Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mi járhat azoknak a fejében,...

Mi járhat azoknak a fejében, akik elvárják másoktól a magázást? Miért tesznek ilyet?

Figyelt kérdés
Én elvagyok másokkal tegezve is, magázva is (bár tegeződni jobban szeretek), de akár tegezés, akár magázás, a kölcsönösség a lényeg. Tudok magázódni, ha kell, de soha nem várnám el senkitől, hogy magázzon, soha senkinek nem mondanám, hogy nem tegezhet, csak a kölcsönösség a lényeg. 39 éves férfi vagyok, szeptemberben leszek 40, de örülök, ha a fiatalabbak tegeznek, és idősebbekkel is szívesen tegeződöm, ha tudom, hogy lehet.

2020. jún. 14. 22:01
 31/96 anonim ***** válasza:
36%

#30. Tehát te azt se szereted ha valaki felajánlja a tegeződést első találkozásnál? Akkor azt mondod hogy bocs de még nem vagyunk ilyen közeli viszonyban? Cska érdekel.

Mellesleg tévedsz az angollal kapcsolatban. Rendszeresen jó reggel-el köszöntem a kolegáinmak annak ellenére hogy a keresztnevükön szólítottam őket. Plusz a háziorvos is rendszeresen a keresztnevemen szólított már bemutatkozáskor (!) is. A távolságtartás ennek ellenére megmaradt vele.

Plusz attól hogy valakit trgezel nem kötelező barátkozni. Én amúgy elfogadom a véleményed, csak a lekezelő stílusodat nem.

2020. jún. 25. 16:34
 32/96 Kései Sirató ***** válasza:
81%

Utolsó, te nem értesz engem, esetleg elfelejtettél magyarul.

Olvasd vissza, nem azt mondtam, hogy tilos jó reggelt-et köszönni annak, akit tegezek. Képzeld, itt Budapesten az iskolában, ahol tanítok, mindenki mindenkinek jó reggelt-et köszön, holott minden kollégát tegezünk.

Nem szoktam minden tegeződést felajánlónak azt mondani, hogy maradjunk a magázódásnál, de általában olyanok ajánlják fel, akik hasonlóan kvalifikáltak.

A magázódás egyfajta távolságtartást fejez ki, akkor is ha te ezt nem hiszed. Szép napot!

2020. jún. 26. 10:53
 33/96 anonim ***** válasza:
20%
Már megint lekezelő vagy. Így nem tudlak komolyan venni.
2020. jún. 26. 11:12
 34/96 A kérdező kommentje:

30. és 31. válasz hasznos. A 30. válasz (Kései Sirató) tényleg eléggé lekezelő, de ettől talán csak még hasznosabb, mert látszik belőle a válasz a kérdésemre, hogy milyen emberek várják el a magázást és mi jár a fejükbe. Hát ilyen emberek, és kb. ez jár a fejükben, mint ebben a válaszban. A 31. válasz is hasznos, abban is van információ, még egy tévedés javítása is.

A 32. és 33. válasz nem hasznos. Kései siratótól már megint érzem a kioktatást, de most nincs is annyi információ a válaszban, a 33. válasz meg igaz, de mégsem hasznos, mert információ helyett egy másik ember minősítéséről szól.

(Azért írok ide ennyiszer, hogy mi hasznos és mi nem, hogy kb. sejteni lehessen, milyen fajta válaszokat keresek.)

2020. jún. 26. 19:38
 35/96 anonim ***** válasza:
81%
Azt gondolom, hogy az ilyen emberek többre tartják magukat másoknál, és bizonyos emberektől annyira viszolyognak, hogy belehalnának, ha ezek az emberek azt mondanák nekik, hogy "te". Számukra a "te" olyan, mint egy illetlen fogdosás. Inkább áthágják az udvariassági szabályokat is a viszolygásuk miatt. Édesanyám ilyen volt. Az egyik kolléganőjétől, aki leányanya volt, annyira viszolygott, hogy nem tegeződött vele, pedig nőknek egy munkahelyen illett volna tegeződni. Én többször mondtam neki, hogy ajánlja fel ennek a nőnek a tegeződést, mert mit gondolhat magában róla ez a nő, bunkónak hiheti, de édesanyámat ez sem zavarta. Egyszerűen nem volt hajlandó ennek a nőnek a "te" megszólítást felajánlani. Pedig a munkahelyi etikett ezt diktálta volna. Az én munkahelyemen is vannak olyan fiatalabb kollégák, akiktől kiráz a hideg, mégis felajánlottam nekik a tegező formát, hiszen létezik egy munkahelyi íratlan szabály, amihez nekem is tartanom kell magam, ha tetszik, ha nem. Anyukám nem volt ilyen tekintetben még ennyire sem flexibilis és hajlítható, mint én.
2020. jún. 28. 10:23
 36/96 anonim ***** válasza:
88%

Mert, ha pici ujjadat nyújtod egyből, lesz pofája akár a karod is leharapni...s már tesózik is-bizalmaskodik, pedig senkid.

A tegezést ki kell érdemelni... + komállak vagy nem, hogy érthetőbb legyen.

2020. júl. 19. 20:02
 37/96 anonim ***** válasza:
74%

Még az elején volt szó idegen nyelvekről. Angolban a you a magázó formából alakult ki. szóval a magázódás lett általános ott, nem a tegeződés.

Skandináv nyelvekben a tegezés általános, ott valóban a tegező formát használják, de én pl. az ikeás szövegeket nem fordítottam volna tegezősre. Szerintem undorító, engem zavar. Nem illik a magyar kultúrába.

Nem szeretem, ha letegeznek boltban, hivatalban, ha letegez a taxisofőr vagy bármilyen szolgáltató. Én úgy érzem, a magázás a tisztelet jele idegenek között.

Az, hogy a mai tizen- huszonévesek jóformán ragozni sem tudnak (pl. "légy szíves" használata többes számban, illetve magázással keverve), ezért a magázó formákat sem tudják normálisan használni, még nem azt jelenti, hogy nem kéne megerőltetni magunkat, és tisztességesen kommunikálnunk egymással.

Ha egy idősebb férfi letegez, akit nem ismerek, azt nőként megalázónak érzem, úgy érzem, nem adja meg a kellő tiszteletet. Ugyanakkor interneten, fúrumokban, facebook csoportokban magázódni szintén a bunkóság jele szerintem, szintén megalázó, fölösleges távolságtartás.

Szóval kettős a dolog, megvan mindennek a helye, a neten tegeződés van, életben ismeretlen felnőttek között pedig magázódásnak kéne lennie szerintem. Legalábbis ha énhozzám szólnak. Hogy a bunkók hogy beszélnek egymással, természetesen nem az én dolgom.

2020. júl. 19. 20:45
 38/96 anonim ***** válasza:
98%

"Mi járhat azoknak a fejében, akik elvárják másoktól a magázást? Miért tesznek ilyet?"

Azért teszik, mert így szocializálódtak: nem csak azt tanulták meg, hogy bizonyos helyzetekben illik bizonyos típusú ruhákat felvenni, bizonyos más típusúakat pedig kerülni, hanem azt is, hogy bizonyos helyzetek túlságosan hivatalosak, azaz nem eléggé bizalmas jellegűek ahhoz, hogy abban a másik fél tegezhesse őket.

2020. aug. 1. 12:00
 39/96 anonim ***** válasza:
100%
Igazából nem tudom, mi járhat az általad említett emberek fejében, ennek ellenére nap mint nap megélek számomra több, mint érdekes szituációkat. Szinte kivétel nélkül tegeződve köszönnek rám az üzletek pultjai mögül az üzletek alkalmazottjai - korra és nemre való tekintet nélkül, - sokszor pislogok is magamban, mert nem tudom hová tenni a dolgot, amikor egy olyan ember tegez szemközt, akiről túlzás nélkül állítható, hogy simán az unokám lehetne. Ha negatívan szemlélem a dolgot, akkor az jut eszembe, amit az előbb írtam, ugyanakkor a pozitív szemlélet hatására jóérzést is kelthet az emberben, hogy ennyire fiatalnak néz ki mások szemében, - bizalmat nem kelt bennem, hogy elkezd bárki is tegezni. Igaznak vélem, hogy magázódva legalább olyan szinten meg lehet bántani bárkit, mint ha tegeződve tesszük ezt, mégis azt gondolom, hogy meg kellene előlegezni vadidegen emberek irányába az alapvető tiszteletet annak a lehetőségnek a fenntartásával, hogy az idősebb, élet tapasztaltabb férfira vagy a nőre bízzuk egy tegeződő viszony felajánlását. A csendőrpertut erőltető embereket - fiatalabb olvasóknak írom, hogy ez az egyoldalú tegeződést jelenti, - pedig egy az egyben gyökérnek tartom.
2020. aug. 2. 09:59
 40/96 anonim ***** válasza:
90%

En eleve olyan helyen dolgozom ahol alap az Önözés. (Ügyvedek cegvezetök könyvelök ügyfelek csopvezek stb -föleg elektronikus a kapcsolat), szoval nalam ez alap.

A tesom tanitojàval tegezödnöm kene, mert kerte(en hozom neha sulibol). De olyan szigoru, katonàs s.ggfej raadasul, hogy vele pl keptelen vagyok ra es probalom kerülni azokat a szavakat amiben hasznalni kene.

2020. szept. 12. 08:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!