Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Jogosan kérnék pénzt a nővérem...

Jogosan kérnék pénzt a nővéremtől?

Figyelt kérdés

22 éves lány vagyok, van két 34 éves nővérem, ők féltesóim, anyukánk közös.

Apukám meghalt, amikor 3 éves voltam, örököltem tőle 2 millió forintot, anyukám ebből és az ő részéből és hitelből vett egy lakást 2008-ban. A lakásnak az egyharmadára nekem van tulajdonjogom, másik kettő ugye anyáé. Ezt a lakást egy egyetemváros megyeszékhelyen vette, a szomszéd megyében. A mi megyénkben nem igazán van lehetőség továbbtanulni. Azért vette a lakást, hogy hármunknak tesóknak legyen hol laknunk egyetem alatt.

Az egyik nővérem az egyetem alatt is, és azóta is ott lakik. Én abba a városba mentem középiskolába, tehát én 4 évet laktam abban a lakásban a nővéremmel együtt, utána én Budapestre jöttem egyetemre. A másik nővérem is lakott ott valamennyit, nem sokat.

Első kérdés: szerintetek amíg én egyetemre jártam és árvaellátásból éltem, kellett volna fizetnie nekem lakbért? Ha nem is piaci áron, hanem alacsonyabbat. A végig ottlakó nővéremről beszélek.

Most, ha minden igaz, eladjuk a lakást anyával ennek a nővéremnek, aki végig ott lakott. Sok éve csöpög pár radiátor, illetve a kétrétegű ablakoknak egy része is be van törve (2 ilyen ablak van), és van pár roló ami szintén nem működik. Ő ezeket nem csinálta meg az évek alatt, azt mondta, hogy az a tulajdonos dolga. Ezen egyébként anya ideges lett, de nem csinált semmit. Egyszer viszont kifestette a lakás nagyrészét és egy légkondit is rakott be.

Második kérdés: jogos lenne ezért ÉS/VAGY azért, mert nem fizetett lakbért kérnem tőle pénzt az eladáskor?

Anya konfliktuskerülő, ő biztos nem állna ebbe bele. A lakás értékbecslő alapján lenne eladva piaci áron, én ehhez kérnék még pénzt. Szerintetek jogosan kérném?

Sok emberrel, akivel beszéltem furcsállta, hogy egyáltalán nem fizet nekem lakbért. Sőt, amikor ott éltem vele, anyától nem is kaptam meg az árvaságit, csak 30 ezer forintot, abból a nővéremnek minden hónapban befizettem 20-25 ezer forintot. Rezsi+főtt kajára (ő főzött rám). Tehát kb nem maradt semmi pénzem gimiben, úgy hogy végülis ő lakott az én lakásomban (is).

Ti mit tennétek a helyemben?

Egyébként nem túl jó vele a viszonyom, nem igazán beszélünk.

2023. jún. 23. 22:22
 21/92 anonim ***** válasza:
97%

A lakbér kérdést mg kellett volna beszélned anyukáddal, mivel közös tulajdonról van szó. Mondjuk érthető, hogy a gyerekétől nem kér pénzt.

Azt nem értem ha anyukád nem adta neked a teljes árvasági ellátást , annak csak egy részét amiből fizeted a rezsit/főt kaját ahhoz mi köze nővérednek. Ezt szintén anyukádtól kérdezd miért nem kaptad meg.

A lakás vételárán felül kérhetsz pénzt de van esély rá, hogy nem fogsz kapni.

2023. jún. 23. 23:45
 22/92 anonim ***** válasza:
45%

16. "igen kellett fizetned a rezsit a nővéreddel együtt 50 - 50% -ban."

Mivel a kérdező elmondása szerint abban a négy évben mig ott élt, akkor középiskolás volt, nem neki kellett ezt fizetnie, hanem a szülőnek/gondviselőnek. Ráadásul anyuka lenyúlta az árvasági egy részét, úgy, hogy a gyerekére abban a négy évben semmi gondja nem volt.

"egyszerűen nem értem, hogy 4 év alatt, hogy nem esett le neked," Talán azért, mert egy 18 év alatti gyerekről volt szó.

A többieknek: nem értem miért szarrágózzátok a kérdezőt. Anyuka lenyúlta az árvaságit, a testvér ingyen lakott és lelakta a lakást és most, hogy a kérdező rádöbben, hogy talán kihasználták, akkor elkönyvelitek szarrágónak?

2023. jún. 24. 00:04
 23/92 anonim ***** válasza:
84%
Felejtsd el.
2023. jún. 24. 00:08
 24/92 anonim ***** válasza:
71%
Nem jogos.
2023. jún. 24. 02:10
 25/92 anonim ***** válasza:
87%

A nivered nem volt bérlő. Szivessegi lakashasznalo volt. Anyad, a 2/3 részben tulajdonos engedte neki a lakás használatát. Halkan megjegyzem, hogy ha te is ott laktál, anyad tőled is kerhetett volna lakbért, ugyanis az 1/3 rész helyett, ami a tiéd, te bizony a felét használtad.

Nem kell fizetnie neked semmit. Ha az én húgom vagy gyerekem lennél és megtudnam, hogy ilyen xarrágó vagy, nem kellene többet beszélnünk, az biztos.

2023. jún. 24. 06:22
 26/92 anonim ***** válasza:
81%

"Anyuka lenyúlta az árvaságit..."

Anyuka nem nyúltam le az arvasagit, mivel az nem a gyereknek, hanem a gyereket nevelő szülőnek jár.

2023. jún. 24. 06:25
 27/92 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem is szarrágó vagy. A testvéredről van szó, basszus.

Te is az a típus lehetsz, aki az anyját is megb... két forintért.

2023. jún. 24. 06:42
 28/92 anonim ***** válasza:
80%

Igen kérj, és az a plusz pénz talán elég lesz a lakás felújításának egy kis részére. Mert gondolom természetes, hogy rendberakatjátok mielőtt eladjátok.

Nővéred helyében benyújtanám a számlát az évekig tartó mosás főzés takarításért majd többé feléd se néznék

2023. jún. 24. 06:50
 29/92 anonim ***** válasza:
85%

Én nem kérnék pénzt a helyedben. Egyrészt nem volt szerződés kötve és enélkül utólag pénzt kérni szerintem nem jogos. Másrészt a lakás többségi tulajdonosa sem kért akkor te milyen jogon kérsz pénzt?

Eladjátok piaci áron és megkapod a harmadát aztán mész amerre akarsz.

2023. jún. 24. 07:38
 30/92 anonim ***** válasza:
77%
A hitelt, amit a kis 2 millió mellé fel kellett venni, gondolom anyukád fizette, nem is értem, miért gondolod, hogy ez a te lakásod... Van benne kB 2 millió, anyukád meg csak bejegyeztetett a tulajdoni lapra... Gondolkodtál már, nem vagy te lakástulaj, nem dolgoztál meg érte. Tegyél le valamit az asztalra, szerezz önerőből, és utána tarthatod a markod. 2 millió jár neked, ha anyád jó fej, akkor ad 3-at az infláció miatt, de ne gyere már ezzel a 1/3-tulajos dologgal...
2023. jún. 24. 07:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!