Tàrsashàzban erkélyen dohànyzókról mi a véleményetek?
Nekem az,hogy lustàk a méreggel teli seggüket levinni az utcàra,ahol nem fújnàk be màs erkélyére/lakàsàba a 4000 mérgező anyaggal teli füstjüket.
Ki hogy gondolkozik ezekről a szomszédokról?
Elbeszélünk egymás mellett.
Én így fogalmaztam: "nem akarják zárt szobában elszívni a cigit", illetve "miért zavarná őket a szobában".
A legtöbb ember, akit ismerek, zárt térben főz (konyha, főzőfülke, amerikai konyha, kinek mi). Szellőztetésről sehol nem volt szó, a beltérben, csukott ablakoknál történő cselekvésről írtam. Az ismerőseim nagy része beltérben, csukott ablaknál főz, én pl. pont az imént lettem kész egy adag curryvel, és csukva vannak az ablakok mert szakad az eső és hideg van kint. Nem főznék viszont pl. káposztát, mert annak szerintem elviselhetetlen szaga van. Szerintem így logikus...
Miért lenne fura, hogy a dohányos ember is úgy használja a saját tulajdonát, ahogy neki megfelel? Miért kéne bárkinek is magyarázkodnia? Nem is értem.
Amúgy a 29-esnek teljesen igaza van, az emberek nagy többsége úgy főz, hogy közben nyitva van az ablak, "hogy kimenjen a kajaszag" jeligével. Akkor ők miért nem csukott ablak mellett főznek? Miért zavar, ha megáll a kajaszag a lakásban, beivódik esetleg ruhákba stb? Pont ugyanaz!
"Ha zavarna a szaga, bográcsoznék odakint"
A különbség épp csak az, hogy egy panelban NEM TUDSZ máshol főzni, csak a konyhában. Ellenben cigizni tudsz az erkélyeden is és kötve hiszem, hogy elszámolni valóval tartoznál a szomszédodnak, hogy miért is ott cigizel, miért nem a lakásban. Ha a lakásban cigizik nyitott ablakkal, akkor meg az a baj, hogy miért nem csukja be. Azért ne szórakozzunk már egymással.
"A különbség épp csak az, hogy egy panelban NEM TUDSZ máshol főzni, csak a konyhában."
Ez érdekes, csomószor bográcsoztunk, grilleztünk és sütögettünk tűznél akkor is, mikor panelben éltem.
"Ha a lakásban cigizik nyitott ablakkal, akkor meg az a baj, hogy miért nem csukja be."
Hol írtam ilyet?
Én továbbra se értem, hogy miért szív valaki önként olyat, amitől undorodik. És úgy tűnik, nincs is erre racionális válasz, csak támadás, hogy pörkőtt, meg szellőztetés, meg debezzeg.
Ne haragudjatok, de ez annyira tipikus függőség-mentegetésnek tűnik....
Panelban egy egérlyuknyi konyhában bográcsozni??? :D Oké, ezt inkább nem kommentálom, gondolom vicc akart lenni, ettől független az még továbbra is BENT történik a lakásban, nem kint.
Nekünk eddig mindegyik albérletben volt a konyhán ablak, de ahol nincs, ott a nappaliban lévő ablakot nyitják, ugyanazzal a szlogennel, hogy kimenjen a kajaszag. Ez párhuzam, de ha nem titeket támaszt alá, akkor ugye az baromság. Ezt se kommentálom inkább.
Elég nehéz úgy vitát folytatni valamiről, hogy azon kívül, hogy te akarod megszabni a másik hol és hogyan cigizzen, csak mert téged zavar, más érdembeli érved nincs.
Igen, mást a gyerekek zavarnak mindennél jobban, főleg ha azok feletted visítoznak és rohangálnak, milliószor jobban zavar egy nyamvadt ciginél, mégsem megyek balhézni, hogy adja intézetbe meg ne vállaljon gyereket! Aki nem képes ép ésszel felfogni és megérteni, hogy mi a párhuzam a kettő között, abba kár szó. Ti is azzal érveltek, hogy nektek jogotok van a levegőhöz és zavar a büdös cigi szag. Na most figyelj, másnak meg joga van a nyugodt, gyerekvisítás mentes, csendes élethez.
“gy miért szív valaki önként olyat, amitől undorodik”
Légy szíves és másold ide be, hol írt bárki még csak hasonlót is?? Hol írta bárki, hogy undorodik a cigitől, de azért cigizik? Te tényleg nem érzed ezt az ellentétet? Aki undorodik tőle, az nem cigizik. Senki egy árva szóval nem írta, hogy ő undorodik a cigitől és azért nyitja az ablakot vagy azért szívja a teraszon, de te meg áruld már el miért kéne bárkinek is magyarázkodnia? Hm?
"Panelban egy egérlyuknyi konyhában bográcsozni??? :D Oké, ezt inkább nem kommentálom, gondolom vicc akart lenni"
???????
Hol írtam ilyeneket? Csak azt írtam, hogy bográcsoztam amikor panelban éltem. Nyilván nem a lakásban bográcsoztam, komolyan nem értem hogy ez egyáltalán hogy merült fel?
"ablakot nyitják, ugyanazzal a szlogennel, hogy kimenjen a kajaszag"
Én ezt értem, de akkor ÚJRA megkérdezem, előbb ugyanis valamiért nem kaptam választ: hol írtam szellőztetésről? Én arról írtam, hogy valaki bent, a lakásban tesz valamit. Ennyi.
"azon kívül, hogy te akarod megszabni a másik hol és hogyan cigizzen"
Idéznéd, hogy hol akartam megszabni bárkinek bármit? Annyit fűztem hozzá a kommentfolyamhoz, hogy nekem furcsa. Ebben mi a megszabás?
"csak mert téged zavar"
Hol írtam, hogy egyáltalán zavar engem? Idéznéd? Ismét: csak megjegyeztem, hogy számomra furcsa.
"Ti is azzal érveltek, hogy nektek jogotok van a levegőhöz és zavar a büdös cigi szag. Na most figyelj, másnak meg joga van a nyugodt, gyerekvisítás mentes, csendes élethez."
???????
Hol írtam, hogy van gyerekem?
Hol írtam, hogy jogom van ehhez-ahhoz?
Szerintem összekeversz valakivel, de akkor nem értem, miért az én válaszaimból idézel?
"Légy szíves és másold ide be, hol írt bárki még csak hasonlót is?? Hol írta bárki, hogy undorodik a cigitől, de azért cigizik? Te tényleg nem érzed ezt az ellentétet? Aki undorodik tőle, az nem cigizik."
Csak számomra ez egy létező, lehetséges opció, hogy HA valaki nem akar lemenni a tömb mellé folyton, a szomszédot viszont az erkélyen zavarja a füst, akkor elfogadható kompromisszum lehet a lakás. Nagymamám is így oldotta meg hosszú évtizedekig, mindenki jól járt. Én is így oldottam meg, amíg tömblakásban éltem. Nekem evidens volt hogy olyan megoldást keressünk, amivel nem csak az egyik vagy csak a másik fél jár jól, hanem mindenki.
Nem akarok belefolyni a vitába, - bár elég egyoldalú úgy, hogy az antidohányosok (ami egyébként én is vagyok) nem tudnak a világon semmilyen érvet felsorakoztatni arra, miért is akarják beszabályozni a szomszédot, azt leszámítva, hogy nekik joguk van a levegőhöz és őket zavarja - de valaki el tudná magyarázni, hogy honnan veszi bárki is a bátorságot elszámoltatni és kérdőre vonni a szomszédot, hogy miért dohányzik, vagy épp miért a teraszon, miért nem a lakásban és ha amúgy a lakásban gyújt rá, akkor miért nem csukja be az összes ablakát meg tömi be a szellőzőket? Hogy jön bárki ahhoz, hogy meg akarja határozni a szomszédot, hogy mit csinálhat a tulajdon otthonában és mit nem? És még egyszer: mindezt úgy mondom, hogy soha a büdös életben nem cigiztem, de ez már több, mint nevetséges, amit némelyek leművelnek.
Teljesen jogos a főzős, autós és gyerekes példa is. Engem is idegesít, hogy egy közös térbe nyílik mindenki konyhaablaka és állandóan nyitva van mindenhol főzés közben, mert hát ne ragadjon a lakásba a kaja szag, így ha te épp szellőztetnél, akkor az alsó/felső szomszéd aktuális ebédjének a szagát szagolod. Ja és plusz mellé üvöltöznek is. Az is idegesítő, amikor a szomszéd ugyan nem cigizik az erkélyen, cserébe kiül és órákat hallgatja a zenét vagy épp dumál. A neveletlen kölykökről már ne is beszéljünk. Én is mondhatnám, hogy márpedig nekem jogom van a csendes, hiszti meg ordibálásmentes élethez, hogy jogom van nem a szomszéd bűzös kajájának a szagát szagolgatni, ahogy X is mondhatná, hogy őt meg a kutyaugatás zavarja és joga van az ugatásmentes élethez. Ez mind-mind ugyanaz az elv, mint a cigizésnél. Egy közösségben mindig is voltak, vannak és lesznek is hasonló jellegű problémák, ilyen az, mikor több száz ember él egy házban, akinek ez nem felel meg és nem képes tolerálni, az ne költözzön ilyen helyre.
Szerintem meg eléggé durva, hogy még abba is ennyire belekötnek, aki maga is dohányzik, és csak egy szimpla kérdést tett fel ezzel kapcsolatban, és furcsáll valamit....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!