Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
❮❮ ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... ❯❯
 151/244 anonim ***** válasza:
81%
148, anyaként mondom, hogy egy 9 éves nincs el egyhuzamban 2 órát úgy, hogy a nagy el tudjon mélyülni a tanulásban. Kőkemény munka, készenlét. Bármikor kérhet, kérdezhet valamit, okozhat bajt, amit meg kell oldani, hiszen ezért nem akarjátok egyedül hagyni. Még figyelni is kéne a kicsire, meg nyüstölni, hogy tanuljon, ne konzolozzon, pl. A nagy nem tudná feszültségmentesen, nyugodtan a házit írni. Állandó heti plusz tíz órás ingyenes munkát/készenlétet sóznátok rá. Egyszer nem tudna spontán elmenni a barátaival, bent maradni az iskolában szakkörökön, emelt szinten, korrepetáláson (érettségi előtt). Helyette feszt meg lenne zavar a a tanulásban, abban az időszakban, amikor még fog valamennyire az agya. A mérleg másik serpenyőjében ott van a ti kényelmetek, hogy ne kelljen valami más megoldást keresni, ami a gyereketnek is jó. Mit csinálnátok, ha a nagy, mint opció nem állna a rendelkezésetekre (pl. 18.születésnapján elköltözik, külföldi ösztöndíjat kap, stb)? Erre nem kapott senki választ, aki kérdezte.
2024. jan. 25. 18:43
 152/244 anonim ***** válasza:
19%
Látom, itt eléggé elszabadult a pokol. Végül is mindent összegezve én azt tudom neked javasolni kérdező, hogy ösztönözd a nyaralással a nagyobbikat. Eddig nem tudtatok nyaralni, de ha ő bevállalja, hogy naponta foglalkozik a kicsivel egy kicsit, akkor idén nyáron lehetőségetek lehet rá négyesben. Úgysem fog ez évekig eltartani, mert közben a kicsi is szépen lassan növekszik és önállósodni fog. Ennyibe még senki nem halt bele. Én például falun nőttem fel, mondjuk köztem és az öcsém között csak két év volt, de bizony voltak olyan barátaim, akik magukkal kellett hurcolniuk a kistestvérüket is, ha játszani akartunk. Sokszor nem szerettük a koloncot a nyakunkra, de vagy ez volt, vagy egy nagy pofon a szülőktől és ők sem jöhettek akkor játszani. Na most a fiad még szerencsés is, hogy lehet joga nemet mondani, nálunk ilyen nem volt. Nemhogy még ösztönözzenek is valamivel... Egyébként nem tudom mit csinál a ti nagy gyereketek, hogy erre ne érne rá, de tapasztalataim szerint kb. minden fiatal manapság úgy is csak punnyad a telefon előtt. Mi lenne ettől másabb egy 9 évessel?
2024. jan. 25. 18:44
 153/244 A kérdező kommentje:
#152 Sosem erőltettük a nagyra, hogy járjon kötelezően különórákra, csak, amihez kedve van. Heti kétszer egy órát jár angolra kedd és péntekenként, de oda is csak este fél 7-től. Ezt is ő választotta.
2024. jan. 25. 18:50
 154/244 anonim ***** válasza:
10%
Meg amúgy komolyan... Mióta lett "ingyenes munka" vigyázni valakinek a saját kistestvérére? Oké, hogy a szülei nem neki csinálták, de nem is a vadidegen szomszédnéni kisfia, akire figyelni kéne. És azért egy 17 éves gyerekről beszélünk, ő sem pelenkás már. Mint említettem a barátaimat, nekik kb. 12 évesen kellett vigyázniuk az óvodás kistesójukra. Oké, ha nem akar, nem akar, tanulnia is kell, meg stb., én ezt megértem, csak azt nem, hogy mi ez az ellenszenv.
2024. jan. 25. 18:55
 155/244 anonim ***** válasza:
76%
Kérdező, megkérdezted már a nagyobbik gyereket, hogy miért nem akarja? Üljetek le, és beszéljétek meg. Ne engedd hogy lerázzon egy csak, vagy nincs kedvem válasszal. Valamim oka csak van.
2024. jan. 25. 19:13
 156/244 A kérdező kommentje:
Ma este leülünk vele beszélni. Most itt van az egyik barátja nála. Majd, ha elmegy beszélgetünk.
2024. jan. 25. 19:14
 157/244 anonim ***** válasza:
87%

26-os: nagyon sok 2 gyerekes ismerősöm van, de mind megoldja, hogy menjenek együtt nyaralni, ezt a luxust senki nem engedheti meg magának, hogy a két szülő felváltva van otthon a gyerekkel egész nyáron. Anyagilag emelkedő sorrendben a lehetőségek: suliban nyári ügyelet, néhány szülővel felváltva vigyázni 2-3, bevállalósabbak kertes házzal 4-5 gyerekre (ebben a korban már nem nagyon kell nekik szoros felügyelet) rotálva, munkahelyre bevinni egyszer-egyszer (nyilván ez erősen munkakör és munkahely függő, de átlag adminisztratív területen még nem hallottam olyat, hogy nem engedi ezt a munkahely, nagyszülők/rokonok, suli napközis tábora, önkormányzat napközis tábora, fizetett segítség, fizetős táborok és még biztos van pár, ami nem jutott eszembe.

Az alapkérdésben azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy 2. gyereket ti vállaltatok, nem jogos az idősebbre sózni mindennap, nektek kell megoldanotok. Néha-néha megkérhető, fizetség ellenében, de egy 9 éves gyereket 10 percnyire lévő suliból már szépen rá lehet szoktatni az egyedül hazajárásra és fokozatosan az önállóságra, egyedüllétre.

2024. jan. 25. 20:01
 158/244 anonim ***** válasza:
30%

157 Milyen fizetségre gondolsz?

Komolyan kérdezem te mivel oldanád meg a fizetést?

2024. jan. 25. 20:51
 159/244 anonim ***** válasza:
100%

Ferjem es a volt felesege a kovetkezok szerint osztjak meg a nyari szunetet: itthon van a gyerekkel a ferjem is egy hetet, meg az anyja is. Az anyja be tudja vinni az irodaba is ha ugy van, a ferjem a gyarba ertelemszeruen nem. Aztan vannak a taborok. Erzsebet tabor, kezilabda tabor, ferjemmel a munkahelyunk is biztosit kedvezmenyesen tabort, szoval vannak lehetosegek. Iden nyaron lesz 9 eves, szerintem azert el lesz otthon o is reggel fel 8tol delutan fel 5ig, mig hazaer az anyja. Szerintem ahogy nagyobb lesz, nem kell ennyit pesztralni.

En siman voltam otthon egyedul, mikor a szuleim dolgoztak, a batyam meg a haverjaival logott. Nem haltam bele, nem utott agyon az aram, betorni sem akartak es nem is gyujtottam magamra semmit. Mondjuk en 27 eves vagyok, lehet akkor mas vilag volt, bar tablet akkor meg nem volt csak szamitogep meg mesecsatorna.

2024. jan. 25. 21:17
 160/244 anonim ***** válasza:
84%

Kérdező, szóval a 9 éves egy kis hebrencs, akit csak a tv kötne le, de azt nem szabad, ergo a nagy gyereknek kellene lekötnie és/vagy fegyelmeznie. Szóval mondjuk végez a suliban a nagy 3-kor, utána hazamegy, ledobja a táskát, rongyol a kicsiért, akit szórakoztatnia kell 6-ig, mert tv-znie tilos. De ugye ti fáradtan jöttök haza a melóból, úgyhogy addigra akkor dobjon már össze egy vacsit a nagy, és így akkor f7-kor neki is állhat tanulni. Minden nap. Szerintem ez nem fair. Heti egyszer szódával elmegy, de minden nap nem. Nem kell szülői feladatokat ellátnia.

Valaki felvetette, hogy biztos nincs gyereke a titeket kritizálóknak. Nos, nekem is 2 van, 8 és 5 évesek. Elhiszem, hogy nem egyszerű megoldani, de tudod, elég nehéz elképzelni, hogy milyen munkátok van, hogy egyikőtöknek sincs se home office, se rugalmas munkarend, se tervezhető beosztás. Sőt, bár Bp belvárosában laktok, mindketten napi 1,5-2 órát utaztok, ez indokolja, hogy 6-ra értek haza (mert ugye a kisfiút 7:45-kor legkésőbb leadja egyikőtők a suliban, a másik meg bent lehet már f8-kor a melóhelyen). Szóval, amit mondani akarok, meg kell tudnotok oldani, legalább részben, ha ennyire rugalmatlan a munkahelyetek, akkor váltsatok.

Nyaralás: értjük amit írsz. Azt nem értem, hogy ha van 11 hét szünet, akkor te otthon vagy 4 hetet, az asszony 5 hetet, és 2 hetet megy táborba a kicsi. Na de mi lenne, ha 3 hetet menne táborba, és lenne egy hét, amikor mindketten szabin vagytok, és akkor mehetnétek nyaralni. Egyébként szerintem ilyen felállással érthető lenne, hogy a nagyot megkéritek, hogy néha vigyázzon 1-1 napot vigyázzon a kicsire a szünetben , hogy az így megspórolt napokból el tudjatok menni nyaralni.

2024. jan. 25. 21:32
❮❮ ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!