Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
 71/244 anonim ***** válasza:
69%

Te akartál gyereket, akkor tartsd el és ne nyafogj. Nem volt kötelező szülni, ez a te döntésed volt. A gyerek nem tartott pisztolyt a fejedhez, hogy létrehozd. A gyerek vállalás még mindig nem 20 ember döntése a családban, hanem a két szülőé. Ha megszülted, akkor kizárólag csak a ti(apa, anya)feladatotok minden megoldása körülötte. Ideje felnőni és nem másokat baszogatni azért, mert egyedül nem vagy képes megoldani.

2024. jan. 25. 12:57
 72/244 anonim ***** válasza:
96%

65-re:

Örülök, hogy abban egyetértünk, hogy a 9 éves egymaga is hazajöhetne.

Szerintem itt találkozik a kétféle idiotizmus:

Adott egy (azaz kettő) túlféltő, túlkontrolláló szülő, akik a semmiből is problémát csinálnak és minden sz...ért ugráltatnák a 17 éves gyereküket.

És adott egy 17 éves, akinek probléma az, hogy nagy általánosságban otthon tanuljon, amikor hazaért az öccse. Szerintem ebbe bele kell férnie annak, hogy időnként, pláne rövidebb időre elmenjen valahová. Ettől a 9 évesnek nem szabad összef..snia magát. Sem a szülőknek. Ugyanakkor, ha nagyrészt otthon van a 17 éves, akkor alapvetően nincs egyedül a 9 éves sem.

Tartok tőle, hogy itt eleve nem jó a gyerekek közti viszony sem, egyik gyerek sem lett önállóságra nevelve, ráadásul a szülők is kellően tehetetlen és önző emberek, akik leginkább csak másra tudják hárítani a problémák megoldását.

Ennek az egésznek lett az az eredménye, amit megjelenik ebben a kérdésben.

2024. jan. 25. 13:00
 73/244 anonim ***** válasza:
98%
Mártírkodni azt tud a kérdező, de arra nem válaszolt, hogy amikor egy gyerek volt, akkor hogy oldotta meg a problémát?
2024. jan. 25. 13:04
 74/244 anonim ***** válasza:
96%

Sehogy. Ő egy testvér, nem egy mini-szülő. Az oké lenne, ha hetente egyszer vagy kétszer vigyázna rá, de a nepi szint túlzás.

"Bezzegrégen": Nagyapám is konkrétan felnevelt három gyereket, amikor ő maga is csak gyerek volt, csak hát ugye ő volt a nagy. Szerette őket, lelkiismeretesen csinálta, de attól még nagy teher volt neki. Később emiatt meg is romlott a kapcsolata mindhárom gyerekkel.

Én amúgy 17 évesen nem voltam egy társasági pillangó, sem egy "csavargó". Viszont még nekem is volt jópárszor olyan spontán progim, hogy "hé, suli után elmegyünk könyvtárba/cukrászdába/plázába/uszodába/stb.?"

Vagy épp a sulim tartott olyan foglalkozást, ami érdekes vagy szórakoztató volt.

Ha lett volna tesóm akire vigyáznom kellett volna minden nap, akkor meg lettem volna lőve. Kösz, nem. Ne szívassátok be a nagyobbik gyereket.

2024. jan. 25. 13:16
 75/244 anonim ***** válasza:
92%

Mondjuk ez nagyban függ a helytől. Én oviba is egyedül jártam, mert egy kulturált normális nyugis kis vidéki lakótelepen éltünk, egy utcányira az ovitól. De mondjuk BP belvárosában nem engednék el egy alsós gyereket egyedül a fél óra átszállásos buszútra levő suliba. Bakker, néha még felnőttként is para átvágni a városon.

2024. jan. 25. 13:21
 76/244 anonim ***** válasza:
18%
Nekem két bátyám van és az idősebb jött értem az oviba, ha a szüleink dolgoztak. Ez havonta kb 6-8 alkalommal volt. Nem fizettek érte neki, nem volt vesztegetés miegymás. Szimplán értette, hogy olyankor ő hoz haza engem. Akkor ő 15 volt. És mai napig emlegeti, hogy ő ezt élvezte nem volt számára teher. Szóval nekem ez fura. Ha nekem lett volna húgom vagy öcsém elhoztam volna. Elvégre egy család vagyunk és a szüleink azért dolgoznak, hogy fel tudjanak minket nevelni.
2024. jan. 25. 13:22
 77/244 anonim ***** válasza:
14%

Manapság úgy néz kia többségnél az a módi, hogy a gyerekek seggét ki kell nyalni.

A 17 éves élvezte az időszakot, amikor két szülő teljes figyelme az övé volt. a második, harmadik, negyedik stb gyereknek logikusan egyre kevesebb jut, de ez nem ok arra, hogy mindenki egykeként nőjjön fel. A fő feladata egy iskolásnak a tanulás, kell jutnia idejének kikapcsolódásra, de emellett ki is kell vennie részét a család ügyeiből. Elképzelhetetlen pl egy nagycsaládot úgy létrehozni, akár 5+ gyerekkel, hogy a szülők a számoktól függetlenül egyformán el tudnak látni mindent és mindenkit.

2024. jan. 25. 13:24
 78/244 anonim ***** válasza:
95%
#76 Jó, de itt nem havi 6-8 alkalomról (azaz kb heti 1-2 nap - ezt írtuk is, hogy belefér) van szó, hanem minden egyes nap.
2024. jan. 25. 13:24
 79/244 anonim ***** válasza:
13%
Jajj,ha van egyéb program, akkor nyilván még lehet máshogy is oldani.Nem minden nap van egyéb program.Az a fix, kötelező program hétköznap délután,hogy otthon tanulnak.Ez az a nagy miniszülővé avatás.A 9 évest nem kell már istápolni.Elég,ha van vele valaki a lakásban.Ennyi a dolga a nagyobbnak. Máglyára a szüleivel,mert mondjuk 3 és 5 között délután otthon kell tartózkodni.Szörnyű gyereksors.Gondolom,ha mondja a szüleinek,hogy holnap beülünk egy bambira a Julival a presszóba, akkor megteheti.Az én gyerekeim sem csavaroghatnak bárhol,ameddig dolgozunk.Suli után haza kell jönni házit írni,tanulni,majd utána ha edzés van, akkor oda menni.Ha valaki koleszos,annak még szigorúbb a napirendje.Akkor is fel kell kelni 7-kor,ha nincs első 3 órád,és szilencium van délután akkor is,ha nincs tanulnivalód.Akkor olvasol Most nemár,hogy az,hogy délután otthon kell lenni,egy lakásban a 9 éves tesóddal,és ha netalántán valami baj van, akkor átcsengetni a szomszédhoz,vagy felhívni a szülőket(nem lesz gond soha)ez akkora érvagás legyen,hogy ettől majd utalni kell később a tesót, pszichológushoz kell járni,ettől nem lesznek barátaid,nem lesz magánéleted.Nem azt kérték tőle,hogy a csecsemő testvérét pesztrálja egész nap,éltesse,itassa,pelenkázza.Azt kérik,hogy legyen otthon,ameddig hazaérnek(2 óra hossza).Mondom,lehet másképp is,megoldhatja a szülő másképp is,vehet fel valakit pénzért, akkor annyival kevesebb fog jutni másra,vagy dolgozhat kevesebb órában,szintén a megélhetés rovására.El lehet dönteni,hogy megér-e 2 óra otthoni pihengetést nekem az,hogy még tudják venni a menő cipőt is a szüleink,vagy nekem kell a 2 óra énidő,és akkor kapok egy kínai valamit.Nem kérte persze,hogy megszülessen,de a rántotthúst azt kéri,tehát meg kell keresni az árát.Nem a bányába küldik érre dolgozni,hanem arra kérik,hogy ne csavarogjon,hanem legyen otthon.Ennyi a feladat.Otthon nem kell egymás s@ggében lenniük,lehetnek a saját szobájukban.Ott lehet énidőzni.Na mindegy.Kérdező.A 9 éves járjon haza egyedül,a 17 éves meg maradjon a fenekén abban a 2 órában.Nem vagy rossz szülő.
2024. jan. 25. 13:41
 80/244 anonim ***** válasza:
93%
Én 9 évesen simán megvoltam egyedül 2 óráig - elfoglaltam magam, nem tomboltam, nem romboltam. Akkor miért is kell a seggében lennie a nagynak, és miért nem mehet a saját dolgára?
2024. jan. 25. 13:46
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!