Mi járhat azoknak a fejében, akik elvárják másoktól a magázást? Miért tesznek ilyet?
59: "Ha férfit lemagázol, akkor azt jelenti, hogy meleg vagy."
Ezt remélem csak te látod így. :-O
"ez így van, nem tudom hol nevelkedtetek. Maga = nő, Ön = férfi. Az, hogy összemosták idővel a kettőt, és rosszul használják"
Te hol nevelkedtél? Honnan veszed ezt?
"Egy tiszteletet adó ember amúgy soha nem mondja ki, hogy Maga vagy Ön."
És ezt?
59-es és 62-es válasz szerzőjének (feltehetőleg ugyanaz a személy):
Milyen történelmi forrást, irodalmi művet, nyelvészeti, szociológiai cikket vagy illemtankönyvet tudnál bemutatni nekünk az állításaid alátámasztására? Itt többen nem hallottunk olyan illemszabályról, hogy a maga/Ön megszólítás nemektől függne, ezért szeretném látni a forrásokat.
Szia Uram! vagy Tiszteletem! vagy Szevasz Bástya!
Nálam ezek a köszönési formák az elfogadottak!
Ez a normális. Nem engedeknmagamhoz bárkit, nem őriztünk együtt libát.
Bunkóság. A magyar különbséget tesz, korra, nemre való tekintettel.
Te totálisan korlátolt vagy, kérdező.
Nem évszázadok, ha nem évezredek.
Abszolút értelmetlen a kérdésed. Műveletlenségről tudósít.
Az meg főleg érdektelen, hogy milyen gombot nyomsz meg.
Nagyon jó témafelvetés, sajnálom, hogy másfél évvel később akadtam rá. Szándékosan nem olvastam el egyetlen választ, hogy ne zavarjanak bele a gondolataimba, így ha olyat írok, amit más is írt, elnézést kérek.
Maga az illem elvileg meghúz egy kort, ami alatt mindenki tegeződik, felette mindenki magázódik. Tegező viszonyt pedig az idősebb fél, ellentétes neműek esetén a nő kezdeményez. Persze ez a korhatár nem egy éles, tehát nem úgy kell elképzelni, hogy holnap betöltöd a 25-öt és már kezitcsókolom kell köszönnöd a szintén huszonéves szomszédlánynak. :D
Vannak ebben rugalmas átfedések, továbbá afféle élethelyzeti dolgok. Pl hivatalos ügyintézés, hatósági intézkedés esetén mindenki mindenkivel magázódik alapból, korra és nemre való tekintet nélkül. De szerencsére ez a dolog is hatalmas lazuláson ment keresztül az elmúlt 30 évben. Ma már lényegesen megengedőbb a társadalom és nem okoz bajt a felnőttek, középkorúak tegeződése sem.
Nekem amúgy (40+F) az a "KEDVENCEM", amikor bemegyek egy üzletbe, ahol fiatal csajok dolgoznak, de jónapottal vagy kézcsókolommal indítok, mégis csak nők, erre letegeznek (eddig oké, én is tegezem őket ezután), majd elköszönéskor a "Sziasztok"-omra kapok egy balazírt flegma "visssssszláttt"-ot. Volt, amikor simán visszakérdeztem, hogy mi az oka annak, hogy 5 perce még tegeződtünk, aztán elvitte a cica, vagy mi van?
Sajnos vannak még kardot nyelt emberek, akik azt hiszik, ez a távolságtartás jó bármire is. Pedig lehet nagyon udvariasan tegeződni pl egy nagyon idős emberrel is, maximum "Szervusszal" köszönünk és nem egy szia, heló akármivel. És magázva is úgy el tudok küldeni bárkit az anyjába, hogy csak na.
Nekem azért tetszik az a metódus, több északi, északnyugati országban így van, hogy kb 50-60 éves korig mindenki mindenkivel tegeződik, magázódni nagyon nagy korkülönbség és nagyon nagy társadalmi különbség esetén szoktak.
De hogy a kérdésre visszautaljak, mi járhat a kényszeres magázódó fiatalabbak fejében? Egyfajta önjelölt illemidomár szerepébe bújva tudnak hatalmi drámát gyakorolni és leereszkedő fölényhez jutni. De sekély e kéj.
"Volt, amikor simán visszakérdeztem, hogy mi az oka annak, hogy 5 perce még tegeződtünk, aztán elvitte a cica, vagy mi van?"
Mit mondtak rá?
Azt, hogy "Ja bocs, már keverem, hogy kivel, hogy beszélek, olyan sokan megfordulnak itt a boltban."
no comment
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!