Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
❮❮ ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... ❯❯
 91/244 anonim ***** válasza:
19%
80-as.Nem kell a s@ggében lennie.Pont ez a lényeg Csak simán ott kell lenni,ha baj lenne.Ellehetnek magukban a lakásban.Hova kell mindennap ,mindenáron egy 17 évesnek csavarogni,pont abban a 2 órában?Nagyon örülök azért,hogy annyira nem vagyok ufo, azért,mert azt gondolom,hogy ha a szülők mindent megtesznek a gyerekeikért,lásd mindketten teljes állasban dolgoznak, normális körülményeket teremtenek,valószínűleg némi luxust is(igen,az internet,okosteló,laptop,márkásruha sajnos ma Magyarországon egy pici luxus, akkor is,ha nem így kellene lennie) akkor annyi elvárható a kiskorú,és a fiatalkorú(akikért én vagyok a felelős)gyerekeimtől,hogy ha azt mondom,hogy maradj otthon, akkor otthon marad.Bizony,hogy manapság a gyereknek annyi joga van,hogy Dunát lehet vele rekeszteni, kötelessége még nincs.Ezért van az,hogy az iskolában visszapofáznak,mindent kihisztiznek,és a szüleik ehez asszisztálnak,inkább meggebednek,de semmire nem mondanak nemet.Zsarnoknak nevelik őket, aztán csodálkoznak.Egy családban arra is kell nevelni a gyereket ám,hogy egymásnak segítünk,mert ezért vagyunk család.Normál esetben szeretetből tesszük.De mondom,lehet ezt akkor hidegen is kezelni, akkor mehet mindenki amerre lát,én 12 éves korig nem hagyom a kisebbet se felügyelet nélkül,csak akkor 6 órában dolgozom,vagy 4-ben,azt kapnak vajas kenyeret,meg mehetnek netezni a könyvtárba.Telefont meg vesznek maguknak,ha megkeresik rá a pénzt.Valószínűleg annyira gyorsan eltelik otthon a 2 óra hossza,hogy gyakorlatilag a tanunás mellett észre se veszik,csak muszáj lázadni.Ha ezt támogatjátok, akkor a ti dolgotok Nálunk ez nem divat.De elárulom,hogy nincs is belőle probléma.Soha nem is volt.Természetes dolog,hogy segítenek,mi is segítünk amiben csak tudunk.És ez a véleményem amúgy arról is,mikor valaki betölti a 18-at,és azt hiszi övé a világ.Legyen,de akkor lehet saját fizetésből az övé.Nyilván akkor már nem mondhatod meg hivatalosan,hogy hova menjen,mit csináljon,mikor feküdjön le,de azért ha 19 évesen fogja a szakmát megszerezni,mert a technikum az 5 éves,itthon lakik,mi tartjuk el, akkor ugyan had mondjam már neki,hogy este 10-kor feküdjön már le,mert hajnalban nem tud felkelni,nem fog tudni figyelni.Valós problémát írtam le most,a gyerekem volt osztálytársáról beszélek Az anyja nem tud vele mit kezdeni,senki nem alszik hajnalig,mert a kölyök hajnali 1-2-ig zenét hallgat,reggel kelteni kell,mert olyan fáradt,hogy nem kel fel az ébresztőre.És ő már nagyfiú,18 éves,neki ne mondják meg...Na,hát ez lesz abból,ha annyira kinyaljuk azt a bizonyost.
2024. jan. 25. 14:16
 92/244 anonim ***** válasza:
63%

Az volt a kérdés hogy lehet motiválni. Például így :

Pisti, ha nyaron 1 hetig ittjon vigyázol Janikára, akkor el tudunk menni négyesben 1 hétre a tengerpartra. Ha nem vállalod, akkor arra megy el a szabadságjnk hogy felváltva veszünk ki szabadságot, ezért a közös nyaralas idén (is) elmarad

(Én nem csodálkozom, hogy nem hagyják egész napra egyedül a kisebbet mert itt ahol mi élünk az konkrétan bűncselekmény)

2024. jan. 25. 14:16
 93/244 anonim ***** válasza:
80%

#85 De egyébként az nem jut el a kis tudatodig, hogy a saját gyerekét ő vállalja önként, a testvérét pedig nem?

A feladata pedig nem gyerekfelügyelet, hanem a tanulás!

Egyébként akire gyerekként vagy tiniként így rákényszerítik, hogy állandóan pótszülője legyen a kisebb tesónak, pedig a szülők is jelen vannak, csak szimplán képtelenek felelősséget vállalni a saját gyerekükért, azoknak felnőttkorukra olyan szinten elegük lesz a gyerekpesztrálásból, hogy hátuk közepébe nem kívánják a sajátot. Szinte minden gyerekmentes, gyerekellenes felnőtt mögött egy ilyen sztori áll.

2024. jan. 25. 14:23
 94/244 anonim ***** válasza:
92%

#90 Bocs, de mi történik akkor, ha két órára beül a Tv/számítógép elé? Semmi, pihen két órát, aztán később áll neki a maradék tanulnivalónak. Én is ezt csináltam anno. Ami nem lett kész napköziben fél négykor, azt nem csináltam meg, amíg nem jöttek a szüleim. Egyébként is, idővel rá kell szoktat arra a gyereket, hogy akkor is tanuljon, ha nem ülnek felette, hogy tanuljon.

Azért nem értjük a nyaralásos problémát, mert nincs értelme annak, amit írsz. Egy kilenc éves azért alap esetben van olyan életképes, hogy amíg nem vagytok itthon, nem gyújtsa magára a házat, stb. Még csak azt se lehet mondani, hogy akkor figyelni kell arra, hogy írja meg a házit. Én kilenc évesen, amikor nem mentem a falun, gyalog öt percnyire lakó mamámhoz, mert elutazott, akkor úgy nézett ki a napom, hogy felkeltem valamikor nyolc és tíz között, néztem a Disney chanelt, meg az egyéb gyerekcsatornákat, játszottam a játékaimmak, színeztem, rajzoltam, kimentem a kertbe, számítógépeztem. Ha enni akartam, akkor megmikróztam a kaját, vagy csináltam szendvicset. Annyi volt, hogy ébredés után meg kellett csörgetni anyut, ő meg az ebédszünetében rámtelefonált fél percre, meg még egyszer azelőtt, hogy elindult volna a buszhoz, hogy másfél óra és otthon van.

2024. jan. 25. 14:25
 95/244 anonim ***** válasza:
85%

Régen is olyan jól vigyáztak a nagyok a kicsikre, hogy nagymamám kistestvére belehalt. Szerette a babfőzeléket, a testvérei adtak is neki, mert látták hogy szereti, aztán meg úgy felpuffadt, hogy belehalt.

Egy tini nem tudja s nem is kell tudnia, hogy hogyan kell gondoskodni egy gyerekről. Vagy hogy mit kell tenni, ha valami bajt tapasztal (már ha észreveszi, hogy valami a szokásostól eltér). Nem az ő dolga. Nincs is olyan fejlettségi szinten, hogy elvárható legyen.

2024. jan. 25. 14:27
 96/244 anonim ***** válasza:
86%

Mégiscsak elvárod, hogy felette üljön, a tankönyveihez kösse és ellenőrizze az kisebbet. Ez meló és a tinik iskola után nagyon nem erre vágynak. Eddig besegített a rokon, de most nem jut eszedbe más, mint újabb személyt kihasználni arra, ami a te feladatod lenne. Igen, úgy kell munkát választani, hogy ezt meg tudd oldani. A hebrencs 9 évest meg nem a nagy tesónak kell megnevelnie nap 2 órában, mert anya-apa szörnyen fontos munkát végez. Egy év múlva az egyetemen vagy munkahelyen lesz, nem fog ráérni és valljuk be, sosem volt kötelessége a a ti döntéseteket szolgálni, csak mert egy család vagytok.

Engedd el és fogadj szittert, ha annyira félted a lustulástól meg a forgalmas belvárostól a "kicsit". Rengetegen fognak jelentkezni rá.

2024. jan. 25. 14:35
 97/244 anonim ***** válasza:
92%

"Én nem csodálkozom, hogy nem hagyják egész napra egyedül a kisebbet mert itt ahol mi élünk az konkrétan bűncselekmény"

És ott, ahol te élsz, szintén az az egyetlen megoldás létezik a gyerek felügyeletére, hogy a tesó vigyáz rá meg kísérgeti? És akkor ki vigyáz a tesóra, amíg egyke? Vagy eleve mindenki ikreket szül? Vagy örökbefogadnak egy nagyobbat? Akárhol is élsz, ott is a szülő feladata megoldani, hogy a gyerek ne legyen egyedül, nem a másik gyerektől kell elvárni, hogy ávegye a szülői feladatokat. Szerinted mindenki úgy nőtt fel, hogy ott volt vele éjjel-nappal egy tesó és kísérgette mindenhova?

2024. jan. 25. 14:37
 98/244 anonim ***** válasza:
10%

"sosem volt kötelessége a a ti döntéseteket szolgálni, csak mert egy család vagytok"

ezen azért ledobtam a láncot. Hát akkor mi a gyerek kötelessége? Semmi?

Egyébként is kérésröl írt a kérdezö, nem kötelességröl.

Légyszi, te ne nevelj gyereket.

2024. jan. 25. 14:39
 99/244 anonim ***** válasza:
3%
Igen,meg minden gyilkos is a sanyarú gyerekkora miatt öl.Lóf@szt ezért nem vállalnak.Azért,mert nem akarnak,mert vagy önzők,vagy azt hiszik ráérnek még, aztán nem lehet,vagy egyszerűen annyira nem olyan a személyiségük.Ninvs is azzal baj,ha valaki nam vállal,de mindenki a saját életét irányítja,nem lehet már ezt is a szülők nyakába varrni.Én is írtam,hogy hordtam az öcséimet oviba,mentünk együtt suliba.3 gyereket vállaltam.Egyáltalán nem utáltam a feladatot.Büszke voltam magamra,hogy vagyok annyira nagy,és megbízható,hogy engem kérnek meg,hogy segítsek.14 évesen is értettem,hogy a munkahelyre időre kell menni,és nem lehet hamarabb eljönni,és ahoz,hogy be legyenek fizetve a számlák,legyen ennivaló,meg esetleg haladjunk is,legyen pl autónk,tudjunk kirándulni menni,stb, dolgozni kell mindkét szülőnek.Egyszerűen ilyen az élet.Nekünk se volt nagyszülői segítség sajnos,de ha lett is volna, akkor se lett volna ellenére,hogy reggel beadjam az oviba az öcsémet,vagy hogy később együtt menjünk a suliba.Egy csomó jó emlékünk van arról is,mikor együtt jöttünk haza télen,és hazafelé hóembert építettünk,vagy mikor bicajjal mentünk tavasszal,mennyit hülyéskedtünk.Abszolút nem éreztem tehernek.Ez manapság divat,hogy semmit nem lehet a gyerekre bízni,mert azzal korlátozva van.Gondolom,ha megkérné az anyja,hogy suliból hazafelé mégy egy kg kenyeret is vegyen,mert elfelejtette, akkor azonnal halálra is ítélnétek,mert ez se a gyerek dolga.Azé a gyereké,aki jövőre még már azért fog szájalni,mert ő betöltötte a 18-at,felnőtt.Most meg azt nem képes felfogni,hogy a szülei miatta is dolgoznak,hogy ne kelljen a születésnapja másnapján dolgozni zavarni.Mert ugye ezt is meg lehet tenni.Nem kötelező a 18 évest tovább segíteni semmivel.Az a baj,hogy mindenki kizárólag magával foglalkozik,és a gyereket is erre neveli(nem a te felelősséged,nem te vállaltad a gyereket,nem volt beleszólásod,stb)Így van.És még mennyi mindenbe nem lesz beleszólásod a felnőtt létben.Ha te nem segítesz, akkor neked sem fognak.Úgy meg nehéz lesz.Inlabb ezt kellene mindenkinek szem előtt tartani.Itt a kérdésben egy abszolút nem teljesíthetetlen dolog van leírva,és abszolút nem kellene háborogni senkinek.Mégegyszer:nem egy magatehetetlen kisgyereket kell ellátni egész nap,nem kell vele semmit csinálni,csak otthon kell lenni.Amúgy is otthon kellene,mert abban az időben tanulni kell.
2024. jan. 25. 14:41
 100/244 anonim ***** válasza:
91%

#99 De bmeg, a testvérrel foglalkozás nem (csak) azért nem lehet kötelesség, mert a szülő vállalta a gyereket, hanem azért se, mert a tesó egy másik ember. Értjük, te töjéletes pulyka voltál, jóban voltál a tesóiddal, szerettél ingyen bébiszittereset játszani, de nem mindenki van így vele.

Szülőként ha ráveszed a gyereked arra, hogy felügyelje a kisebbet, miközben nem akarja, akkor aláásod a jó testvéri kapcsolat lehetőségét. Ha valaki JÓ szülő, akkor nem ad hozzá olyan tényezőket a gyerekei testvéri kapcsolatához, amiről pontosan tudja ép belátó képességgel, hogy árt a testvéri kapcsolatnak.

2024. jan. 25. 15:01
❮❮ ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!