Tàrsashàzban erkélyen dohànyzókról mi a véleményetek?
Nekem az,hogy lustàk a méreggel teli seggüket levinni az utcàra,ahol nem fújnàk be màs erkélyére/lakàsàba a 4000 mérgező anyaggal teli füstjüket.
Ki hogy gondolkozik ezekről a szomszédokról?
“Ez érdekes, csomószor bográcsoztunk, grilleztünk és sütögettünk tűznél akkor is, mikor panelben éltem.”
Ne haragudj, de első olvasatra ez pontosan azt jelenti, hogy te kiviteleztél egy bográcsolást a panel lakásod konyhájában, de mindegy. Azt meg nem értem ez mitől érdekes, akinek nincs erre lehetősége, mert nincs pluszban egy családi háza, se rokon, akinek lenne, az hogy bográcsozzon? De ez már meglehetősen messze van a témától.
Te ezt írtad: “Ha szívják mert nem büdös, akkor miért zavarná őket a szobában”
Elég egyértelmű, hogy mire célzol, ezt csak a hülye nem tudná leszűrni ebből a mondatból. Miért szívja nyitott téren az erkélyen, miért nem a szobában, hisz elvileg nem büdös, tehát a szagra céloztál. Tehát a szellőztetés helytállóbb példa nem is lehetne. De akkor tessék: ha a többség főzés közben amiatt nyit ablakot, mert megáll a büdös kaja szag a lakásban, akkor miért nem rendel főzés helyett menüt? Ha tényleg nem érted a párhuzamot ezek között, akkor sajnálom, de az már nem az én bajom.
“Hol írtam, hogy egyáltalán zavar engem” & Hol írtam, hogy van gyerekem? És a többi Hol írtál ilyen kérdésedre:
Nem kifejezetten és személy szerint csak neked reagáltam, tehát ami nem inged, azt ne vedd magadra. Ha visszaolvasol, akkor szépen látni fogod hány kommentelő hepciáskodott itt, hogy őket így zavarja, úgy zavarja, csukják be az ablakot, tömjék be a szellőzőt, ne az erkélyen szívják, nekik aztán joguk van hozzá és társai. Általánosságban reagáltam a nem dohányos emberek tipikus “érveire”.
Szerintem meg kevesebb dolog lehet “durvább” annál, hogy egyesek felhatalmazva érzik magukat arra, hogy megmondják a másik hol, mikor és milyen körülmények között gyújthat rá a saját otthonában.
Azt pedig végképp nem értem mi a furcsa abban, ha valaki kihasználja, hogy van erkélye és ott gyújt rá? Most akkor az is furcsa, hogy valaki meg kiteszi az erkélyre a ruhákat száradni, mikor a szobába is tehetné? Vagy hogy akkor teszi ki, mikor bent épp főz, hogy ne szívják magukba a frissen mosott ruhák a kaja szagot? Mert szerintem ebben a világon semmi furcsa nincs.
"Ne haragudj, de első olvasatra ez pontosan azt jelenti, hogy te kiviteleztél egy bográcsolást a panel lakásod konyhájában, de mindegy"
Már miért jelentené azt? Komolyan kérdezem.
"Mikor = Melyik időpontban; melyik esemény bekövetkeztének alkalmával; mely időpont az, amely."
"Azt meg nem értem ez mitől érdekes, akinek nincs erre lehetősége, mert nincs pluszban egy családi háza, se rokon, akinek lenne, az hogy bográcsozzon?"
Nekem se volt családi házam, és rokonoknál se sokat sütögettünk.
"De ez már meglehetősen messze van a témától."
Pontosan, mint az egész főzős téma - nem is én hoztam fel.
"Te ezt írtad: “Ha szívják mert nem büdös, akkor miért zavarná őket a szobában”
Elég egyértelmű, hogy mire célzol, ezt csak a hülye nem tudná leszűrni ebből a mondatból."
Persze hogy egyértelmű: arra célzok, hogy nekem furcsa és kíváncsi lennék, hogy miért van ez így. Pontosan ezért kérdeztem.
"ha a többség főzés közben amiatt nyit ablakot, mert megáll a büdös kaja szag a lakásban, akkor miért nem rendel főzés helyett menüt?"
Ki tudja? Bizonyos esetekben igaz lehet, én pl. említettem hogy gyűlölöm a káposzta szagát - az ízét szeretem, így csak étteremben szoktam enni, mert itthon zavarna a lakásban. Szóval ezt én sem értem, és erre is kíváncsi lennék, de ez már inkább az Ételek topicba illik.
"Azt pedig végképp nem értem mi a furcsa abban, ha valaki kihasználja, hogy van erkélye és ott gyújt rá?"
Ezt sem írtam. Én is kiülök szívesen, ha úgy van. De közben meg nem zárkózok el attól sem, hogy a lakásban szívjam, hiszen nem büdös szerintem.
Sokan pedig elzárkóznak, nekem ez a furcsa.
Na és aztán akkor mi van, ha nem kötelező 42? Akkor máris jogod lesz megszabni a másiknak, hogy ugyan ne használja már úgy a saját tulajdonát, ahogy neki megfelel, hanem még ott is hozzád alkalmazkodjon mindenben, ami téged csak zavar? Ugyan már.
Jól írja a 44, kölköt vállalni sem kötelező, hogy aztán az összes környező szomszéd a vinnyogását meg a bömbölését kelljen hallgassa hónapokig/évekig, mert speciel számomra ez fényévekkel idegesítőbb és zavaróbb egy nyamvadt cigi füstjétől, aztán mégsem érdekel senkit.
Ha valaki társasházban él, alkalmazkodnia kell, a dohányzónak, a nemdohányzónak, a kutyásnak, a macskásnak, a kisgyerekesnek, a gyerektelennek, az idősnek, a fiatalnak, a bulicsászárnak, a könyvmolynak... Mert ezzel jár közösségben élni.
Ha valaki képes a szabadon választott tevékenységét úgy űzni, hogy azzal a legkevésbé zavarjon másokat, vagy ne is vegyék észre, azzal nincs probléma, de ahogyan zavaró az egész napos hangos zenebömböltetés, ugyanúgy zavaró az egész napos cigifüst, az egész napos kutyaugatás, az egész napos gyerekvisítás... Élni és élni hagyni. Csak mert van egy lakásod, ami saját tulajdonod, még nem csinálhatsz bármit, ha azzal másokat esetleg zavarsz. Lehet kulturáltan, mértékkel is. Számomra a cigifüst zavaró, kivörösödik tőle a szemem, tüsszögök és köhögök tőle, én nem dohányzom, de elviselem az e-cigit, mert annak a füstje nem irritálja az orromat, a szememet, és vannak kellemesebb illatú töltetek bele. Vannak kisgyerekesek és kutyások is a társasházunkban, de egyikkel sincs gond, mert mindenki neveli. Van egy alkoholista lakó, aki kötekedik másokkal, őt már többen jelentették például a gondnoknak, és helyre lett igazítva.
#45 Szerintem feleslegesen ragozzuk tovább ezt a bográcsolós témát, maradjunk annyiban, hogy meglehetősen kétértelmű a mondat, amit írtál. Mikor panelban éltél is sokat bográcsoztál. Ez teljesen értelmezhető úgy is, hogy konkrétan ott a panelban bográcsoztál, bármennyire is abszurd maga a jelenség.
Bárhogy olvasom, nem látok olyan kommentet, ahol azt írta volna egy dohányos, hogy ő kifejezetten elzárkózik attól, hogy a lakáson belül cigizzen, tehát az egész alapfelvetést és problémát nem értem. Nekem rengeteg dohányos ismerősöm cigizik konyhában, nem zárkóznak el 110%-ig tőle, de ha van erkélyük, akkor szívesebben ülnek ki oda. Ellenben olyan kommentet dögivel látni, hogy az sem elegendő a kedves szomszédnak, ha a másik az erkély helyett a lakásban cigizik, még azt is meg akarja mondani, hogy ilyenkor ne nyissa ki az ablakát egy óráig pl, mert szerinte egy db elszívott cigi után a füstöt egy óráig érezni. Azért, ami vicc, az vicc.
Meg menjen le az utcára (esőben, hóban, mínuszokban stb), vagy zárjon be mindent meg tömködje be a szellőzőket és csak akkor cigizzen. Ja vagy a WC-be zárkózzon be. Ez mind irreális elvárás és senkinek nem kötelessége ennek eleget tenni, ha ő maga nem akarja.
Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a cigi szagához/büdösségéhez van köze annak, hogy van aki elvileg teljesen elzárkózik a lakáson belüli, zárt ablak mellett történő cigizéstől, hanem pl az hogy ha x ideig bent a lakásban cigizel szellőztetés nélkül, a tömény cigifüst egy idő után be tudja sárgítani a falat pl. Ellenben, ha az ablakban/teraszon szívja, akkor máris csökkentette ennek az esélyét, az a cigifüst pedig amit belefúj a levegőbe és "átvándorol" a szomszéd ablakához már bőven nem annyira koncentrált, hogy ilyesféle problémát okozzon. 5 évig volt dohányos szomszédom, aki erkélyen cigizett vagy nyitott ablaknál, soha nem állt a lakásunkban a cigi füst és a falaknak sem lett semmi bajuk.
"meglehetősen kétértelmű a mondat, amit írtál"
Esetleg annak, aki szándékosan félre akarja érteni, vagy annak aki felnőttként tanul magyarul.
Mindegy, nincs kedvem olyan vitát folytatni, ahol a számba adnak marhaságokat, és kiforgatják a mondandóm...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!