Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mennyi vizet fogyasszak naponta?

Mennyi vizet fogyasszak naponta?

Figyelt kérdés
14 éves vagyok, 51kg, mennyi vizet fogyasszak?

2012. júl. 10. 07:46
 31/96 anonim ***** válasza:

Szerintem itt egyeseknek komoly problémájuk van szövegértés terén. Mi nem érthető abban, amit már egyszer leírtam, belinkeltem a gyengébbek kedvéért és utánam mások is leírták. Tehát: 2 liter víz kell. A többi, amit elfogyasztunk tehát: gyümölcs, leves, főzelék, egyéb folyadék tartalmú élelmiszer - az nincs a 2 literben (tehát az plusz folyadék, ami szintén kell). Minden belső működésünk az anyagcserétől kezdve sejtszintig folyadék segítségével megy végbe. 5-5,5 liter vérünk van, kb másfél liter nyálunk termelődik naponta, másfél liter vizeletünk, a belekben is nedvek vannak, az agyvíz is folyadék, van nyirokrendszerünk - amiben nyirok van, intracelluláris folyadékunk, még az ízületekben is liquor van, ami csökkenti a súrlódást stb stb stb. Tehát kell a folyadék. A 2 liter-vízből nem sok. (mivel az ember 70%-a víz, de szerintem már ezt is leírta valaki)

Kóros állapotban pl. diabetes insipidus, diabetes mellitus - van polidipszia (túl sok folyadék fogyasztás), de ők NAPI 10 liter vizet isznak! Na ez már kóros, de a 2 liter az szükséges.

Én is sokat megyek pisilni, ha megiszom a 2 litert, de az nem baj.

Kevésbé lesz koncentrált a vizelet (kisebb a vesék terhelése), a vesék kisebb eséllyel kövesednek. A húgyhólyagban pedig nem pang a vizelet, ami csökkenti a fertőzés esélyét - mivel nincs ideje a kórokozóknak elszaporodni mert kiürülnek a vizelettel. Sokszor a migrénes fejfájás oka is a nem megfelelő hidráltság. Az alacsony vérnyomás leggyakoribb oka is a szükségesnél kevesebb folyadék fogyasztása.

Ennél érthetőbben nem tudom leírni. Természetesen lehet más vélemény, de akkor meg kéne indokolni tényekkel- és nem azzal, hogy "akkor sokat kell pisilni". A folyadékmennyiség attól még kell. Megfelelő hidráltsággal egyes "időskori nyavalyák" kialakulásának esélye is csökkenthető. Ez nem csak szerintem van így, ezek tények.

Pl. veseelégtelenségben, vagy pangásos szívelégtelenségben van korlátozva a folyadékfogyasztás napi 1-1,5 literre. Tehát ez a korlátozás!

A klinikán átlagosan napi másfél liter infúziót, + 1 liter folyadékot (pl. szondatáp) szoktunk adni (+ gyógyszerek, amiket oldani kell folyadékban) - mert ennyi egy ember szükséglete, ennyi kell, hogy pl. a veséi megfelelően működjenek stb.

2012. júl. 10. 22:07
 32/96 anonim ***** válasza:
0%

Igen, az én stílusom is hagy kívánnivalót maga után.

de a többieké is... Egy érvet nem hallottam tőletek csak a szerintetek tényeket magukat, persze a bunkóskodás ment a végén.

1. Miért nem számít a gyümölcsökkel, zöldségekkel bevitt víz, nomeg a levessel bevitt? Erre még nem kaptam választ...

2. Miért kell annyit inni, hogy többet, nagyon sokat kelljen pisilni? Tudtommal ez már annak a jele, hogy felesleges víz van bennünk, a homeosztázis fenntartása végett a szervezet a felesleget üríti, különben nőne a vér mennyisége... Ezt nevelték belém, tanultam több tanártól. Nem hinném, hogy érdemes annyi plusz vizet inni, ami már csak arra jó, hogy kiválasszuk. Arról nem is beszélve, hogy nem esik jól!

Erre se kaptam érdembeli választ.

2012. júl. 10. 22:12
 33/96 anonim ***** válasza:

Szerinted mire való a kiválasztás? A szervezet pl. a méreganyagoktól szabadul meg ilyen módon. Ezért kell megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, hogy a vesék el tudják látni méregtelenítő funkciójukat. Szerinted pl. a méregtelenítő teák miért vízhajtóak? MERT SEGÍTIK A MÉREGANYAGOK TÁVOZÁSÁT A SZERVEZETBŐL.

A gyümölcsökben és egyéb élelmiszerekben lévő folyadék is szükséges a szervezetnek a 2 liter víz elfogyasztása MELLETT. Fogd már fel végre.

2012. júl. 10. 22:21
 34/96 anonim ***** válasza:
53%
Itt csak érdembeli választ kaptál. Te bajod, ha nem tudod felfogni.
2012. júl. 10. 22:27
 35/96 anonim ***** válasza:
100%
Nekem edzés közben lemegy 1-1,5 lityó. Nehéz elismerni ugye, ha nincs igazad? :)
2012. júl. 10. 22:43
 36/96 anonim ***** válasza:
0%

Igazam van.

Ma bringáztam egy órát, utána ittam vendégségben két vagy három pohár limonádét, amitől úgy elindult a WC-zhetnékem, hogy azt hittem, nem tudok hazatekerni...

Mellesleg a két kérdésemre nem érkezett válasz, még mindig.

2012. júl. 10. 22:51
 37/96 Julie S ***** válasza:
78%

Ebben a mostani melegben én simán megittam napi 3-3,5 liter vizet. És ugyanannyit, vagy épp kevesebbet jártam pisilni, mint máskor.

Kevésbé meleg időkben teákat szoktam inni (édesítés nélkül). Azokból is összejön a napi 2,5-3 liter. Ha egyszerre iszom meg kb egy litert, akkor hamar átmegy rajtam. Ha elosztva, akkor nem kell folyton rohannom pisilni. És mindehhez csupán 58kg vagyok. :)

2012. júl. 11. 00:27
 38/96 anonim ***** válasza:

Erről van szó, amit előttem (már megint) világosan leírtak. A gyümölcsben is van folyadék. De több mint 2 liter a napi szükségletünk, főleg ilyen hőségben. Tehát kell a víz + az egyéb módon szerzett folyadék (pl. ami a gyümölcsben van).

Azért kell ennyi folyadék, hogy megfelelően működjenek a szerveink, elsősorban a KIVÁLASZTÁSUNK.

Mondd már el, mégis mit nem értesz.

Szerintem arról van szó, hogy fáj az igazságot elismerni, mert sérülne az önérzeted, hogy esetleg ebben most nincs igazad. De ha komolyan nem érted még ezek után sem, akkor komoly problémád lehet.

2012. júl. 11. 08:35
 39/96 anonim ***** válasza:

Az elfogyasztott víz minőségétől függ, hogy létfontosságú szerveink hogyan, milyen mértékben képesek ellátni feladataikat!

Az emberiség egészen az elmúlt körülbelül száz évvel ezelőttig a tiszta ivóvizet használta testének folyadékpótlására, azonban ez manapság megváltozni látszik. A különféle cukrozott, esetenként szénsavas üdítőitalok elterjedőben vannak, annak ellenére, hogy sok kortárs tudós kutatásai alapján ezek nem alkalmasak olyan mértékben testünk folyadékának pótlására, mint a közönséges ivóvíz, és ráadásul még sok-sok káros anyagot is tartalmaznak.

Létfontosságú tehát, hogy ne kizárólag ezeket az üdítőitalokat fogyasszuk, hanem igyunk elég tiszta ivóvizet is, mivel csak ez az anyag képes regenerálni a testet. Elgondolkoztunk már azon, hogy miért iszunk annyi üdítőitalt, amikor őseink sok ezer év alatt csak a tiszta ivóvizet fogyasztották, és mégis egészségesen tudtak élni?

Az emberi test napi 2-3 liter tiszta vizet igényel naponta, hogy a feladatait megfelelően el tudja látni, sajnos ezt semmilyen más üdítőitallal, szénsavas ásványvízzel nem tudjuk pótolni. Főleg fontos ez nyáron, amikor az izzadással próbálja a szervezet lehűteni magát, és ilyenkor még több folyadékot igényel, nemcsak az életfunkciók fenntartása miatt, hanem a kiizzadott folyadék pótlására is. Ilyenkor a napi vízszükséglet 5-6 literre is felugorhat, és megfelelően körültekintőnek kell lennünk, nehogy a testünk kiszáradjon.

2012. júl. 11. 08:38
 40/96 anonim ***** válasza:
0%

Mégis milyen tüneteket kellene érezzek magamon? :D

Azért nekem se esik jól a vízivás túlzottan, tehát ha akarnék se bírnék többet inni, persze nem akarok.

2012. júl. 11. 11:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!