Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Jogosan kérnék pénzt a nővérem...

Jogosan kérnék pénzt a nővéremtől?

Figyelt kérdés

22 éves lány vagyok, van két 34 éves nővérem, ők féltesóim, anyukánk közös.

Apukám meghalt, amikor 3 éves voltam, örököltem tőle 2 millió forintot, anyukám ebből és az ő részéből és hitelből vett egy lakást 2008-ban. A lakásnak az egyharmadára nekem van tulajdonjogom, másik kettő ugye anyáé. Ezt a lakást egy egyetemváros megyeszékhelyen vette, a szomszéd megyében. A mi megyénkben nem igazán van lehetőség továbbtanulni. Azért vette a lakást, hogy hármunknak tesóknak legyen hol laknunk egyetem alatt.

Az egyik nővérem az egyetem alatt is, és azóta is ott lakik. Én abba a városba mentem középiskolába, tehát én 4 évet laktam abban a lakásban a nővéremmel együtt, utána én Budapestre jöttem egyetemre. A másik nővérem is lakott ott valamennyit, nem sokat.

Első kérdés: szerintetek amíg én egyetemre jártam és árvaellátásból éltem, kellett volna fizetnie nekem lakbért? Ha nem is piaci áron, hanem alacsonyabbat. A végig ottlakó nővéremről beszélek.

Most, ha minden igaz, eladjuk a lakást anyával ennek a nővéremnek, aki végig ott lakott. Sok éve csöpög pár radiátor, illetve a kétrétegű ablakoknak egy része is be van törve (2 ilyen ablak van), és van pár roló ami szintén nem működik. Ő ezeket nem csinálta meg az évek alatt, azt mondta, hogy az a tulajdonos dolga. Ezen egyébként anya ideges lett, de nem csinált semmit. Egyszer viszont kifestette a lakás nagyrészét és egy légkondit is rakott be.

Második kérdés: jogos lenne ezért ÉS/VAGY azért, mert nem fizetett lakbért kérnem tőle pénzt az eladáskor?

Anya konfliktuskerülő, ő biztos nem állna ebbe bele. A lakás értékbecslő alapján lenne eladva piaci áron, én ehhez kérnék még pénzt. Szerintetek jogosan kérném?

Sok emberrel, akivel beszéltem furcsállta, hogy egyáltalán nem fizet nekem lakbért. Sőt, amikor ott éltem vele, anyától nem is kaptam meg az árvaságit, csak 30 ezer forintot, abból a nővéremnek minden hónapban befizettem 20-25 ezer forintot. Rezsi+főtt kajára (ő főzött rám). Tehát kb nem maradt semmi pénzem gimiben, úgy hogy végülis ő lakott az én lakásomban (is).

Ti mit tennétek a helyemben?

Egyébként nem túl jó vele a viszonyom, nem igazán beszélünk.

2023. jún. 23. 22:22
 81/92 anonim ***** válasza:
59%

80!

"Azért vette a lakást, hogy hármunknak tesóknak legyen hol laknunk egyetem alatt." - támogatta mindhárom gyereket. A kérdező nem akart ott élni tovabb: "utána én Budapestre jöttem egyetemre."

Igen, simán lehet hogy nem támogatja, hiszen már vett egy lakást, amiben élhetett volna q kérdező, de ő nem akart tovább ott maradni. Igen, az is lehetséges, hogy van pár millaja félre rakva, amiből még tudna vasarolni a kérdező egyharmadát.

Nekem csak egy gyerekem van, így ilyen probléma nem merülne fel, de siman mehetne ő is, ha ilyen harács típus lenne, akinek semmi sem elég.

Amúgy meg nem, nem minden a szülő hibája. Minden gyerek egyediségét születik, azon a szülő nem tud valtoztatni

2023. jún. 26. 15:47
 82/92 anonim ***** válasza:
86%
Ezek a finomhangolások amit nem értesz, írod is hogy egy gyereked van. Ott ilyen nem fog előfordulni. Nekem ez nem harács típus, sőt. El sem tudom képzelni, hogy nem támogatom a gyerekemet sem középiskolában sem egyetemen mert a saját örökségét már befektettem a lakásba, az állam meg ad árvaságit. Én családomban, hogy ki kap(kapott) nagyobb segítséget és mikor és mennyi időre azt megszokás beszélni. Ezért nem merül fel ilyen kérdés sosem. Az is igaz, hogy nem kérnék a tesómtól pénzt a reggeliért vagy vacsoráért sosem. Sorolhatnám azokat a kis apró szilánkokat amik ide vezetek, hogy ez a kérdező eszébe jutott. Igaz mindenki egyéniség, de sokat lehet elérni azzal ha odafigyelsz az ilyen dolgokra.
2023. jún. 26. 16:16
 83/92 anonim ***** válasza:
17%

82!

Megegyszer, talán,ogatta azzal, hogy vett egy lakást, ahol ingyen lakhatott volna.

A tesodtol meg nyilván kérnél pénzt, ha négy évig élne a nyakadod, hiszen itt nem egy vacsoráról vagy egy reggeliről volt szó.

2023. jún. 26. 16:21
 84/92 anonim ***** válasza:
11%
82es, akkor bérleti díjat se kérnél a tesódtól igaz?
2023. jún. 26. 16:37
 85/92 anonim ***** válasza:
78%
Én leülnék anyukámmal megbeszélni a dolgot hasonló helyzetben, és kérném hogy támogasson úgy ahogy a tesót is segíti, és elmondtam volna a középiskolás évek anyagi gondjait, ami lehet hogy nem volt számára világos. Kérhetett volna 18 éves korától bérleti díjat, csak éppen nem kapott volna. Mert ilyen esetben az a válasz, hogy gyere te is ide lakni és használd a részben saját lakásod, nem akadályozlak benne. Ezt a témát el kell engedni, de a kérdező is megértette már, hogy nem tehet semmit, visszamenni meg nem tud az időben. Van ilyen helyzet amikor mindenkinek megvan a maga igaza, de akkor sem lehet tenni semmit sem. Egyébként ha rám vagy kíváncsi én nem vagyok fiatal pályakezdő, tesóm sem az, ha majd a szülői lakás kettőnké lesz én arra törekedek, hogy kifizessem belőle (ő engem nem fog tudni), mert közös ló az nem jó, de ha átmenetileg ott marad lakni akkor nem kérnék tőle pénzt az biztos.
2023. jún. 26. 18:16
 86/92 anonim ***** válasza:
84%
Utólag számonkérni valakit nem korrekt. Ha anyagi gondjai voltak miért nem akkor és ott jelezte?
2023. jún. 27. 09:18
 87/92 anonim ***** válasza:
36%
Felújításra mennyit költöttél? Mivel gondolom tudod, nem csak jogaid hanem kötelességeid is voltak...
2023. jún. 27. 15:06
 88/92 anonim ***** válasza:
24%
Mikor 3-18 éve kora közötti korú volt? Vagy 18 éves kora után, amikor nappalis diákként kell önmagát eltartania, úgy hogy szívességi lakáshasználó használja a lakást? Ezért kell megbeszélni..de látszik a válaszadók egyik fele már 3 évesen komplett felnőtt felelősségtudatot és jövedelmet képzelnek ha kiskorú nevén van a lakás. Gyámhivatal azzal a kikötéssel adja oda ilyen esetben az örökölt pénzt az életben maradó szülőnek, hogy az vállalta az ingatlannal kapcsolatos dolgok intézését és költségét. Ha ezt nem vállalja, akkor marad az állami számlán lekötve az örökség.
2023. jún. 27. 16:23
 89/92 anonim ***** válasza:
58%
88as de akkor most a markát se tartsa hiszen semmit se tette azért az összegért sőt még őt szolgálta ki a nővére
2023. jún. 27. 16:39
 90/92 anonim ***** válasza:
76%

88!

Bakker, az anyja vállalta, nem baj? Az anyja megengedte a masik lányának is, hogy ott éljen.

2023. jún. 27. 17:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!