Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?
Nem kell gyereket csinálni, ha nem tudsz vele foglalkozni ;)
Nekem 14 éves koromtól amíg el nem költöztem folyamatosan a tesómra kellett vigyázni. Elhozni suliból, vele lenni, néha lecke, meg a fszom.
NEM én kértem, hogy anyám szüljön még egy gyereket, erre kötelezően az én nyakamba cs.szték, mikor épp dolguk volt.
NEM a 17 éves kamaszod dolga vigyázni a TE gyerekedre, ha akarja, oké, ha nem - szállj le róla.
Nálam annyit értek el vele, hogy
- utálom a testvéremet, mert egy nyűg volt kiskorától kezdve
- nem lesz saját gyerekem, mert 14-21 éves korom között "neveltem egyet", és nem kérek belőle megint
- amióta elköltöztem nem járok haza
Az én szüleim aztán igazán túlféltőek voltak, de hogy 9 (!) évesen ne mehessen haza egyedül a gyerek a 10 percre lévő iskolából, és ne tudjon 2 órát egyedül otthon lenni (ez egy nagybevásárlás ideje), az még nálunk is nonszensz lett volna.
Ahogy már írták, segítség az lenne, ha egyszer-egyszer vészhelyzet esetén megkérnétek, hogy vigyázzon rá, de napi rendszerességgel ezt inkább kihasználásnak hívják.
Ami pedig a nyári szünetet illeti, van pont fél évetek felkészíteni a 9 évest arra, “életben maradjon”, amíg ti dolgozni vagytok. Megtanítjátok a mikro használatára, hogy meg tudja melegíteni az előre elkészített ételt, vagy arra a másfél hónapra befizettek neki házhozszállítós ebédet, 1 főre kibírható, és akkor nem kell bajlódnotok főzéssel sem. Kiragasztjátok a hűtőre a fontos telefonszámokat (mentő, tűzoltó, nagyszülők, stb…), megbeszélitek a szomszédokkal, ha azok otthon vannak, hogy a gyerek egyedül van, ha baj van, ugye átcsöngethet. Megbeszélitek a játékszabályokat, elmehet-e otthonról, hova mehet, meddig mehet. Készíttettek pótkulcsot, amit elrejtetek valahova/leadjátok a szomszédnak, hogy ha elveszítené a kulcsot, akkor is be tudjon menni, ha van riasztó, és rendszeresen használjátok is, megtanítjátok neki a ki/bekapcsolást, és nyugodtan maradhat egyedül. Ti sem univerzumból tűntök el napközben, csak dolgoztok, de ha olyan orbitális nagy baj lenne, gondolom fel tud hívni titeket is, max 10 perccel később visszahívjátok, ha épp nem tudjátok felvenni.
Tényleg nem értem a problémát, nem óvodásról van szó, hanem egy 9 évesről. Mitől féltek? Felgyújtja a házat, vagy levágja a kezét a konyhakéssel? Akkor zárjátok el a “veszélyes” tárgyakat, bár ismétlem, nem óvodás…
Sehogy. Nem dolga.
A csaladi munkakban vegye ki a részét, igen. Takarítás, mosás. A gyereketekről való gondoskodás nem ez a kategória. Nem felhaborodni kell, hanem elfogadni, hogy nem, es szittert fizetni.
A nyaralós részt meg nem is értem, mi miatt nem tudtok nyaralni? Mert a nagy nem megy a kicsiért suliba? Nyáron nincs suli. Vagy az kéne, hogy a nagy bebiszitteljen nektek ingyen a saját nyári szünetében? Tudod mit, nagy gratula a fiadnak, hogy nem hajlando erre. Nekem majdnem az összes nyari szünetem erre ment rá. Ingyen bébiszittelni a tesóimat. Örülök, hogy léteznek olyan gyerekek is, akik kiallnak magukért.
Kérdező, nem is értem a problémádat. Ill. úgy látom a semmiből csinálsz problémát.
A 9 éves "kicsi" simán hazajöhetne egyedül. Otthon pedig tanulna, mint a nagy. Alapesetben mindketten otthon vannak, de nem kell "vigyázni" a "kicsire", mert nyilván nem eszik bele a mosóporba, nem töri össze a porcelánokat, nem rámolja ki a szekrényt, mint egy kétéves. Gondolom a fenekét is ki tudja magának törölni 9 évesen.
A nagynak gyakorlatilag nincs teendője vele. Akkor mi a problémátok? Mi az ő problémája és mi a tiétek?
keresik a pénzt,amiből az étel,ruha lakhatás van,meg gondolom a gyerekeknek az extrákást
Dolgozzon meg a nagy a kajáért, lakhatásért, mert csináltak neki egy kistestvért? Tényleg?
Én se fizetek se a porszívózásért, se a mosogatásért, de nem is a nagyok csinálták a kisgyerekeket, hogy utána felügyeljék.
Amúgy se kell szemmel tartani egy 9 évest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!