Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/244 anonim ***** válasza:
93%

Kérte a gyerek, hogy szaporodj? Nem. Akkor old meg egyedül. Nem ő a szülő, hanem te, ezt fogd fel!

2024. jan. 25. 12:42
 62/244 anonim ***** válasza:
100%

Hogy nézett ez ki nálatok az elmúlt mondjuk 6 évben?

Meg úgy amúgy mi volt a terv, amikor a másodikat vállaltátok?

Szerintem egyszer-egyszer megkérni full oké. De napi szinten nem. Nem az ő gyereke.

2024. jan. 25. 12:43
 63/244 anonim ***** válasza:
100%

59-re:

Akkor egy héttel több legyen a nyári tábor. De ha erre nem telik, iskolában is van nyári napközi. Amikor itt a gyakorin is fölmerül, mit csináljanak nyáron a gyerekkel, mintha szégyellnék, iskolai napközit senki nem választ, inkább sipárog, hogy nem tud annyi tábort kifizetni, hogy lefedje a szünet azon részét, amikor nincs szabadságon.

Itt együtt él mindkét szülő, pedig a családok jelentős része csonka, vagyis a szülő egyedül neveli a gyerekét. És ott is megoldják valahogy a gyerekvigyázást.

Ezért ez olyan életszerűtlen és mondvacsinált probléma, hogy fölmerül bennem, nem kamu-e az egész kérdés. A nyárra vonatkozó is, meg az évközi is.

Nálunk ugyan kisebb volt a korkülönbség, de nyári szünetben együtt játszottunk, együtt csináltunk programokat a tesómmal. Inkább az lett volna kényszer számunkra, ha valamelyikünknek el kell otthonról mennie, míg a másiknak kötelező otthon maradnia.

Így a "vigyázás" mint feladat, el se hangzott a szüleinktől. Kölcsönösen vigyáztunk egymásra. Meg magunkra is. De leginkább arra, hogy jól érezzük magunkat. :-)

2024. jan. 25. 12:47
 64/244 anonim ***** válasza:
98%
Egy 9 évest miért kell kisérgetni? 🤔 Miért nem tud egy 9 éves 2 órát egyedül él lenni?
2024. jan. 25. 12:49
 65/244 anonim ***** válasza:
20%
🤣tudtam,hogy le lesz 0-ra pontozva amit írtam.Az itteni összes válaszból lehetett sejteni.Másik megoldás,hogy akkor csak apa dolgozik,anya otthon marad,és akkor nincs semmi luxi.Se márkás ruha,se nyaralás,se jogsi,se Xbox.Gondolom ez se felelne meg a kisdedeknek.Nem értem én ezt a nagy majmolást.Nekem is van 2 kisebb testvérem,soha nem gondoltam volna,hogy pénzt kéne kérjel anyámtól azért,mert játszottam az öcsémmel,ameddig hazaért,vagy mert reggel suliba indulva beadtam az oviba,mert ő addigra már dolgozott.Azt se tudtam,hogy súlyosan sérti az énidőhöz való jogomat,vagy valami Szerettem a szüleimet,meg a testvéreimet is.Természetes volt.Manapság kis zsarnokok vannak növelve,mert semmit nem szabad tőlük kérni.Aztán 40 évesen panaszkodnak itt az oldalon,hogy már a szülőknek tete a tökük,hogy otthon laknak még,és mit képzelnek,hogy ők miből,meg hogy költözzenek el.Ennyire életképtelenek lesznek.De a szülőnek annak nem lesz ám akkor se igaza,merthát minek csinált akkor gyereket?Neki nem sérül semmi joga igaz?17 évesen mérje már fel az a kölyök,hogy nem szórakozásból nincs otthon az anyja/apja.Nem egész nap kell "vigyázni"a testvérére,hanem 2 órát.Az se igazi vigyázás,mert a 9éves önáló már,csak ott kell lenni,hogy biztonságérzete legyen mindenkinek,meg ha gond van, akkor a nagyobb csak jobban tud már dönteni mit kell tenni.Az esetek 99%-ában semmi gond nem lesz.Arra mondjuk rá lehet szoktatni a tesót,hogy egyedül hazajöjjön,de a 2x 10 perc séta amúgy nem fog megártani a 17 évesnek se.Max addig nem a telefont nyomkodja.Itt vagy mindenki álszent,vagy tényleg elkényeztetett majom gyereket nevel.
2024. jan. 25. 12:50
 66/244 anonim ***** válasza:
84%

"saját szobát felporszívózni.És nem fizetek érte.Ez alapvető dolog mindenkinek."

Az egyik gyerekedre vigyázás nem a másik gyerek feladata, hanem a tiéd és a másik szülőé!!! Ha képtelenek vagytok ennek eleget tenni, akkor nem kellett volna gyereket csinálni. Nem màs szabadidejét terheljük a saját feladatainkkal. Felnőtt vagy, old meg egyedül!

67/244 anonim ***** válasza:
87%
Ő vállalta a gyereket?
 68/244 anonim ***** válasza:
75%
A szülők keresnek pénzt,hogy eltartsák az utódokat.Az,hogy a háztartást mindenkinek csinálni kell,meg a családi dolgokból ki kell venni a részét mindenkinek,az alap.
2024. jan. 25. 12:52
 69/244 anonim ***** válasza:
92%

Pénzzel tudod ösztönözni.

Ő teljesíti a maga feladatát a családban tanul és házimunkát csinál, a kisebbik testvér hurcibálása és felügyelete nem elvárható. Ha ne adj isten nem fogad neki szót, vagy történik valami, amíg a nagy "felügyelete alatt van", akkor meg ezzel kezdje az életét?

Az elmúlt 17 évben is megoldottátok valahogy, és ha ragaszkodtok hozzá, hogy a 9 évest még kísérgessék és felügyeljék, akkor oldjátok meg továbbra is, vagy pedig nyissátok ki a pénztárcát, és kérjétek babysitter segítségét/némi zsebpénzért a gyerekét. Ugye már nem is olyan fontos annyira?

2024. jan. 25. 12:53
 70/244 anonim ***** válasza:
70%
Valóban el vannak kapatva a mai fiatalok. Őrület, hogy a 9 éves gyerek ne tudjon napi 2 (!) órát otthon egyedül meglenni. Kövezzetek meg, de ennyi idősen ez vonatkozik a nyári szünetre is. Gondolom nem az erdő közepén élnek remeteként, teljesen nonszensz érv a “bármi történhet”, amikor ott vannak karnyújtásnyira a szomszédok, van telefon, stb… És nem, nem fiatal vagyok, hanem 40 éves. Én 9 évesen a nyári szünetben reggel 7kor indultam bandázni a szomszéd gyerekekkel, és bizony volt olyan, hogy még ebédelni sem mentünk haza (bár azért járt leb@szás), csak sötétedésre. De mondok jobbat. Emlékeim szerint nyaranta még óvodásként is volt példa rá, hogy délután 4-ig egyedül voltam. Annyi volt, hogy délben megebédeltetett a szomszédasszony, és időnként bekopogott, hogy minden rendben van-e.
2024. jan. 25. 12:54
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!