Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?
#106 ki mondta, hogy hálásnak KELL lennie? Egyébként szerintem normális dolog, ha a gyerek hálás a szüleinek. Valószínü azért, mert én az vagyok.
#107 a felelősséget nem hárítja át a szülő, ez tévedés. Ha a 17 éves felügyelete alatt történik valami a kicsivel, akkor is a szülő a felelős.
De most komolyan. Nem arról van szó, hogy a szülők bulizni járnak, vagy kirándulgatni, amikor megkérik a nagyfiút a felügyeletre, hanem dolgoznak, hogy megteremtsék a normál élethez szükséges feltételeket.
Ha a szülő a felelős, akkor nyilván ő vigyáz a kicsire.
“nem kell semmiért felelősséget vállalni”
Akkor egyáltalán minek ott lenni? Hiszen ha baj történik akkor nem kell tennie semmit.
Amúgy az például már önmagában felelősség, hogy otthon kell lenni, nem mehet el suli után korrepetálásra, valami programra, szakkörre, edzésre, akárhova. Mindezt azért, mert MÁSVALAKI úgy döntött, hogy gyereket akar.
Ha magától segít az megint más, de ráparancsolni abszolút nem korrekt.
"Akkor egyáltalán minek ott lenni? Hiszen ha baj történik akkor nem kell tennie semmit."
ne haragudj, abszolút nem stílusom, amit most fogok írni, de neked tényleg ennyi eszed van, vagy súg valaki? Ha valammi történik a kicsivel, a nagyfiú tud segíteni a kicsinek, mert a testvére még ha nem is az ő felelössége. Vagy csak a szülőket értesíteni. Attól mert vele van, még a szülőé a felelősség, hiszen az szülő döntése volt, hogy a nagytestvér vigyáz a gyerekre.
Nagyon el vagy tájolva. A tisztelet nem azt jelenti, hogy megcsinálom helyette az alapvető kötelességeit.
De akinek válaszoltam az azt írta, hogy nem az ő felelőssége. Ha valakit nekem kell megmentenem baj esetén, az bizony felelősség. Amivel nincs gond, ha maga vállalja.
#118 "Ha valakit nekem kell megmentenem baj esetén, az bizony felelősség."
Kevered a fogalmakat. Megmenteni a testvéredet, aki még kisgyermek, a kötelességed, ha van rá módod. Ha van rá módod és nem mented meg, mert nem a te gyereked, akkor viszont te IS felelős vagy.
És ettől vagytok ti, a kérdezőt ekézők úgy beparázva, a kötelességtől meg a felelősségtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!