Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
❮❮ ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... ❯❯
 141/244 anonim ***** válasza:
0%
Ebben nem tudunk segíteni. Te vagy az apuka, neked kell megbeszélned ezt a gyerekeddel.
2024. jan. 25. 18:00
 142/244 A kérdező kommentje:
#139 Nem csicskáztatva volt, mindössze megkértük! Tudta, hogy nekünk ez nagy segítség és ő is mindig mindenben számíthatott a mi segítségünkre.
2024. jan. 25. 18:02
 143/244 anonim ***** válasza:
96%

Elég ritka itt a gyk-n hogy ekkora egyetértés van a válaszokban, ezen azért elgondolkodnék a helyedben.

Igen segítség lenne ha a nagy bigyázna a kicsire, de ha nem akarja ahhoz minden joga megvan.

Vedd ezt tudomásul.

Itt a 140 válaszban már mindent leírtak, én annyit tennék hozzá, mint szintén budapesti, belvárosi,+egyedülálló szülő, szintén 9éves gyerekkel, hogy igenis engedni kell őt már az önállósodás útján. Para, igen, én is féltem, de szép fokozatosan átunk szeptemberben az egyedül jövés-menésre, mert munkahelyet váltottam, és kobkrétan nem tudtam volna megoldank, csak úgy ha reggel f7-től este 6ig a suliban lett volna a fiam. Ezt ő sem akarta, így elkezdett egyedül járni.

Elsőre kísértem félútig, mentem érte félútra, és kb 2.héten már mondta hogy megy teljesen egyedül. És örömmel megy, és büszke magára milyen ügyes nagyfiú.

Másik meg, hogy az iskolákban reggel 6tól este 6ig van ügyelet, szóval ezt a részét se értem, maradhat akkor ügyeletben, ha nem tudjátok/akarjátok máshogy megoldani.

2024. jan. 25. 18:06
 144/244 anonim ***** válasza:
73%

"ő is mindig mindenben számíthatott a mi segítségünkre." Hm...nem ez egy szülő dolga alapból?

Van játékkonzol, számítógép, korcsolya, szánkó? És szülők vannak, akikkel elmehetnek szánkózni? Lehet, nem játékkonzolra kellene költeni a pénzt, hanem bébiszitterre? Vagy kevesebbet dolgozni, többet a gyerekekkel lenni, mondjuk zsíroskenyér mellett?

2024. jan. 25. 18:08
 145/244 anonim ***** válasza:
7%
140 hagyjad!Nem értik.Bennük van passzív agresszió,nem bennünk.Attól nem cseléd a gyereked,hogy napi 2 óra fix feladata van otthon ,ami ráadásul annyi,hogy otthon kell lenni.Nincs mit "leszolgálni".Nem dolgoztatod.Örülünk,hogy nektek plusz 10e adókedvezmény,meg a 12200ft családi kitenné a bébiszittert.Azzal se lehet mit tenni,ha közben a nagymama meghalt.Ez ilyen.A másik rokonra reagálva megegint csak a rosszindulat,hogy valahogy viszonoztatok-e,erről megint nem is tudunk,de amúgy én nagyon szívesen vigyáztam minden ellentételezés nélkül is rokongyerekre,mikor volt rá kapacitásom.Nem érrem ezt sem,hogy miért elképzelhetetlen ez családon belül.
2024. jan. 25. 18:09
 146/244 anonim ***** válasza:
90%

A kicsitől mit kérsz a felsoroltakért cserébe? Vagy miért csak a nagynak akarsz egy második munkahelyet csinálni?

Naponta 2 óra egy hét alatt, csak a hétköznapokkal számolva 10 óra. Úgy hogy a főállásban van még vagy 35 órát az iskolában.

Te mit szólnál, ha a heti 40 órádra valaki rápakolni még 10+ óra más munkát?

"ő is mindig mindenben számíthatott a mi segítségünkre."

Ez csak természetes, hiszen TI vagytok az Ő szülei.

2024. jan. 25. 18:15
 147/244 A kérdező kommentje:

#144 és #146 itt most a feleségem testvérére gondoltam, aki vigyázott a kicsire, amíg nem váltott munkahelyet. Reflektálva arra, hogy a "rokon" állítólag csicskáztatva volt.

És igen, vannak együtt töltött családi programok is hétvégente, vagy ünnepnapokon. Múzeum, színház, mozi, jó időben túrázás és kirándulás. Próbálunk a körülményeinkhez képest mindent megadni nekik.

2024. jan. 25. 18:20
 148/244 A kérdező kommentje:

#146 "Naponta 2 óra egy hét alatt, csak a hétköznapokkal számolva 10 óra. Úgy hogy a főállásban van még vagy 35 órát az iskolában."

Ebben a napi két órában ő is megcsinálja a házi feladatát és megtanulja a következő napi anyagot, mint minden más gimnazista.

2024. jan. 25. 18:22
 149/244 anonim ***** válasza:
6%
Ne magyarázkodj nekik!Ez nem munka!Ez csak otthonlét,csinálja közben a saját dolgát.Munka az lenne,ha elküldenéd valahova heti 8-10 órát dolgozni,hogy a bébiszittert kifizesse.Az nem lenne rendben.Az,hogy otthon kell maradnia napi 2 órát,ami alatt megcsinálja a házit,tanul másnapra,az tesó nélkül is ráférne a legtöbb gyerekre.Az,hogy ott van a 9 éves semmiben nem befolyásolja,nem hátráltatja,nem jelent plusz feladatot.Nálunk vigyázni nem kell senkire,de suli,és edzés között tanulás van itthon,nem mehetnek sehova addig.Lehet diktatúranak is nevezni,nem igazán érdekel.Most hogy ezidő alatt egyedül,vagy ketten vannak otthon,az milyen "munka"? Semmilyen.
2024. jan. 25. 18:32
 150/244 anonim ***** válasza:
13%

Úgy védi mindenki a 17 évest mintha ördögtől való lenne az hogy elmegy a tesójáért közben szerintem megcsak lusta

Jöhettek itt a "kell az én idő" dumával de mehet mindenhová miután végzett a tanulással szóval azért nincs elnyomva plussz meg van mindene

Ja arra hogy jöjjön el hamarabb a szülő meg home Office

Az hogy ez nem minden melóhelyen lehetséges egy dolog

Dolgoztam két anyukával akik csak reggelre jártak és sokszor leléptek hamarabb és a többi dolgozónak kellett az ő munkájukat is elvégezni és igen egy darabig toleráns az ember de nem a végtelenségig

Mivel a kérdésre nem nagyon jött válasz azt mondom egy 17 évessel ezt azért meg kell tudni beszélni

2024. jan. 25. 18:33
❮❮ ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!