Mi járhat azoknak a fejében, akik elvárják másoktól a magázást? Miért tesznek ilyet?
Bakker, nem fogod fel, hogy ez a téma nem egy GYK-keretek között megválaszolható téma???
Ezer és egy tanulmány, kutatás, stb. stb. foglalkozik ezzel - ha érdekel, keress rá! Nem tudom, hány nyelvet beszélsz (én négyet), de szvsz. _csak_ magyarul többtucat ilyen kutatást találsz. Nyeltudományit, néprajzit, és még pár társadalomtudomány területén...
Kérdező: nagyon függ a környezettől!
Én pl. kifejezetten sértőnek találom, ha egy pincér, vagy bolti eladó letegez. Főleg, ha nálam még fiatalabb is.
Abban a viszonyban ő szolgáltató, nem lehet haverkodni.
én nyitott vagyok, ha letegeznek visszategezem. alapbol, ha en köszönök először, es idosebb a személy vagy ismeretlen, akkor magazom. azt gyűlölöm viszont, ha magazok valakit o meg letegez.
ezt nem ertem mondjuk.
ket szomszédommal is ez van, meg még jo nehany emberrel a kornyezetemben.
28 eves vagyok
A protokoll szakemberek szerint:
"13./ tegezés, magázás: A magyarok a 16. században (latin mintára) még mindig a tegezést használták, mindenki tegező viszonyban állt a másikkal.
A tegezés két részre oszlott: 1./ baráti tegezés: pl. "Te, Pista!"; 2./ a nemekhez intézett tegezés: „Ahogyan Tekegyelmed kívánja!”. A magázódás, „Uram!”, „Asszonyom!” megszólítás német hatásra indult meg. A maga szót a 17. században használták először, mindig rideg, lenéző szerepe volt. Az ön megszólítás udvarias, tiszteletet sugall.
A tegezés szabályai: csak a nők vagy a náluk jóval idősebb/magasabb rangú férfiak ajánlhatják fel; -a nők egymás között: csak az idősebb/magasabb rangú kezdeményezheti. A tegeződést visszautasítani minden körülmények között sértés!"
Én úgy gondolom, hogy a hagyomány tisztelete miatt rögzült a magázódás. A nagyszüleink a szüleiket is magázták, és ez akkor így volt helyes. A tegezés önmagában egyszerűbb, ezért fokozatosan bővül a használata, ma már családokon belül barátok között, munkahelyeken kollégák között többnyire általános. Hogy ez jó vagy nem, arról lehet vitatkozni, de az bizonyos, hogy változik a nyelvünk, a tegezés irányába. Ma már nem kirívó eset, hogy boltban, étteremben, rádióban, hivatalban, óriásplakáton letegeznek, főleg, hogy a Netikett alapja a tegeződés, és egyre többen és többféleképpen jelennek meg online. Ez okoz olyan anomáliákat, hogy Pl. egy színház személyesen, nyomtatott felületeken mindig magázza a nézőit, de a közösségi oldalán már tegezi őket, mert ott meg az a helyes. Vagy hogy a kormányzati kommunikációban is megjelenik a tegeződés, ami akár csak néhány éve még elképzelhetetlen volt.
Szerintem sokszor türelemmel kell viseltetnie mind a magázást, mind a tegezést preferálóknak a nyelvet máshogy használókkal szemben. Mindkét módon lehet tisztelettel és tiszteletlenül is beszélni másokkal.
Szerintem olyankor a távolságtartás miatt várja el.
Meg akarja tartani a kapcsolat hivatalosságát.
Elég szomorú, hogy 40 evesen ezt nem tudod és fel vagy háborodva, minek kell magázni az ügyintéző asszonyt.... Nagyon egyszerű vagy... Ezt jobb esetben felnőtt korára megtanulja az ember.
1. Hivatalos ügyek, most bemennél a hivatal aztán nekiállod tegezni az ügyintézőt? Miért várja el bazzeg, mert hivatalos ügyintézés...
2. Meg elvileg az idősebbetnis illik tegezni. Most te le mernél tegezni egy 80 éves nénit?
3. Az idősebbet, ha nem ad engedélyt tegezésre...
Szerintem veled korodbelit, vagy fiatalt simán lehet tegezni. Aminek örülök, hogynez a szülő-gyerek magázás kiveszett! Ezzel csak a távolságtartás, hatalmi viszony érzékeltetése volt. Régen a férj és feleség is magázta egymást...
Főleg kisgyerekként volt ez nekem nagyon kellemetlen, mert anyám mindenkinek csókolomoztatott, még 18 évesen is leb..szott,ha letegeztem valakit, aki alig idősebb és megengedte. Utólag odament és megkérdezte, engedélyezte-e nekem... Kisgyerekként nt ilywn 14 éveseket is magáztam. Meg kifejlesztettem magamban egy olyan beszédet, hogy direkt kerüljem a magázást, tegezét, lehet így beszélni. De előbb-utóbb eljön az ideje...
Sokkal jobb a angolt, de ott is egyébként helyzettől függ, tisztelet, hivatalosságot ki lehet máshogy is fejezni, mint ha a haveroddal beszélnél...
Nekem a csókolomból jobban elegem van, a magázást én szerintem jól csinálom, egyedül gyerekként féltem nagyon, akár egy tizenévest is letegezni anyám miatt... Kisgyerekként betanítjál, hogy csókolomoz mimdenkinek, itt falun, tényleg mimdenkinek kell köszönni..
Gyerekként mindenkinek csókolomoztam, mert hiába én nem ismertem, mentek anyámnak köpni, hogy nem köszönt. Ezt a kollégái megteszik 22 éves koromban is... Hiába nem is láttam, ismertem meg őket.. Meg "nem nyitod ki rendesen a szádat, mikor köszönsz, nem köszönsz". Hoszonéves koromban futnak anyámhoz ilyennel, meg jelentgetnek rólam. Szerintem ez jobban gáz, mint a magázás hivatalos helyeken, helyzetekben.
Máig bennem van, hogy 16 éves korban hogyan megalázott anyám kolleganője... Jöttek a lányával, köszöntem nekik, hogy "jó napot, hello". Munkahelyen másnao olyan balhét rendezett, hogy én letegeztem őt, utána meg anyám, apám elkapott itthon. Mikor nem is volt igaz, igaz jó napot volt a csókolom helyett...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!