Mi járhat azoknak a fejében, akik elvárják másoktól a magázást? Miért tesznek ilyet?
Ezt félig hasznosnak jelöltem, mert 2 kérdés nyitva maradt:
1. Miért a magázódás az alap?
2. Ha valaki kijelenti, hogy őt ne tegezze egy másik ember, az miért tesz ilyet? Ezt nevezem a magázódás elvárásának.
3. belemagyarázás, nem igazán hasznos.
3. Dogmatikus, félig hasznos. Éppe az érdekel, hogy mi járhat az ilyen ember fejében: "ne tegezzen, nem őriztünk együtt libát", mert én ezt nem tudnám mondani, inkább visszategezném az illetőt. Ha az egyik fél tegez, a másik miért ragaszkodik továbbra is a magázáshoz?
Te valami nagyon el vagy tevedve. Ezekben a nyelvekben, ahol van magazo formula, nem veletlenul van, es evszazadok ota tudjak hasznalni.
Az elmult evekben a tahosag sokaknal normava valt, ezek szerint nalad is. De hagyd meg a tobbieknek, hogy civilizaltak legyenek.
4. "ne tegezzen, nem őriztünk együtt libát" - Ez egyfajta hozzáállás az emberekhez. Ennek a motivációjára vagyok kíváncsi.
6. "Ezekben a nyelvekben, ahol van magazo formula, nem veletlenul van, es evszazadok ota tudjak hasznalni." - Egyrészt nincs is minden nyelvben, másrészt az okok érdekelnének. Ahol van, ott miért van? Ahol nincs, ott miért nincs? A második bekezdésed pedig súlyos személyeskedés, ezért "nem hasznos" minősítést adtam. (Amúgy nincs is igazad, mert ha megnézed a kérdés alatt, akkor ezt írtam: "Tudok magázódni, ha kell, de soha nem várnám el senkitől, hogy magázzon, soha senkinek nem mondanám, hogy nem tegezhet, csak a kölcsönösség a lényeg". Tehát nem a tahóság a norma nálam, de amúgy tegeződni sem tahóság.)
7. "Vannak régi vágású emberek, akiknek nem jön be" - Miért nem jön be nekik? Erre lennék kíváncsi! Ez is csak félig hasznos, mert a lényegre nem térsz ki. Az okokra és motivációkra.
Egyszerűsítem a kérdést, mert sokaknak nem jön át a lényeg: biztos vannak személyes élményeitek a témában. Olyasmit várok, hogy "XY-tól azért várom el, hogy magázzon, mert...", vagy: "a ... helyzetben azért magázódom és azért várok el magázást, mert...", vagy: "nem értem, miért várja el XY, hogy magázzam, de szerintem azért, mert..."
Az nem ok, hogy ez az évszázados hagyomány, mert ezzel a magyarázattal sok a nyitott kérdés (ezért jelöltem nem hasznosnak a 9. választ):
1. Miért nincs minden nyelvben ilyen hagyomány, és amelyikben van, abban miért van?
2. Miért maradt fenn ilyen sokáig ez a hagyomány?
3. Van hagyománya a tegezésnek is, a magázásnak is. Hogyan döntitek el, hogy mikor melyiket alkalmazzátok és mitől függ, hogy mikor melyiket várjátok el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!