Tàrsashàzban erkélyen dohànyzókról mi a véleményetek?
Nekem az,hogy lustàk a méreggel teli seggüket levinni az utcàra,ahol nem fújnàk be màs erkélyére/lakàsàba a 4000 mérgező anyaggal teli füstjüket.
Ki hogy gondolkozik ezekről a szomszédokról?
#79:
1. Az egész főzős példát azért hoztam fel, mert sokak számára ismerős az, hogy bár szeretik valaminek az ízét, mégsem akarják, hogy a tömény szaga megálljon a lakásban, beleivódjon a falakba, ruhákba. Pedig szeretik. Csak nem töményen, bepállva a lakásba. Ezért van az, hogy kb. mindenki szellőztet főzés után. Nem azért, mert olyan ételt főz, ami szerinte büdös. Hanem mert bármennyire is jó étel legyen, a tömény szagát nem akarja a lakásban. Ezért kiszellőztet. Ahogy a dohányos szintén, vagy kimegy az erkélyre, mert akkor nem kell szellőztetni. Ezen mit nem értesz, komolyan?
Ezt értem, de már oldalakkal ezelőtt is megírtam neked, hogy elbeszélünk egymás mellett. :)
ÉN NEM írtam sehol olyan kommentet, hogy aki cigizik az ne szellőztessen. :D
Innentől értelmetlen engem ezzel nyaggatni, hogy ki miért szellőztessen vagy ne szellőztessen. Felőlem mindenki szellőztetheti nyugodtan a kajáját, dohányzását, macskaalmát, akármit, sehol nem írtam olyat, hogy zavarna.
Nyilván az ember szellőztet rendszeresen, akkor is ha semmi "szagosat" nem szokott csinálni a lakásban.
Főzök, kiszellőztetek. Dohányzok, kiszellőztetek. Alszok, kiszellőztetek.
Volt olyan válasz, amiben ezt részletezték, hogy zárjon magára mindent és tömítse el a réseket, stb, de azt a választ nem én írtam.
Aham 80, és ez lenne a nagy “kompromisszum” a nem dohányosok részéről??:
“Kétszer megkérném, aztán harmadszorra menne rá a hidegvíz.”
“beülhetnének a wc-be elszívni.”
“ablakot zárja be, szellőzőket tömje be, és gyújtson rá.”
Az a fő gond, hogy a nem dohányosok nagy része (elég megnézni az ehhez hasonló kérdéseket és a válaszokat) felhatalmazva érzi magát, hogy beszabályozza a szomszédot és elvárná, hogy az erkélyét ne használja úgy, ahogy ő akarja és még azt is megszabná, hogy az ablakot mikor nyissa ki, sőt van aki még a lakáson belül is meghatározná, hogy hol szívhatja el a cigit egy dohányos ember. Azért álljunk már meg egy pillanatra! Ebben mi a kompromisszum?
Kötve hiszem, hogy minden ember egész álló nap cigizik, főleg hogy a többség dolgozni jár és csak késő délután ér haza. Dohányos ismerőseim munka után lefekvésig 4-5x mennek ki kb cigizni, ez azért elég messze áll az egész naptól. Az hogy körülöttük mások is vannak, akik cigiznek és ezért a szomszéd úgy ezt, hogy “egész nap” cigiznek, az nem az ő hibájuk. Talán engedélyt kellene kérni, hogy ki mikor és hányszor mehet ki cigizni? És akkor az is rendben van, ha a dohányos is átmegy és közli, hogy idegesíti hogy pl ugat a kutyád vagy visít a gyereked, ezért heti x napot vidd el őket a lakásból máshova, hogy ne kelljen hallgassa?
"Aham 80, és ez lenne a nagy “kompromisszum” a nem dohányosok részéről??:
“Kétszer megkérném, aztán harmadszorra menne rá a hidegvíz.”
“beülhetnének a wc-be elszívni.”
“ablakot zárja be, szellőzőket tömje be, és gyújtson rá.”"
Ezt egy másik válaszoló írta. Vannak bunkók dohányzók és nemdohányzók között is.
#87:
Emiatt gondoltam, hogy nem érted:
"ha büdösnek gondolom, nem művelem a lakásban, ha nem gondolom büdösnek, akkor művelem a lakásban".
Én nem gondolom büdösnek, mivel magam is szívom. És jelenleg bent dohányzom, mert nincs erkélyem. De! ha lenne erkélyem, akkor nem dohányoznék bent, mert nem szeretem, ha megáll a szaga. Nem azért, mert alapból büdösnek gondolnám, vagy undorodnék tőle, mivel ha így lenne, akkor nem dohányoznék. Hanem mert töményen, megülve gondolom büdösnek és ezt el akarom kerülni. Illetve azt is érdemes megemlíteni, hogy a benti dohányzás lerakodótt szagát és nyomaait elég nehéz eltüntetni, aki albérletben él, annak nem opció, és ha a közeljövőben el akarod adni a lakást, az értékét csökkenti, ha dohányoztál bent.
A kompromisszumkészséggel alapból egyetértek, én írtam azt is, hogy több szomszéddal egyeztem már meg (pl. korábbi erkélyes lakásban térelválasztó, napi két órás idősávban nem dohányzás), azt gondolom, hogy ha racionális kérés, próbálok alkalmazkodni és remélem ő is így tesz majd, ha engem zavar valami. Az viszont szerintem nem racionális kérés, hogy dohányozzak bent, amikor van erkélyem (és pl. soha többé nem vennék erkély nélküli lakást, pontosan a dohányzás miatt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!