Hallottátok hogy jönnek a kötelező szűrések? Főleg a nőknek.. Cecike szankcionálni is akarja :D
És ha nem megyek el akkor majd két erős férfi eljön hozzám a lakásomba becsönget, ha nem nyitom ki az ajtót betöri, és lekötöznek, elvisznek?
Na most menjenek a jó k**** anyjukba! Amúgy valakinek nem kellene beadni alkotmánybíróságra, ha egyszer a kezelést elutasíthatom, mert elutasíthatom, akkor a szűrést miért nem? Vagy ha a szűrés kötelező de a kezelést mert elutasítom, akkor mire mennek vele? Részemről biztos nem fogok egyik vizsgálatra sem elmászkálni.
Azt számolom hogy a kórházban ahova tartozok, és az ellátási területét nézve a szokásos napi beteg mennyiségen felül naponta 150 embert kellene szűrővizsgálatnak alávetniük.
Majd pont erre lesz kapacitásuk. Vagy elküldik azt akinek panasza van hogy szűrőgessék azokat akiknek nincs panaszuk? Szerintem a kórházak rohadtul nem fogják forszírozni, hogy ott sorakozzon a sok szűrővizsgálatra várakozó panaszmentes ember.
De hogyhogy eddig senki nem vette észre?
Melyik napon jött ki ez a törvény? Remélhetőleg ehhez nem is lesz kapacitásuk. Sem ahhoz hogy jegyezzék hogy ki nem ment el....
Szerintem meg nem kötelező.
Ez van a rendeletben: "személyes meghívás"
2/A. § * (1) A népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálat az a népegészségügyi tevékenység, amely a lakosság meghatározott korcsoportjaira terjed ki és a személyes meghívás gyakorlatát alkalmazva szakmailag indokolt gyakorisággal történik.
(2) * Az (1) bekezdés szerinti népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatokat e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.
Ugyanitt az 1. §-ban így, feltételes móddal:
E rendelet célja, hogy meghatározza az egyes életkorokban a biztosítottak által térítésmentesen igénybe vehető...,
A háziorvosokat viszont szankcionálják. Az én esetem: decemberben elmentem a háziorvoshoz, kértem tőle egy mammográfia beutalót, mert a behívott időpontban nem tudtam elmenni. Ez azután egy évvel történt, hogy behívtak. Mondta az orvos, hogy a gép neki is kiírta, hogy el kell engem küldenie mammográfiára. Ennek még örültem is, hogy milyen jó a nyilvántartás, még az orvost is figyelmezteti, kinek mi javasolt. Erre a doki mondta, hogy ő ezt nem szereti, mert őt szankcionálják, ha a betege nem megy el a szűrővizsgálatra. Ezt én is őrültségnek tartom, mert nem az orvos tehet róla, ha nem vizsgáltatja meg magát a beteg, az rajta múlik, elmegy-e a vizsgálatra.
Amúgy azért kényszerültem erre, mert a behívott időpontban nem tudtam elmenni (épp egy MRI vizsgálaton voltam aznap rákgyanúval, a sors iróniája). Utána hívogattam telefonon a kórházat, ahova mammográfiára hívtam, odamentem személyesen, de zárva voltak, nem lehetett őket elérni, így kötöttem ki végül egy év múlva a háziorvosnál beutalóért. Amúgy a beutaló után kb. három hónapra kaptam időpontot, de az szerencsére összejött.
Tehát a háziorvosokat már büntetik egy ideje, ha a betegük nem jár szűrésekre.
27: Megdöbbentő fordulat, de úgy tűnik átírták a törvényt, most én sem találom! Az volt benne még pár napja, hogy 50-70 között kötelező vastag és végbélszűrés. Lehet, hogy észbe kaptak! De arra számíthatunk szerintem, hogy minimum székletmintát fognak kötelezően kérni.
2025 jan-1-től hatályos -- vagy csak lett volna (ha csendben átírták).
Gondolhatod, hogy nem hallucinálunk ennyien, az adózóna is megírta többet között [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!