Jogosan kérnék pénzt a nővéremtől?
22 éves lány vagyok, van két 34 éves nővérem, ők féltesóim, anyukánk közös.
Apukám meghalt, amikor 3 éves voltam, örököltem tőle 2 millió forintot, anyukám ebből és az ő részéből és hitelből vett egy lakást 2008-ban. A lakásnak az egyharmadára nekem van tulajdonjogom, másik kettő ugye anyáé. Ezt a lakást egy egyetemváros megyeszékhelyen vette, a szomszéd megyében. A mi megyénkben nem igazán van lehetőség továbbtanulni. Azért vette a lakást, hogy hármunknak tesóknak legyen hol laknunk egyetem alatt.
Az egyik nővérem az egyetem alatt is, és azóta is ott lakik. Én abba a városba mentem középiskolába, tehát én 4 évet laktam abban a lakásban a nővéremmel együtt, utána én Budapestre jöttem egyetemre. A másik nővérem is lakott ott valamennyit, nem sokat.
Első kérdés: szerintetek amíg én egyetemre jártam és árvaellátásból éltem, kellett volna fizetnie nekem lakbért? Ha nem is piaci áron, hanem alacsonyabbat. A végig ottlakó nővéremről beszélek.
Most, ha minden igaz, eladjuk a lakást anyával ennek a nővéremnek, aki végig ott lakott. Sok éve csöpög pár radiátor, illetve a kétrétegű ablakoknak egy része is be van törve (2 ilyen ablak van), és van pár roló ami szintén nem működik. Ő ezeket nem csinálta meg az évek alatt, azt mondta, hogy az a tulajdonos dolga. Ezen egyébként anya ideges lett, de nem csinált semmit. Egyszer viszont kifestette a lakás nagyrészét és egy légkondit is rakott be.
Második kérdés: jogos lenne ezért ÉS/VAGY azért, mert nem fizetett lakbért kérnem tőle pénzt az eladáskor?
Anya konfliktuskerülő, ő biztos nem állna ebbe bele. A lakás értékbecslő alapján lenne eladva piaci áron, én ehhez kérnék még pénzt. Szerintetek jogosan kérném?
Sok emberrel, akivel beszéltem furcsállta, hogy egyáltalán nem fizet nekem lakbért. Sőt, amikor ott éltem vele, anyától nem is kaptam meg az árvaságit, csak 30 ezer forintot, abból a nővéremnek minden hónapban befizettem 20-25 ezer forintot. Rezsi+főtt kajára (ő főzött rám). Tehát kb nem maradt semmi pénzem gimiben, úgy hogy végülis ő lakott az én lakásomban (is).
Ti mit tennétek a helyemben?
Egyébként nem túl jó vele a viszonyom, nem igazán beszélünk.
Nem tudom mennyi az árvasági de itt anyuka a lányával neveltette föl a másik lányát amit azért kérdéseket vet föl. És nem csak az árvasagit kene a gyerekre költeni amíg kiskorú. De persze ha szegényseg volt meg 3 gyerek akkor az anyagi része érhető, csak nem értem miért nem anyuka nevelte.
Azért ez nagy áldozat volt a nővéred részéről hogy gondoskodott rólad.
Abban igazuk van hogy ha nem 6 milláért vettétek a lakást annak idején, akkor 1/3-ot részben ajandékba kaptad, veheted úgy hogy a lakbért kipótolja.
Másrészt tiltotta-e valaki hogy te is odaköltözz, amikor nem voltál ott? Mert lehet hogy a saját döntésed volt hogy nem használod az igatlant.
Nem tudom, az honnan jött, hogy az árvaellátás a gyereket nevelő szülőnek jár és nem a gyereknek. Főleg, ha az a szülő konkrétan nem neveli a gyerekét, mert ez történt.
A szülőnek özvegységi nyugdíj jár, ami ugyanannyi, mint az árvasági, és azt meg is kapta.
Mindenhol le van írva, hogy az árvaellátásra a gyerek jogosult.
Évekig úgy éltem, hogy egy felnőtt nő, aki több éve pénzt keres, elfelezi a 100 Forintnyi zsömle árát, és elkér 50 Forintot a 15-18 éves húgától.
Nem a nővéred dolga volt hogy felneveljen, nem neki kellett volna a zsömlét fizetnie, ezért valahol érhető hogy valahonnan be akarta szedni azt a pénzt,mert nem ő volt az eltartód. Ez egy faramuci helyzet, fiatal, gondolom kiskeresetű nőként te sem akarnád eltartani más kiskorú gyerekét, akit így is gyakorlatban te nevelsz, és még fizesd is, holott a saját életedet kellene építened. Itt anyukád több, számomra érthetetlen döntést hozott, és végül te a nővéredre haragszol, holott nem ő a felelős.
Minekünk fogalmunk sincs hogy mennyi az árvasági szóval kicsit segítene, ha mondanál egy összeget, 100 ezer vagy 30 ezer, tényleg fogalmam sincs.
Ha a nővéred nevelt fel téged, akkor semmi jogod pénzt kérni tőle. Meg amúgy sem, mert anyádé nagyobb részben az a lakás, nem a tiéd. Ő pedig megengedte neki hogy ott lakjon, jogilag az ennyi, semmit nem tudsz tenni. Ha valami normálisabb városban van, akkor te a 2 millióddal nagyon kis részét fizetted, örülj hogy a harmadát így is megkaptad, ezt veheted nyugodtan ajándéknak.
Az már más sztori, hogy anyád miért nem gondoskodott rólad anyagilag (sem), de ezért őt vond kérdőre, ne a nővéredet.
"Inkább egy ügyvédet kérdezz meg, ne az itteni frusztrált idiótákat!"
Utólag semmit nem kérhet.
AMúgy gratulálok, miután a nővéred 45 évig nevelt, most képes lennél utólag pénzt bevasalni tőle.
Kérdező, te fizettél lakbért anyádnak mikor ott laktál a lakásban? Mert a kis 1/3 részeddel nem nagyon ugrálhatsz.
Ha az én testvérem lennél ezek után biztos lehetnél benne, hogy az utolsó fakanál keverést is felszámolnám neked
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!