Jogosan kérnék pénzt a nővéremtől?
22 éves lány vagyok, van két 34 éves nővérem, ők féltesóim, anyukánk közös.
Apukám meghalt, amikor 3 éves voltam, örököltem tőle 2 millió forintot, anyukám ebből és az ő részéből és hitelből vett egy lakást 2008-ban. A lakásnak az egyharmadára nekem van tulajdonjogom, másik kettő ugye anyáé. Ezt a lakást egy egyetemváros megyeszékhelyen vette, a szomszéd megyében. A mi megyénkben nem igazán van lehetőség továbbtanulni. Azért vette a lakást, hogy hármunknak tesóknak legyen hol laknunk egyetem alatt.
Az egyik nővérem az egyetem alatt is, és azóta is ott lakik. Én abba a városba mentem középiskolába, tehát én 4 évet laktam abban a lakásban a nővéremmel együtt, utána én Budapestre jöttem egyetemre. A másik nővérem is lakott ott valamennyit, nem sokat.
Első kérdés: szerintetek amíg én egyetemre jártam és árvaellátásból éltem, kellett volna fizetnie nekem lakbért? Ha nem is piaci áron, hanem alacsonyabbat. A végig ottlakó nővéremről beszélek.
Most, ha minden igaz, eladjuk a lakást anyával ennek a nővéremnek, aki végig ott lakott. Sok éve csöpög pár radiátor, illetve a kétrétegű ablakoknak egy része is be van törve (2 ilyen ablak van), és van pár roló ami szintén nem működik. Ő ezeket nem csinálta meg az évek alatt, azt mondta, hogy az a tulajdonos dolga. Ezen egyébként anya ideges lett, de nem csinált semmit. Egyszer viszont kifestette a lakás nagyrészét és egy légkondit is rakott be.
Második kérdés: jogos lenne ezért ÉS/VAGY azért, mert nem fizetett lakbért kérnem tőle pénzt az eladáskor?
Anya konfliktuskerülő, ő biztos nem állna ebbe bele. A lakás értékbecslő alapján lenne eladva piaci áron, én ehhez kérnék még pénzt. Szerintetek jogosan kérném?
Sok emberrel, akivel beszéltem furcsállta, hogy egyáltalán nem fizet nekem lakbért. Sőt, amikor ott éltem vele, anyától nem is kaptam meg az árvaságit, csak 30 ezer forintot, abból a nővéremnek minden hónapban befizettem 20-25 ezer forintot. Rezsi+főtt kajára (ő főzött rám). Tehát kb nem maradt semmi pénzem gimiben, úgy hogy végülis ő lakott az én lakásomban (is).
Ti mit tennétek a helyemben?
Egyébként nem túl jó vele a viszonyom, nem igazán beszélünk.
Szerintem Anyukáddal beszélj hogy többet adjon neked a vételárból az 1/3 nál, mert a te lakásodban lakatta ingyen a gyerekét. Szerintem valahol igazad van. Viszont utólag már senkiből se tudsz lakbért kihúzni évekre visszamenőleg. Másrészt a nővéred is felszamolhatná neked a munkabért hogy 4 évig vásárolt, főzött rád.
Sajnálom, hogy sokat kellett nélkülöznöd.
Írd le pontosan, hogy mire hivatkozva akarsz pénzt beszedni a nővéredtől.
Nem éri meg összeveszni a családodon belül a szaros pénz miatt!
Ha valamit nem értesz vagy kevesled akkor beszéljétek meg felnőtt emberek vagytok mind a ketten.
NE VESSZETEK ÖSSZE!!!
Első kérdés: szerintetek amíg én egyetemre jártam és árvaellátásból éltem, kellett volna fizetnie nekem lakbért? Ha nem is piaci áron, hanem alacsonyabbat. A végig ottlakó nővéremről beszélek.
- igen kellett fizetned a rezsit a nővéreddel együtt 50 - 50% -ban.
Második kérdés: jogos lenne ezért ÉS/VAGY azért, mert nem fizetett lakbért kérnem tőle pénzt az eladáskor?
- értem, hogy szeretnél valami kompenzációt, hogy az ott léted alatt te fizetted az ő fogyasztását is, de ez sajnos ez már nagyon megkésve jutott az eszedbe.
Helyedben az általa okozott károkat kifizettetném az ablakokat, radiátor és minden más szerelési költségét, ha nem működik rendeltetés szerűen a légkondicionáló akkor azt is megcsináltatnám vele vagy kérném, hogy állítsa vissza az eredeti állapotára.
Ezen kívül nem tudsz rajta több anyagi hasznot behajtani, sajnos későn esett le neked, hogy csak te fizetsz lakbért.
U.i: ha most is ott lakik akkor természetesen fizessen neked lakbért a rezsit meg fizesse be ő, de az a jobb ha azt az összeget is elkéred és te fizeted be. mert így nem tud felhalmozni a te lakásodra tartozást.
(NEM VAGY SZARRÁGÓ, havi 5.0000 - 10.000Ft -ból még 8 - 10 évesem volt könnyű kijönni egy hónapban)
Sajnos akkor kellett volna okosnak lenned amikor mindene gyes alkalommal átadtad a nővérednek a pénzt... egyszerűen nem értem, hogy 4 év alatt, hogy nem esett le neked, hogy te fizeted EGYEDÜL A REZSIT és ezt MIÉRT FOGADTAD EL? Ha így történt akkor FOGADD EL, visszamenőleg nem ne kérj pénzt, SEMMIT!
Mert a lakást az anyukájáé és a kérdezőé és a féltestvérével meg nem jönnek ki jól. Azért kell neki a pénz mert mindenki pénzből él.
Azért kéne tőle lakbért mert a lakás részben az ő tulajdonát képezi és ebből kifolyólag kérhet érte pénzt.
* nem kizárólag a tiéd
Illetve írtad anyukád azért vette hogy te és a féltestvéreid (gyerekei) tudjatok hol lakni.
Nem a lakbéren van a hangsúly, de két eset van szerintem.
Ha valaki bérlő, akkor fizet lakbért, és a tulajdonos gondoskodik a lakás állapotáról. Vagy nem fizet azért amiért ott lakik, de akkor megjavítja a dolgokat.
Ő nem is fizetett, és nem is javított meg semmit.
Szerintem is idegen dolog családtagtól lakbért kérni, csak azt gondolom, hogy ez egy kifacsart helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!