Hallottátok hogy jönnek a kötelező szűrések? Főleg a nőknek.. Cecike szankcionálni is akarja :D
Amúgy én azt nem értem, hogy egy kultúrált 21.századi országban nem arra kéne fektetni a hangsúlyt, hogy megtanítsák az embereknek, miért hasznosak az ilyen szűrések meg miért érdemes felvenni pl a hpv oltást? Ha értelmesen el lenne magyarázva, meg nem lenne ilyen undorító nőgyógyászati erőszak, többen járnának rá.
Ehelyett itthon mit csinálnak? Kötelezően erőszakkal megoldják :D jön majd az ÁVÓ mint az átkosban, vagy hogy kell elképzelni az elrendelést? Xd
"25 és 65 év között népegészségügyi céllal egyszeri negatív eredményű szűrővizsgálatot követően háromévenként méhnyakszűrés, különös figyelemmel a méhnyakelváltozások sejtvizsgálatára (citológia);
– 45 és 65 év között népegészségügyi céllal kétévenként az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés (mammográfia);
– 50 és 70 év közötti életkorban, kétévenként, népegészségügyi céllal vastag- és végbélszűrés.
A szűrővizsgálatok kapcsán módosul az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény, amely jelenleg 0–18 év közöttiek kötelező szűrővizsgálatát szabályozza.
2025. január 1-jén lép hatályba az az új szabály, amely általánosságban mondja ki, hogy a fenti szűrővizsgálatok kötelezők, és rendelkezik arról is, hogy a szűrővizsgálatra kötelezett, cselekvőképességet érintő gondokság alatt álló személy szűrővizsgálaton történő részvételéről a törvényes képviselő köteles gondoskodni.
Ha a kötelezettségének a kötelezett vagy a törvényes képviselő nem tesz eleget, akkor az egészségügyi államigazgatási szerv a szűrővizsgálatot határozattal elrendeli. A szűrővizsgálatot elrendelő határozat – közegészségügyi vagy járványügyi okból – azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható."
Ezt találtam az adózóna oldalán. Az utolsó bekezdés elég érdekes, ezt nem tudom , hogy fogják majd végrehajtani. Közlönyben mar megjelent, valaki látta már?
Először is egy erős bázis felépítése (nem lerombolása), maga az egészségügy.
Aztán megfelelő tájékoztatás.
Aztán orvosok, nővérek képzése, megbecsülése (nem elkergetése).
Bármelyik romokban, az kihat a többire.
Egy frusztrált orvos úgy beszél a beteggel mintha a seggéből húzta volna ki.
Ezt érjük el ezekkel a kezeletlen problémákkal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!