Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯
 101/244 anonim ***** válasza:
6%
Bmeg!Ha már így beszélünk.Miért is lenne bébiszittelés a testvéreddel egy lakásban tartózkodás?Amúgy is ott kell lenned,mert másnapra tanulni kell.És mert az érted is felelős nagykorú szüleid azt mondták,hogy nem mehetsz sehova ameddig haza nem érnek.Kész.Szülőként sokmindent kell mondani ami kötelező,de nem tetszik,meg sok mindenre kell nemet mondani,amit nem lehet,de szeretnék.Ez ilyen.Szerintem meg nem attól JÓ szülő valaki,mert egy gyerek minden heppjét teljesíti,és mindenre bólogat.Sőt...ettől kifejezetten rossz szülő.Nem a való életre készíti a gyereket azzal,ha neki nincs kötelessége.Családban élni ilyen kötelezettséggel is jár.Amiben tudunk segítünk egymásnak.Pl otthon maradunk a kisebb tesónkkal az elkövetkezendő 1-2 évben délután 1-2 órát,és csak tanulás után megyünk csavarogni.Baromi nagy szittelés,igazán vállalhatatlan feladat.Mondhatnák azt is,hogy anya innentől minden nap otthon lesz mire a tesódért kell menni, viszont neked el kell menned diákmelózni év közben is,mert mozira,sütire,telefonra,stb nem tudok innentől pénzt adni.Alapvető szükségletek ki vannak elégít e,ezt vállalja aki szülő lesz.Minden mást azért csinál,hogy a gyereknek jobb legyen.Annak a testvéri kapcsolatnak árt ezzel a szülő,akibe ez van nevelve,hogy csak magát tartsa valamire,önző legyen. Akinek azt mondják,hogy ez baj,ez nem a te dolgod.Mint ahogy az a gyerek fog lázadozni azért mert valaki rászólt,hogy rosszat csinál,vagy nem tanul,stb,akinek az van mondva,hogy rád nem szólhat senki.Szerintetek ez rendben van?Jó irányba haladunk ezzel?Én nem úgy látom.Maradjunk annyiban,hogy én még mindig nem látom ezt a problémát problémának,és nem értek egyet azokkal,akik szererint a gyereknek csak magával kell foglalkoznia.Családban él.Ebbe ez IS beletartozik.Meg az is,hogy pár év múlva a tesójat nyugodtan megkérheti,hogy hozzon neki ezt,vagy azt,ha mondjuk beteg lesz,stb.A szüleik meg biztos vagyok benne,hogy azért dolgoznak,hogy minél jobb körülményeket teremtsenek nekik,akár egyetem alatt se kelljen pl dolgozni,vagy ne teljes állasban.Jóhogy nem már sajnálom,hogy még kellett születnie,pedig nem is akart.Lassan eljutunk ide is,hogy jelentsen fel,mert nem kérdeztem,hogy akar-e létezni.Van ország,ahol lehetséges már ez.
2024. jan. 25. 15:21
 102/244 anonim ***** válasza:
100%

És ott, ahol te élsz, szintén az az egyetlen megoldás létezik a gyerek felügyeletére, hogy a tesó vigyáz rá meg kísérgeti? És akkor ki vigyáz a tesóra, amíg egyke? Vagy eleve mindenki ikreket szül? Vagy örökbefogadnak egy nagyobbat? Akárhol is élsz, ott is a szülő feladata megoldani, hogy a gyerek ne legyen egyedül, nem a másik gyerektől kell elvárni, hogy ávegye a szülői feladatokat. Szerinted mindenki úgy nőtt fel, hogy ott volt vele éjjel-nappal egy tesó és kísérgette mindenhova?

Nem. A maradjon nyáron egész nap egyedül a 9 éves, már elég nagy hozzá hozzáállásra reagáltam, hogy nem csodálom, hogy ezt nem akarják, csinálják a szülők, szerintem ez nem megoldás,s sőt sok országban bizonyos életkor alatt (a 9 is az) bűncselekmény.

Én se tolnám a nagyra a kicsi mindennapi felügyeletét, nem is tettem soha. De egy 9 évest nem hagynék egyedül nyáron 8 vagy még több órára, amíg mi dolgozunk. Túl hosszú idő. A nagyobbik gyerekem általános iskola 2. osztályától egyedül járt suliba, nem hiszem hogy túlféltettem, de nem hagytam volna ilyen hosszú időre egyedül otthon.

2024. jan. 25. 15:34
 103/244 anonim ***** válasza:
16%
Komolyan gondoljátok, hogy a szülő, aki megszülte és felnevelte gyermekét, aki mindent megteremtett neki, hogy jólétben éljen, legyen esélye egy önálló felnőtté válni, nem kérheti meg a saját gyermekét valamire, ami neki segítség, mert énidő, meg nem neki szülte a gyereket, meg nem a gyerek dolga? Aki így gondolja, az szerint a szülő nem szülő, hanem szolga. Aztán csodálkoztok, hogy az így nevelt gyerekek önzőek lesznek, szemtelenek a tanárral, meg általában mindenkivel, mert hát nekik ne parancsoljon senki. Nem tudják párkapcsolatban hogyan kell a partnerrel viselkedni, mert önzőek, hogy nem vállalnak felelősséget a tetteikért, mert fogalmuk sincs, mi az a felelősség mert hát ők mindig azt csinálhatnak, amit akarnak.
2024. jan. 25. 15:44
 104/244 anonim ***** válasza:
88%

Mi a túrónak kell 5+ gyerek, ha nincs idő foglalkozni velük??

2024. jan. 25. 15:46
 105/244 anonim ***** válasza:
90%
Én úgy látom az a probléma,hogy ez nem ad hoc jellegű keres lenne,hanem kb napi szintű,rendszeres. Ez tényleg nem fair az idősebbel szemben. Elhiszem,hogy nem tudjátok megoldani,de akkor is meg kell,nektek kell,nem az idősebbnek. A ti feladatok. Óriási különbség ha havonta egy alkalomról lenne szó,vagy ha hetente többször,horribile dictu,minden áldott nap.
2024. jan. 25. 15:46
 106/244 anonim ***** válasza:
87%

103

"aki megszülte és felnevelte gyermekét, aki mindent megteremtett neki, hogy jólétben éljen, legyen esélye egy önálló felnőtté válni"

A szülő saját maga által vállal kötelezettségek teljesítéséért miét kell hálásnak lennie a gyereknek? Nem a gyereknek rossz, ha ezeket nem csinálja meg a szülő, hanem a szülőnek. 1-5 év börtön jár érte.

Btk. 208. § Kiskorú veszélyeztetése

208. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2024. jan. 25. 15:52
 107/244 anonim ***** válasza:
93%

Nyilván kérni bármit lehet. De kényszeríteni valakit, hogy napi szinten foglalkozzon és vállaljon felelősséget egy olyan gyerekért akit nem ő vállalt eléggé abszurd.

2024. jan. 25. 15:54
 108/244 anonim ***** válasza:
15%
103,pont ugyanezt mondom én is.Agyrém.106,te meg már megközelíted azt a szintet,amit mondtam.Lassan csukjanak le mert megszültem,pedig ő nem is akarta.Bolondok vagytok ti.Tudod mi az a minimum amit biztosítani kell?Étel,fedél,ruha,iskola.Ebből jó a zsíros kenyér,a használt kínai ruha,a szoba-konyha tanyán,meg a legszarabb suli is.Gondolom nem ez az eset áll fenn,de ha ez lenne, akkor is a minimum teljesítve vén,és a gyerek nincs veszélyeztetve.Nevetséges,hogy az bűncselekmény,meg a fejlődés korlátozasa,stb,hogy a kölyök nem mehet csavarogni míg haza nem ér valamelyik szülő. A 17 éves sem nagykorú,neki is a szülei parancsolnak.Ilyen egyszerű.És de, azért,ha valakit szeretnek, azért güriznek,hogy neki minél jobb legyen, azért halásnak kell lenni.Nem kell leborulni előtte,de a minimum,hogy segíteni kell.Vagy nem kell,csak akkor nem kell utána segítséget várni a másiktól sem.Eszement egy világ ez,az tuti.
2024. jan. 25. 15:59
 109/244 anonim ***** válasza:
79%

Komolyan gondoljátok, hogy a szülő, aki megszülte és felnevelte gyermekét, aki mindent megteremtett neki, hogy jólétben éljen, legyen esélye egy önálló felnőtté válni, nem kérheti meg a saját gyermekét valamire

De megkérheti. Viszont napi szinten rábízni a nagyra a kicsit elég szemét dolog, és rendkívül rosszat tesz a testvéri kapcsolatnak. Nem véletlen, hogy mindenki akinek ebben volt része nagyobb gyerekként utálta, és haragszik a szülőkre. Rosszabb esetben elment a kedve a gyerekvállalástól.

2024. jan. 25. 16:02
 110/244 anonim ***** válasza:
92%

“Tudod mi az a minimum amit biztosítani kell?Étel,fedél,ruha,iskola.”

Ez mi, valami rabszolgatartás? Nem felejtetted ki véletlenül a szeretetet, bizalmi kapcsolatot, egészséges lelkivilág támogatását, alapvető tiszteletet…?

2024. jan. 25. 16:02
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!