Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
 111/244 anonim ***** válasza:
20%

#106 ki mondta, hogy hálásnak KELL lennie? Egyébként szerintem normális dolog, ha a gyerek hálás a szüleinek. Valószínü azért, mert én az vagyok.

#107 a felelősséget nem hárítja át a szülő, ez tévedés. Ha a 17 éves felügyelete alatt történik valami a kicsivel, akkor is a szülő a felelős.

De most komolyan. Nem arról van szó, hogy a szülők bulizni járnak, vagy kirándulgatni, amikor megkérik a nagyfiút a felügyeletre, hanem dolgoznak, hogy megteremtsék a normál élethez szükséges feltételeket.

2024. jan. 25. 16:03
 112/244 anonim ***** válasza:
81%

Ha a szülő a felelős, akkor nyilván ő vigyáz a kicsire.

2024. jan. 25. 16:04
 113/244 anonim ***** válasza:
26%
107 nem kell semmiért felelősséget vállalni.Otthon kell lenni.Ennyi a feladat.A 9éves ellátja magát otthon,tanul,csak ott kell lenni.Ennyi.A 17 éves ék is tanulni kell akkor.Akkor mi a gond?Nyilván ha valami nem lesz kész mire hazamennek a szülők, akkor megcsináltatják ők a gyerekkel.Nem kell semmit csinálni,csak jelen lenni.Ez akkora feladat,hogy kb egy majom is megcsinálja.Egy majdnem felnőtt nem,mert depressziós lesz,utálni fogja a testvérét,stb.Ugyan már.Az én gyerekeim saját maguktól segítenek egymásnak.Kérés nélkül.A lányom matekból pl nem a legélesebb kés,a fiam meg vágja.Őszinte leszek,van amiben én sem tudnél segíteni.Mondtam,hogy beszélek a matektanárral,vállal-e plusz órát,erre a 16 éves fiam kinevezett,hogy minek,ő majd elmagyarázza.Azóta is segít neki,ha kell. A lány 14 éves.Semmire nem volt kényszerítve.Magától segít,mert így a normális.
2024. jan. 25. 16:06
 114/244 anonim ***** válasza:
90%

“nem kell semmiért felelősséget vállalni”

Akkor egyáltalán minek ott lenni? Hiszen ha baj történik akkor nem kell tennie semmit.

Amúgy az például már önmagában felelősség, hogy otthon kell lenni, nem mehet el suli után korrepetálásra, valami programra, szakkörre, edzésre, akárhova. Mindezt azért, mert MÁSVALAKI úgy döntött, hogy gyereket akar.

Ha magától segít az megint más, de ráparancsolni abszolút nem korrekt.

2024. jan. 25. 16:10
 115/244 anonim ***** válasza:
18%
110.Nem.Ti felejtitek el,hogy a gyereknek is kellene alapvető dolgokat teljesíteni.Szeretet,bizalmi kapcsolat,tisztelet nem megadása nem bűncselekmény.Ti gondoljátok,hogy a szülő a rabszolga.Neki minden kötelező,mindaz amit leírtál,plusz Géberjén bele a munkába,hogy mindent megad jön,mert ha nem, akkor minek szülte,de kérése nem lehet a gyerek felé,mert a gyerek nem kérte,hogy megszülessen.A gyereknek tiszteletet sem kell adnia a dolgozó szüleinek,merthát a hülye szülője vállalta.Kicsit olyan ez,mint az anyák munkábaállása.Ha nem dolgozol, akkor ingyenélő sz@r vagy,ha dolgozol, akkor miért csak 4 ágy 6 órat tudsz,hát ki vagy te,hogy nem felel meg az állandó éjszaka?Ha beteg a gyerek, akkor még ugyan jár a gyáp,de ha elmész vele betegállományba akkor kirúgnak.A kollégák utálnak,mert neked szünetben biztosítanod kell a felügyeletet,(és ugye a testvért se lehet megkérni 1 órára se hogy vigyázzon a másikra,mert akkor sérül)viszont szabadságod sincs annyi összesen. Menjen táborba akkor,de arra még elmegy egy havi fizetés,amit ugye nem tudsz megkeresni,mert kötelező neked mindent megoldani.Igazából minden hogy rossz vagy,de sebaj!Az összes ember önző a mai világban,erre neveli a gyerekét is,közben meg csodálkozik,hogy neveletlenek,tiszteletlenül,közönyösek.Nembaj!Jó lesz ez.
2024. jan. 25. 16:17
 116/244 anonim ***** válasza:
14%

"Akkor egyáltalán minek ott lenni? Hiszen ha baj történik akkor nem kell tennie semmit."

ne haragudj, abszolút nem stílusom, amit most fogok írni, de neked tényleg ennyi eszed van, vagy súg valaki? Ha valammi történik a kicsivel, a nagyfiú tud segíteni a kicsinek, mert a testvére még ha nem is az ő felelössége. Vagy csak a szülőket értesíteni. Attól mert vele van, még a szülőé a felelősség, hiszen az szülő döntése volt, hogy a nagytestvér vigyáz a gyerekre.

2024. jan. 25. 16:21
 117/244 anonim ***** válasza:
10%
114,senki nem mondta,hogy nem mehet el,ha programja van.És azért kell ott lenni,mert egy 17 éves jobban tud döntést hozni baj esetén.Nem lesz felelős,de jobban tudja mit tegyen,ha betörnek,vagy,ha tűz lesz pl.Ketten együtt valószínűleg bátrabbak is.A 9éves azért egyedül lehet,hogy beparázik,ha valaki random felcsö get,a 17 éves meg elküldi a bánatba a szórakozót.Az felelősség,hogy otthon kell lenni?Az max kötöttség.Hát...ilyen meg van egy pár a felnőttek világában is.Én se nagyon szeretek a munkahelyemen lenni X órát,de ha fizetést akarok kapni, akkor ott kell lennem.Szórakozni meg mehetek előtte,vagy utána.Szó nem volt arról,hogy ha Pistike17 azt mondja,hogy szerdánként matekkorrepetálásra megyek, akkor a szerdát nem oldják meg másképp,mint ahogy edzésre is nyolván elmehet,ha jár.Valószínűleg nem jár,mert arról volt szó,hogy eleve ez a tanuló idő náluk.
2024. jan. 25. 16:23
 118/244 anonim ***** válasza:
87%

Nagyon el vagy tájolva. A tisztelet nem azt jelenti, hogy megcsinálom helyette az alapvető kötelességeit.

De akinek válaszoltam az azt írta, hogy nem az ő felelőssége. Ha valakit nekem kell megmentenem baj esetén, az bizony felelősség. Amivel nincs gond, ha maga vállalja.

2024. jan. 25. 16:30
 119/244 anonim ***** válasza:
7%

#118 "Ha valakit nekem kell megmentenem baj esetén, az bizony felelősség."

Kevered a fogalmakat. Megmenteni a testvéredet, aki még kisgyermek, a kötelességed, ha van rá módod. Ha van rá módod és nem mented meg, mert nem a te gyereked, akkor viszont te IS felelős vagy.

És ettől vagytok ti, a kérdezőt ekézők úgy beparázva, a kötelességtől meg a felelősségtől.

2024. jan. 25. 16:41
 120/244 anonim ***** válasza:
90%
Hát persze, ösztönözni, hogy milyen sokat segítene ezzel nektek... Talán direkt azért született anno, hogyha meglesz a "valódi" gyereketek is, akkor legyen majd, aki rendszeres szolgálatot teljesít körülötte, vagy eleinte a nagyobbik is teljes értékű gyerek volt? Nálunk ezt a mai napig nem tudom eldönteni - az én anyám még a napi rendszeres több órás felügyelet, sétáltatás, hétvégén egész napos felvigyázás mellé még azt is akarta, hogy "örüljek, hogy ilyen sokat lehetek a kistestvéremmel". 12 éves voltam akkor, és úgy örültem, hogy 14 évesen eldöntöttem, nekem soha nem lesz saját gyermekem. Plusz: a húgommal soha nem volt normális kapcsolatom, évek óta nem beszéltünk. Anyám egyszerűen nem volt képes értelmezni, hogy miért volt gond nekem, hogy főállású bébiszitter lettem, (én napközis se lehettem, hogy "többet tudjak otthon segíteni", senkit nem érdekelt, tudok-e rendesen tanulni vagy sem) és nagyon úgy tűnik, te is pont ilyen vagy.
2024. jan. 25. 16:44
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!