Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?
Az volt a kérdés hogy lehet motiválni. Például így :
Pisti, ha nyaron 1 hetig ittjon vigyázol Janikára, akkor el tudunk menni négyesben 1 hétre a tengerpartra. Ha nem vállalod, akkor arra megy el a szabadságjnk hogy felváltva veszünk ki szabadságot, ezért a közös nyaralas idén (is) elmarad
(Én nem csodálkozom, hogy nem hagyják egész napra egyedül a kisebbet mert itt ahol mi élünk az konkrétan bűncselekmény)
#85 De egyébként az nem jut el a kis tudatodig, hogy a saját gyerekét ő vállalja önként, a testvérét pedig nem?
A feladata pedig nem gyerekfelügyelet, hanem a tanulás!
Egyébként akire gyerekként vagy tiniként így rákényszerítik, hogy állandóan pótszülője legyen a kisebb tesónak, pedig a szülők is jelen vannak, csak szimplán képtelenek felelősséget vállalni a saját gyerekükért, azoknak felnőttkorukra olyan szinten elegük lesz a gyerekpesztrálásból, hogy hátuk közepébe nem kívánják a sajátot. Szinte minden gyerekmentes, gyerekellenes felnőtt mögött egy ilyen sztori áll.
#90 Bocs, de mi történik akkor, ha két órára beül a Tv/számítógép elé? Semmi, pihen két órát, aztán később áll neki a maradék tanulnivalónak. Én is ezt csináltam anno. Ami nem lett kész napköziben fél négykor, azt nem csináltam meg, amíg nem jöttek a szüleim. Egyébként is, idővel rá kell szoktat arra a gyereket, hogy akkor is tanuljon, ha nem ülnek felette, hogy tanuljon.
Azért nem értjük a nyaralásos problémát, mert nincs értelme annak, amit írsz. Egy kilenc éves azért alap esetben van olyan életképes, hogy amíg nem vagytok itthon, nem gyújtsa magára a házat, stb. Még csak azt se lehet mondani, hogy akkor figyelni kell arra, hogy írja meg a házit. Én kilenc évesen, amikor nem mentem a falun, gyalog öt percnyire lakó mamámhoz, mert elutazott, akkor úgy nézett ki a napom, hogy felkeltem valamikor nyolc és tíz között, néztem a Disney chanelt, meg az egyéb gyerekcsatornákat, játszottam a játékaimmak, színeztem, rajzoltam, kimentem a kertbe, számítógépeztem. Ha enni akartam, akkor megmikróztam a kaját, vagy csináltam szendvicset. Annyi volt, hogy ébredés után meg kellett csörgetni anyut, ő meg az ebédszünetében rámtelefonált fél percre, meg még egyszer azelőtt, hogy elindult volna a buszhoz, hogy másfél óra és otthon van.
Régen is olyan jól vigyáztak a nagyok a kicsikre, hogy nagymamám kistestvére belehalt. Szerette a babfőzeléket, a testvérei adtak is neki, mert látták hogy szereti, aztán meg úgy felpuffadt, hogy belehalt.
Egy tini nem tudja s nem is kell tudnia, hogy hogyan kell gondoskodni egy gyerekről. Vagy hogy mit kell tenni, ha valami bajt tapasztal (már ha észreveszi, hogy valami a szokásostól eltér). Nem az ő dolga. Nincs is olyan fejlettségi szinten, hogy elvárható legyen.
Mégiscsak elvárod, hogy felette üljön, a tankönyveihez kösse és ellenőrizze az kisebbet. Ez meló és a tinik iskola után nagyon nem erre vágynak. Eddig besegített a rokon, de most nem jut eszedbe más, mint újabb személyt kihasználni arra, ami a te feladatod lenne. Igen, úgy kell munkát választani, hogy ezt meg tudd oldani. A hebrencs 9 évest meg nem a nagy tesónak kell megnevelnie nap 2 órában, mert anya-apa szörnyen fontos munkát végez. Egy év múlva az egyetemen vagy munkahelyen lesz, nem fog ráérni és valljuk be, sosem volt kötelessége a a ti döntéseteket szolgálni, csak mert egy család vagytok.
Engedd el és fogadj szittert, ha annyira félted a lustulástól meg a forgalmas belvárostól a "kicsit". Rengetegen fognak jelentkezni rá.
"Én nem csodálkozom, hogy nem hagyják egész napra egyedül a kisebbet mert itt ahol mi élünk az konkrétan bűncselekmény"
És ott, ahol te élsz, szintén az az egyetlen megoldás létezik a gyerek felügyeletére, hogy a tesó vigyáz rá meg kísérgeti? És akkor ki vigyáz a tesóra, amíg egyke? Vagy eleve mindenki ikreket szül? Vagy örökbefogadnak egy nagyobbat? Akárhol is élsz, ott is a szülő feladata megoldani, hogy a gyerek ne legyen egyedül, nem a másik gyerektől kell elvárni, hogy ávegye a szülői feladatokat. Szerinted mindenki úgy nőtt fel, hogy ott volt vele éjjel-nappal egy tesó és kísérgette mindenhova?
"sosem volt kötelessége a a ti döntéseteket szolgálni, csak mert egy család vagytok"
ezen azért ledobtam a láncot. Hát akkor mi a gyerek kötelessége? Semmi?
Egyébként is kérésröl írt a kérdezö, nem kötelességröl.
Légyszi, te ne nevelj gyereket.
#99 De bmeg, a testvérrel foglalkozás nem (csak) azért nem lehet kötelesség, mert a szülő vállalta a gyereket, hanem azért se, mert a tesó egy másik ember. Értjük, te töjéletes pulyka voltál, jóban voltál a tesóiddal, szerettél ingyen bébiszittereset játszani, de nem mindenki van így vele.
Szülőként ha ráveszed a gyereked arra, hogy felügyelje a kisebbet, miközben nem akarja, akkor aláásod a jó testvéri kapcsolat lehetőségét. Ha valaki JÓ szülő, akkor nem ad hozzá olyan tényezőket a gyerekei testvéri kapcsolatához, amiről pontosan tudja ép belátó képességgel, hogy árt a testvéri kapcsolatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!