Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Jogosan kérnék pénzt a nővérem...

Jogosan kérnék pénzt a nővéremtől?

Figyelt kérdés

22 éves lány vagyok, van két 34 éves nővérem, ők féltesóim, anyukánk közös.

Apukám meghalt, amikor 3 éves voltam, örököltem tőle 2 millió forintot, anyukám ebből és az ő részéből és hitelből vett egy lakást 2008-ban. A lakásnak az egyharmadára nekem van tulajdonjogom, másik kettő ugye anyáé. Ezt a lakást egy egyetemváros megyeszékhelyen vette, a szomszéd megyében. A mi megyénkben nem igazán van lehetőség továbbtanulni. Azért vette a lakást, hogy hármunknak tesóknak legyen hol laknunk egyetem alatt.

Az egyik nővérem az egyetem alatt is, és azóta is ott lakik. Én abba a városba mentem középiskolába, tehát én 4 évet laktam abban a lakásban a nővéremmel együtt, utána én Budapestre jöttem egyetemre. A másik nővérem is lakott ott valamennyit, nem sokat.

Első kérdés: szerintetek amíg én egyetemre jártam és árvaellátásból éltem, kellett volna fizetnie nekem lakbért? Ha nem is piaci áron, hanem alacsonyabbat. A végig ottlakó nővéremről beszélek.

Most, ha minden igaz, eladjuk a lakást anyával ennek a nővéremnek, aki végig ott lakott. Sok éve csöpög pár radiátor, illetve a kétrétegű ablakoknak egy része is be van törve (2 ilyen ablak van), és van pár roló ami szintén nem működik. Ő ezeket nem csinálta meg az évek alatt, azt mondta, hogy az a tulajdonos dolga. Ezen egyébként anya ideges lett, de nem csinált semmit. Egyszer viszont kifestette a lakás nagyrészét és egy légkondit is rakott be.

Második kérdés: jogos lenne ezért ÉS/VAGY azért, mert nem fizetett lakbért kérnem tőle pénzt az eladáskor?

Anya konfliktuskerülő, ő biztos nem állna ebbe bele. A lakás értékbecslő alapján lenne eladva piaci áron, én ehhez kérnék még pénzt. Szerintetek jogosan kérném?

Sok emberrel, akivel beszéltem furcsállta, hogy egyáltalán nem fizet nekem lakbért. Sőt, amikor ott éltem vele, anyától nem is kaptam meg az árvaságit, csak 30 ezer forintot, abból a nővéremnek minden hónapban befizettem 20-25 ezer forintot. Rezsi+főtt kajára (ő főzött rám). Tehát kb nem maradt semmi pénzem gimiben, úgy hogy végülis ő lakott az én lakásomban (is).

Ti mit tennétek a helyemben?

Egyébként nem túl jó vele a viszonyom, nem igazán beszélünk.

2023. jún. 23. 22:22
 51/92 anonim ***** válasza:
97%
49-es 1. Nagykorúként sosem lakott a nővérével. 2. De ha lakott volna is, nagykorút nem kell ellátni. Szóval ha együtt laknak is tudott volna pénz kérni a testvérétől. Persze ez eleve egy mozaikcsaládos faramuci helyzet amit anyuka teremtett meg. Igaz tiszta jó szándékkal, de elfelejtett leülni a különböző apáktól született gyerekeivel és megbeszélni az anyagiakat. Ilyen az amikor a felnőtt nem tartja elég érettnek a 14 éves gyerekét hogy elmondja neki a piszkos anyagiakat. Hidd el egész más lenne a helyzet.
2023. jún. 25. 14:47
 52/92 anonim ***** válasza:
76%
Azert az komoly hogy 15 éve a kerdező tulajdonában lakik. Legalább most eszébe jutott megvenni. Ezzel az erővel élete végéig ellakhatott volna ingyen.
2023. jún. 25. 14:52
 53/92 anonim ***** válasza:
76%
Nem a kérdező tulajdona. A kerdezo 1/3 részben tulajdonos, az anyja 2/3 részben. De az is ugye megvan, hogy az az egy harmad is úgy jött, hogy az apjától örökölt 2 milliót, anyu eladta az apjával közös ingatlant, vett fel hitelt és ebből lett a lakas? Tehát q kérdező se mozdította a kisujjat se.
2023. jún. 25. 15:03
 54/92 anonim ***** válasza:
79%
53. 7-8 éves korában nem is nagyon mozdíthatta a kisujját, hogy lakást vegyen. Viszont az is lehet, hogy ha nem lett volna meg akkor az apai öröksége, lehet, hogy anyuka sem tudott volna lakást venni a 2 millió nélkül.
2023. jún. 25. 17:16
 55/92 anonim ***** válasza:
72%

54!

Egyreszt 3 éves volt, másrészt ha ő 2 millát örökölt, akkor a ház értéke 4 milla volt, hiszen a házasság alatt közös a vagyon, ergo anyué volt a fele. A fele, amiért ő meg apu dolgozott meg, nem a kérdező.

2023. jún. 25. 17:35
 56/92 anonim ***** válasza:
84%
55. Ez egy második lakás volt, anyukának ott maradt az eredeti ingatlan. Ha a jog szerint a kérdezőt megillette a 2 milla, akkor az jogosan az övé és nem másé, nem anyuka dolgozott meg azért, amit az apától örökölt a kérdező. Anyuka is megkapta a jussát, nyugodj meg.
2023. jún. 25. 18:02
 57/92 anonim ***** válasza:
13%
Nyugodt vagyok. Nyilván a jog szerint járt neki. Képzeld, itt ahol én élek, a házastárs az elsődleges örökös. Kapaszkodj, amikor én hazasodtam, az azonnali VISSZAMENŐLEG vagyonkozosseg volt az alap, így amikor hozzá mentem a ferjemhez, az enyém lett minden vagyonának, így a házának is a fele. Sőt, ha elvalunk, a nyugdíja felé is engem illet majd. Ugye ez is jó torveny? Merthat ami törvény szerint jár.... Nem, amúgy én anno nem tudtam, hogy így van, már jopar éve házasok voltunk,amikor a hitelmodositasnal kiderult a számomra.
2023. jún. 25. 18:10
 58/92 anonim ***** válasza:
80%
54. Lakásvásárlásnál nem 3 éves volt. Azt írja, hogy most 22 éves. A lakásvásárlás 2008-ban volt, 15 évvel ezelőtt.
2023. jún. 25. 18:34
 59/92 anonim ***** válasza:
77%

58!

De az apja akkor halt meg, amikor ő 3 éves volt, akkor örökölte a 2 milliót.

2023. jún. 25. 18:50
 60/92 anonim ***** válasza:
84%
57 abban mindenesetre elég biztosak lehetünk, hogy a kérdező apja nem az anyuka más férfitól származó gyereke használatára szánta volna az összeget, miközben a sajátja nélkülöz.
2023. jún. 25. 18:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!