Kezdjem el titokban? Az anyám nem engedi, hogy fogamzásgátlót szedjek, mert szerinte káros
Nem elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzése miatt kéne, hanem más egészségügyi okból. Orvos javasolta, beszéltünk az egyes (lehetséges) mellékhatásokról és én elkezdeném. Anyám viszont nem akarja, mert hogy az káros, felborítja a hormonháztartásom teljesen, híznék tőle és hogy "mindenki" csak pórul jár, aki elkezdi.
Viszont a jelenlegi problémámat megoldaná, ami nekem nagy segítség lenne... Igaz, hogy 18 éves vagyok, de még itthon lakom fél évig (gimis vagyok). Anya tudja, ismeri a papírjaimat, leleteimet és mindent tud rólam. Ezért lenne problémás "megkerülni", mert gondolom később ezt jeleznék a leleteken, hogy szedem, szóval rájönne...
Mit tudok csinálni?
(azt kérlek ne írjátok, hogy menjek és tartsam el magam, költözzek el, mert a helyzet közel sem ennyire súlyos)
Engem is 18 évesen diagnosztizáltak PM alulműködés, pcos, ír minden sz.rral, semmi köze nem volt az életemmódomhoz, jóformán élsportoló votlam, tökéletes testtel, diétával. Valószínűleg genetika, így jártam. Én is a foggátlót választottam, és istenem bár lett volna valaki, aki lebeszél róla. Semmit nem old meg, de tönkretesz még több dolgot és ezt egy jó endokrinológus magyarázta el később. Az egész hormon működésed egy összefüggő rendszer. Ha valami kisiklik, borul minden. Akinek ilyen gondjai vannak egy életen át komolyan kell figyelniük arra, hogy mit szednek és mit esznek, mert minden ami hat a hormonokra, sokkal jobban hat majd rád. Minden. Az összes gyógyszer, az összes vitamin, az összes étel, az összes feldolgozott élelmiszer, minden ami kicsit is be tud tenni a hormon háztartásnak, neked hatvanyozzottan fog számítani. Az orvos jutalékért felírja neked az első foggátlót, mert tök lesz.rja, aztán 30 évesen minden nő ismerősöm azt meséli, aki eddig gyógyszert szedett, hogy vagy folyamatosan 0-24 menstruál vagy már meddő, és egyéb súlyos gondjai vannak.
Nekem szerintem 5 evembe telt eljutni egy elég komoly életmódváltással oda, ahova kb foggátló szedése előtt voltam. És hidd el, én tudom miről beszélsz, de nem fogja megoldani a problémáidat.
Most olvasom, hogy Dubaiba meg a Maldív-szigetekre akarsz menni vírus idején XDDDD
Jövőre már nem lehet eljutni oda, ugye?
"nem fog ez egyik napról a másikra sikerülni, bármennyire is leszek ügyes és követem az előírt étrendet, járok el edzeni stb (főleg úgy, hogy a dietetikushoz január közepén tudok menni leghamarabb, mert akkor jön haza). Én nem szeretnék még hónapokig így élni, hogy mindenhol rettegek, hogy éppen átáztam-e, most jött-e meg vajon, ha elindulok egy hosszabb útra, lesz-e gond."
A lustaságod és türelmetlenséged árát később fogod megfizetni. Többen is írták előttem: nem megoldja a problémát, hanem elfedi. Ez nagyon kényelmes, egy ideig. Az attól még meglesz, szépen súlyosbodik a háttérben, és mire erre rájössz, vagy olyan erős tüneteket produkál, hogy már nem fogja elfedni a fogamzásgátló, ne adj isten bármi okból abba kell hagynod (pl. trombózishajlam miatt letiltanak róla, vagy akár gyereket szeretnél) már nem biztos, hogy életmódváltás lesz csak a megoldás, hanem majd jönnek a műtétek, meg a maradandó károkkal való szembesülés. Sok orvos előszeretettel írja fel, mert sokkal egyszerűbb, mint hónapokig tartó kivizsgálás, több érintett terület képviselőjével való egyeztetés, évekig kísérni a páciens állapotát, szükség esetén módosítani, folyamatosan regálni a teste üzeneteire, esetleg elismerni, hogy ez nem biztos, hogy csak nőgyógyászati probléma, és neki kellene elsősorban kezelnie...Ennél tényleg egyszerűbb felírni egy tabit! De legyél csak kényelmes, fedd el egy csapásra minden gondod, neked most a kényelmes élet és a kiszámíthatóság a fontos, fiatal vagy, a te dolgod, de a te felelősséged is, csak tudd, hogy mit vállalsz.
De miért állítotok olyat, hogy úgysem tartanám a diétát? :D
Talán ismertek személyesen és tudjátok, hogy mennyire vagyok kitartó?!
Szerintem nem... De ne mondjátok már, hogy az egy tökéletes élet egy végzős kamasznak, hogy sehová nem tud elmenni nyugodt szívvel és nap, mint nap szenved.
Bocsánat, nem megbántani akarlak, de rendkívül gyerekes és ostoba vagy. 18 évesen nem fogod fel, hogy világjárvány van, nem ajánlott utazgatni, pizsipartikat tartani stb.
Nem fogod fel, hiába írja rengeteg sorstársad, hogy ők hogy megszívták a tablettával, neked akkor is kell.
Hiába tartod mellette a diétát és sportolsz, akkor is tönkrevág. Ha most szendvedsz a tünetektől, tabletta után megszorozhatod ezeket legalább tízzel. A kezelésbe utána lelkileg és anyagilag is bele fogsz rokkanni, mert államiban nem fognak foglalkozni érdemben veled.
Tisztában vagyok vele, hogy világjárvány van! De ettől az életnek nem kellene megállnia és elég nagy butaság azt gondolni, hogy a csúnya vírus csakis külföldről jöhet be az országba. Több ismerősöm is utazott az elmúlt hetekben, nyilván vannak óvintézkedések, maszkot kellett hordaniuk a gépen is, de mondták, hogy egyik hely sem volt kihalt egyáltalán. Nem az a tömeg volt, mint mondjuk egy éve, de nem is úgy nézett ki a part, a szálloda, mintha apokalipszis lenne.
Így sem megyek semmilyen állami helyre, az összes vizsgálatot, kivizsgálást magánúton intéztük. Lelkileg meg már így is a padlón vagyok, nem tudok így élni még hónapokon át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!