Ha vásárolni megyek, minek legyek még pénztáros is az önkiszolgáló kasszánál?
Minek kényszeríti rám az üzlet az ő munkájukat, mikor nekem nincs pénztáros képzésem?? Hogy hogy csinálhatom ezt a munkát??
A saját időmet rabolom, mert néha szöszmötölök valamelyik áruval és egy élő pénztáros sokkal gyorsabban dolgozik mint én. :P
Este már csak önkiszolgáló kassza van, így nincs választás.
Ha már valaki az önkiszolgáló kasszát használja, bizonyos árumennyiségnél adhatnának órabért, levonhatnák a fizetendő összegből a "pénztáros" munkámat.
Igazságtalan akárhogy is nézzük.
"nem jegyeztem meg a hülye nevű bagett nevét"
Én meg vettem egy alap sárgadinnyét, a hülye önkiszolgáló kassza meg csak midnenféle különleges sárgadinnyéket ismert. Hívtam az eladót - akire persze várni kellett, mire velem tudott foglalkozni... - aki előadta, hogy csak kattintsak a "dinnyékre", látni fogom a képen. Ezzel nyilván próbálkoztam már előtte is, de újra odakattintottam, hogy ő is lássa, tök más kinézetű sárgadinnyék jelennek meg a kijelzőn, mire rábökött az egyikre, hogy az az, pedig egyáltalán nem úgy nézett ki, mint az enyém, ráadásul valami hülye neve volt...
Szóval ha már engem dolgoztatnak, máskor jobban teszem, ha megjegyzem, melyik dinnyéből, almából, stb. melyik típus a legolcsóbb és majd annak azonosítom a fizetésnél. :D Ők így is úgy is a pénzüknél lesznek, én meg nem kell, hogy szarakodjak a géppel, meg még várjak is az egy szál eladóra a 6-8 kasszánál.
"Rengeteg olyan dolog van, amit régen szakképzett ember csinált, de mára egyszerűsödött annyit a folyamat, vagy csak elhiszik, hogy halandó ember is képes megcsinálni, hogy már mindenki maga intézi. Például a boltokban a termékek összeszedése (valaha mindent kérni kellett)"
De nem azért volt úgy régen, hogy mindent kérni kellett, mert nem nézték ki a vevőből, hogy ő maga is le tudná emelni a polcról, hanem mert ki akarták szolgálni, vagyis segíteni akarták az életét azzal, hogy ne neki kelljen keresgélnie a sok áru között, hogy melyik a számára legmegfelelőbb, meg ne neki kelljen nyújtózkodnia, hogy elérje a legfelső polcon levőt, stb. (persze mindezt azért, hogy máskor is oda vigye a pénzét máshova, igen, nem jótékonykodásból, de azért mégis). Ma meg sok helyen konkrétan szarnak a vevőre: oldja meg maga - ráadásul sokszor nincs kéznél eladó a boltban akkor se, ha kéne.
De valahol visszajön a régi szemlélet is: a webáruházakban, ahol a vevő csak kinyögi, hogy mit akar, és a raktáros keríti elő neki a hatalmas raktárból. Csak ennek meg ugye az a szépséghibája, hogy így a vevőnek általában legalább egy-két napot várnia kell rá, hogy megkapja, amit akar, meg többe kerül neki, mert a kiszállítást és a csomagolási költségeket is neki kell fizetnie (meg persze a raktáros-pénztáros munkáját is, csak az nincs annyira egyértelművé téve) - aztán meg tömheti tele a szelektív gyűjtőket (és még jó, ha azokat!) a halom csomagolással, aminek az elszállításáért megintcsak ő fizet...
"kifele menet szembesulsz azzal, kéne a blokk is"
Én eleve azzal kezdem a pakolást, hogy a blokkot bedobom a hátizsák aljára, úgyhogy igen, egy ilyen kis mozzanat is csak távol tart az önkiszolgáló kasszától, főleg az élelmiszerüzletekben, ahol általában sok mindent veszek egyszerre.
"Ma nem csak azért van több embernek jogsija, mert ... a mostani generáció rátermettebb, hanem ..."
:-OOO
Hogyhogy rátermettebb? Intelligensebb, mint korábbi generációk, vagy mi? Nem, egyáltalán nem! (Csak több érettségizik, meg többnek van diplomája, mert nem csak a top 5-10%-ot veszik fel egyetemre, mint régen, hanem 50-60%-ot simán.
"annyira leegyszerűsödött maga a vezetés, hogy a kevésbé rátermettek is meg tudják oldani"
Akkor lehet, hogy csak félreérthetően fogalmaztál az előbb? Akkor oké.
"egy átlag 50 kilós 18 éves lány vagy fiú ... Régen egy Trabant, Wartburg, Lada, Skoda kifogott volna rajtuk, de akár egy későbbi Opel vagy Suzuki is."
Miért?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!