Kezdjem el titokban? Az anyám nem engedi, hogy fogamzásgátlót szedjek, mert szerinte káros
Nem elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzése miatt kéne, hanem más egészségügyi okból. Orvos javasolta, beszéltünk az egyes (lehetséges) mellékhatásokról és én elkezdeném. Anyám viszont nem akarja, mert hogy az káros, felborítja a hormonháztartásom teljesen, híznék tőle és hogy "mindenki" csak pórul jár, aki elkezdi.
Viszont a jelenlegi problémámat megoldaná, ami nekem nagy segítség lenne... Igaz, hogy 18 éves vagyok, de még itthon lakom fél évig (gimis vagyok). Anya tudja, ismeri a papírjaimat, leleteimet és mindent tud rólam. Ezért lenne problémás "megkerülni", mert gondolom később ezt jeleznék a leleteken, hogy szedem, szóval rájönne...
Mit tudok csinálni?
(azt kérlek ne írjátok, hogy menjek és tartsam el magam, költözzek el, mert a helyzet közel sem ennyire súlyos)
Nem arról van szó, hogy csak azt fogadnám el, amit én akarok hallani.
Írtam, hogyha bárki bármi jobb megoldást tud, ami 1-2 héten belül hatna és ez a probléma megszűnne, arra is vevő vagyok.
De még hónapokig nem szeretnék ezzel szenvedni, szerintem érthető okokból...
A fogamzasgatlonak is kell 2-3 honap, mire megszokja a szervezeted, ne legyenek illuzioid. Ezalatt az ido alatt pedig valtozatos tuneteket produkalhatsz, mint a migren, verzes, emelyges.
Bar a te esetedben lehet, hogy egyalalan nem fogja elfedni az alap tuneteket sem.
Pl. nekem PCOS miatt rendszertelen volt a menzeszem, 60 napig semmi, aztán 30 napig folyamatosan véreztem. Megkaptam a metformint, ezzel egy időben elkezdtem az IR diétát, azóta napra pontosan jön meg minden hónapban PCOS, IR, pajzsmirigyalulűködés és prolaktinémia mellett.
A PCOS-re sokkal többet ér egy metformin, mint egy fog.gátló, bezzeg a metformint nem akarta felírni, de utóbbit meg minden további nélkül. Komolyan mondom, kifogtál egy szar orvost.
De éppen ez az, hogy nekem azt sem mondta, hogy erre speciális diéta kéne. Annyit mondott, hogy diétázzak.
Ha nem kérdezünk meg dietetikust, akkor én simán csináltam volna még egy 90 napos diétát, vagy C9-et és a dietetikus mondta, hogy ehhez le kell ülnünk beszélgetni legalább egyszer, mert ez nem ilyen egyszerű.
A metforminnak is én olvastam utána, hogy ezt felírják IR-re és PCO-ra, mikor mondtam az orvosnak, azt mondta, hogy az én tüneteim, eredményeim nem olyan súlyosak, hogy erre ő felírja. Közben a nőgyógyászom azt mondta, hogy az inzulinértékem 8x nagyobb, mint a normális (ő kérte először a cukorterheléses vizsgálatot).
Ch dieta kell neked, nem 90 napos, meg mlm-es c9, jezus. Ezert dietazgatsz te 13 eves korod ota, mert ilyen baromsagokat csinalsz. 🤦♀️🤦♀️ Es csodalkozol, hogy nem megy. Altalaban 150-160 gramm szenhidrat dietat szoktak kiirni, es ez a dietetikus dolga.
Keress mas orvosokat, ugy latom, hiaba fizetsz, felretajekoztattak.
84 Nem kell mindent elfogadni, amit a dokik mondanak... Engem a nyáron elküldött egy ügyeletes orvos, hogy azért fájhat a fejem, mert nem iszok elég vizet. Ezért hónapokig vizsgáltattam magam amíg kiderült hogy szivárgó belső vérzés van a koponyámban és bármikor meghalhatok... Sajnos sok nőgyógyász és endokrinológus így áll ezekhez a problémákhoz hozzá, keress másik orvost. Nem véletlenül próbál megtéríteni itt 50 ember is, sokan voltak ebben a cipőben. Ha a tested jelzi, hogy valami nagyon nem oké, akkor hallgass rá és keress olyan szakembert aki komolyan is veszi, sajnos a megfelelő endokrinológus megtalálása is legtöbbször több orvosváltást jelent. Amiket itt leírtál is egyértelműen mutatja, hogy az orvosod nem foglalkozik megfelelően veled és a panaszaiddal.
Persze elkezdheted szedni a fogamzásgátlót de akkor csak a jövőbeli éneddel csészel ki, nem velem, nem a többi kommentelővel, és nem anyukáddal. Neked lesz ugyanilyen problémád pár hónap vagy pár év múlva ha abbahagyod a gyógyszert és a te laborjaiddal nem tud majd mit kezdeni a dokid amíg szeded a bogyót, mert nem lesz egy csomó értéked releváns a fogamzásgátló miatt. Én is hormonális zavarokkal küzdök többek között, mint sok kommentelő, tudom milyen ilyen tünetekkel együtt élni. De nem a megfelelő emberek ellen lázadozol és nem is megfelelően akarod kezelni a problémád, 2 hét alatt nem várhatsz csodát egy olyan betegségre ami az egész életedet befolyásolni fogja. Tök fiatal vagy, előtted az élet, inkább most fogadd el a betegséged és járj utána a dolgoknak.
Persze tudom, hogy te elhatároztad, hogy fogamzásgátlót fogsz szedni, akkor legalább felelősségteljes felnőttként szedd a gyógyszert, hogy nem titkolod el és megfelelően kivizsgáltatod magad előtte. (Reálisan anyád nem fog kidobni, mert elkezdesz szedni egy fogamzásgátlót, inkább ne mutyizz ha elkezded szedni...)
"A metforminnak is én olvastam utána, hogy ezt felírják IR-re és PCO-ra, mikor mondtam az orvosnak, azt mondta, hogy az én tüneteim, eredményeim nem olyan súlyosak, hogy erre ő felírja" - hát ha folyamatosan vérzel és ennyire bőséges a vérzés, az már bőven ok. Az említett nyolcszoros inzulinérték meg pláne.
Ha a vércukor és az inzulinszinted beállna, a vérzésed is normalizálódna. Nekem is akkor állt be, amikor metformint kezdtem szedni és direkt úgy ettem, ahogy egy IR-esnek kell. Nem is kellett sokat várnom, mert a következő mensim már kb. tankönyvi volt, azelőtt meg temettem magam kb.
Nem böjtölni kell, C9-ezni, azaz éhezni rohadt sok pénzért, hanem személyreszabottan meghatározni a napi szénhidrát mennyiséget és figyelni a felszívódés sebességére. Ez volna az IR diéta alapja. Sajnálom, de amiket eddig diéta címszó alatt csináltál, az sokkal jobban kicsinálta a szervezetedet, rontott az inzulinérzékenységeden, az anyagcseréden, szóval nem is csoda, hogy a cikludod ilyen.
Nem fogamzásgátló kell, hanem egy jó diéta és metformin. Sokkal előbb segítene, mint a fog.gátló és legalább nem ártasz vele magadnak.
Akkor beszéljek ismét az endokrinológusommal?
Kétszer mondtam már neki a metformint, de nem nagyon akarta felírni (nem tudom, miért). Ő mondta, hogy beszéljek a nőgyógyászommal és írjon fel fogamzásgátlót, hogy rendszeres legyen a ciklusom.
Vagy a metforminnak lehetnek rosszabb mellékhatásai, mint a fog. gátlónak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!