba jártunk.

Munkatársak általában tegezik egymást, főleg akkor, ha azonos beosztásúak, a főorvosokat a takarítók, vagy segédápolók nem szokták tegezni, fura is lenne.

Én elvárom , hogy ne tegezzenek olyan emberek, akik nem is ismernek. Különösen zavarna, hagy egy koszos, alkoholtól bűzlő ember jönne oda hozzám tegeződve, és haverkodni próbálna.

Összegezve azért zavar, mert nem akarom, hogy bárki közel kerüljön hozzám. Tartsák meg a távolságot, ahogyan én is megtartom, ennyire egyszerű.

2020. jún. 25. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!