Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Jogosan kérnék pénzt a nővérem...

Jogosan kérnék pénzt a nővéremtől?

Figyelt kérdés

22 éves lány vagyok, van két 34 éves nővérem, ők féltesóim, anyukánk közös.

Apukám meghalt, amikor 3 éves voltam, örököltem tőle 2 millió forintot, anyukám ebből és az ő részéből és hitelből vett egy lakást 2008-ban. A lakásnak az egyharmadára nekem van tulajdonjogom, másik kettő ugye anyáé. Ezt a lakást egy egyetemváros megyeszékhelyen vette, a szomszéd megyében. A mi megyénkben nem igazán van lehetőség továbbtanulni. Azért vette a lakást, hogy hármunknak tesóknak legyen hol laknunk egyetem alatt.

Az egyik nővérem az egyetem alatt is, és azóta is ott lakik. Én abba a városba mentem középiskolába, tehát én 4 évet laktam abban a lakásban a nővéremmel együtt, utána én Budapestre jöttem egyetemre. A másik nővérem is lakott ott valamennyit, nem sokat.

Első kérdés: szerintetek amíg én egyetemre jártam és árvaellátásból éltem, kellett volna fizetnie nekem lakbért? Ha nem is piaci áron, hanem alacsonyabbat. A végig ottlakó nővéremről beszélek.

Most, ha minden igaz, eladjuk a lakást anyával ennek a nővéremnek, aki végig ott lakott. Sok éve csöpög pár radiátor, illetve a kétrétegű ablakoknak egy része is be van törve (2 ilyen ablak van), és van pár roló ami szintén nem működik. Ő ezeket nem csinálta meg az évek alatt, azt mondta, hogy az a tulajdonos dolga. Ezen egyébként anya ideges lett, de nem csinált semmit. Egyszer viszont kifestette a lakás nagyrészét és egy légkondit is rakott be.

Második kérdés: jogos lenne ezért ÉS/VAGY azért, mert nem fizetett lakbért kérnem tőle pénzt az eladáskor?

Anya konfliktuskerülő, ő biztos nem állna ebbe bele. A lakás értékbecslő alapján lenne eladva piaci áron, én ehhez kérnék még pénzt. Szerintetek jogosan kérném?

Sok emberrel, akivel beszéltem furcsállta, hogy egyáltalán nem fizet nekem lakbért. Sőt, amikor ott éltem vele, anyától nem is kaptam meg az árvaságit, csak 30 ezer forintot, abból a nővéremnek minden hónapban befizettem 20-25 ezer forintot. Rezsi+főtt kajára (ő főzött rám). Tehát kb nem maradt semmi pénzem gimiben, úgy hogy végülis ő lakott az én lakásomban (is).

Ti mit tennétek a helyemben?

Egyébként nem túl jó vele a viszonyom, nem igazán beszélünk.

2023. jún. 23. 22:22
 71/92 anonim ***** válasza:
75%

70!

Nem ismert a háttér, nem tudni mennyit dolgozott az anya. De mindegy is, mert nyilván többet, mint a kérdező. A nővér és közte 12 év van, a kérdező apja a kérdező 3 éves korában halt meg. Van minimum egy másik ingatlana az anyának es valahogy eltartotta addig is a gyerekeket.

"A kérdező apja pedig akinek a munkája a legtöbb dologban benne van, nyilván nem a más ivadékát szerette volna támogatni a munkájával."

Ez mondjuk a te agyszulemenyed. Megegyszer, volt egy ingatlan, aminek az értéke 4 millió volt, hiszen a kérdező az apja részét örökölte, ami nyilván 50% volt. Vagy anyukának volt benne nagyobb része, de egészen biztosan nem apukanak, különben nem ennyi lett volna az örökség. Ergo apuka munkája nem igazán volt benne mindenben.

Az árvaellátás pont ugyanúgy, mint a gyerektartas a gyerekre jár, de nem a gyereknek. A kérdező leirta, 50e volt, ebből 30e-t kapott az anyjától. A maradék 20e nyilván szintén a gyerekre volt fordítva, mert azt azért te se gondolod komolyan, hogy a kérdező 14 éves korától 18 év egy napra nem ment haza, ott nem fürdött, evett, használta a villanyt, stb.

2023. jún. 26. 10:10
 72/92 anonim ***** válasza:
28%
Nem elég a kérdezőnek hogy az anyja csinált neki a 2 millióból kb 10 milliót, még tartja a markát. Borzalom.
2023. jún. 26. 10:23
 73/92 anonim ***** válasza:
84%

61 az hogy kinek a munkája van benne a miben az pont annyira az én agyszüleményem, mint a tiéd. Ugyanis te pont annyira csak feltételezel, mint én. Lehet, hogy az anyuka is örökölte a szüleitől, lehet hogy volt végrendelete a kérdező apjának, mimimális esély persze arra is van, hogy a jó anyuka minden egyes négyzetméterért megdolgozott... Egy gyerekre nem csak az árvaellátást kell fordítani,az élő szülőnek is minimum annyit rá kell fordítania a gyerekre, de itt még az is kérdéses, hogy egyáltalán az árvaellátással mi volt, de nagyon úgy néz ki, hogy nagyon max annyi volt fordítva a gyerekre összesen, idő pedig 14 éves korától szinte semmi, ami szerintem összességében szomorú, de ezek szerint még ennek is örülni kell.

Ha már ott tartunk, hogy egy kézmosást vagy egy villanykapcsolást is felszámol egy anya a gyerekének, ha meglátogatja, az már régen rossz, nem is értem hogy jut ez eszedbe. Nem csoda, hogy annyi alultáplált, elhanyagolt gyerek van hazánkban, ha ezt felnőtt emberek normálisnak tartják.

2023. jún. 26. 10:53
 74/92 anonim ***** válasza:
100%
71-nek irtam, nem 61-nek...
2023. jún. 26. 10:54
 75/92 anonim ***** válasza:
74%

"Ha már ott tartunk, hogy egy kézmosást vagy egy villanykapcsolást is felszámol egy anya a gyerekének, ha meglátogatja, az már régen rossz, nem is értem hogy jut ez eszedbe. Nem csoda, hogy annyi alultáplált, elhanyagolt gyerek van hazánkban, ha ezt felnőtt emberek normálisnak tartják."

Sehol sem írtam olyat, hogy fel kell számolni, de uyge az meg van, hogy átlag kamasz nem két vajaskenyeret eszik meg egy nap? Mindegy, nyilván nem vagyunk egy véleményen, nem is kell. Te azt gondolsz, amit akarsz, én azt, amit én akarok. A lényeg továbbra is az a tény, hogy a kérdező nem kérhet semmi pénzt a testveretol, mert nincs hozzá semmi jogalapja. Az anyja, vagyis az anyjuk, aki többségi tulajdonos engedte q szivessegi lakashasznalatot a másik gyerekének. Ennyi a történet.

2023. jún. 26. 11:09
 76/92 anonim ***** válasza:
81%
Abban teljesen egyetértek, hogy nem kérhet semmi pénzt, de az oka az, hogy ezzel elkésett, és utólag csak bírósági pert indíthatna, amit szinte biztos hogy elveszítene, mert 18 évesen kellett volna lépnie, és nem tudja valid indokkal alátámasztani, hogy miért nem lépett. Viszont a többségi tulajdonos az ég világon semmit sem csinálhat a többi tulajdonos beleegyezése nelkül, még saját magát (!) sem jelentheti be a lakásba a többi tulaj beleegyezése nélkül, nem hogy mást. Ezt bármelyik kormányablakban megmondják, ha bárki kételkedne.
2023. jún. 26. 12:54
 77/92 anonim ***** válasza:
14%
Hja, 76. Elképzelem, amint a legkisebb gyerekem majd neki áll velem veszekedni meg pereskedni, amiért megengedem a nagyobbik gyerekemnek, hogy abban q lakásban éljen, amit én vettem es ahol ő csak azért tulajdonos egy harmadik részben, mert én voltam olyan jó fej, hogy anno oda fektettem be neki az apjától örökölt 2 millat. Tudod mi lenne a következő lepesem? Kivasarolnam aztán megszűntetnék vele minden kapcsolatot.
2023. jún. 26. 13:12
 78/92 anonim ***** válasza:
87%
"Kivásárolnám." Azt nem tudod, csak közös tulajdon megszüntetési iránti keresetet indíthatsz a bíróságon ha megnyered a pert akkor veheted meg, de erre a másik félnek is épp annyi joga van. Szóval számolni kell azzal, hogy mint szülő nem dönthetek csak a gyerek 18 éves koráig a vagyonáról. Amikor egyetemre ment fel kellett volna tenni a kérdést hogy ő hogyan szeretné tovább? Az hogy a gyerek ilyen lett és ilyen gondolatai vannak a szülő hibája. Nekem eszembe sem jutna ilyesmi, de nincsenek is sérelmeim a testvérem által. Megbeszélés, és még időben. Mire mennyi van, ki mire számíthat ezt tudatosítani kell időben. Nem kell az anyát magasztalni, mert hozott nagyon jó döntést is de agyon igazságtalant is.
2023. jún. 26. 15:01
 79/92 anonim ***** válasza:
62%

"Azt nem tudod, csak közös tulajdon megszüntetési iránti keresetet indíthatsz a bíróságon ha megnyered a pert akkor veheted meg, de erre a másik félnek is épp annyi joga van"

Valóban. Anyagilag is biztos úgy áll, hogy ő hamarabb veszi meg, ugye? De mindegy, q lényeg az lenne, hogy szabaduljak tőle

2023. jún. 26. 15:09
 80/92 anonim ***** válasza:
65%

Valószínűleg nem.

Ha valami rosszul csinálsz szülőként, akkor látni sem akarod a gyereked, sőt erő felett is megszabadulsz tőle anyagilag is, akár peres úton is, ahelyett hogy megbeszélted volna vele, hogy mi miért van úgy ahogy van. Aha..

Nem áll jól az anya, vagy mindent csak a másik gyereke(gyerekei) kapnak tőle. Aki ezt észreveszi és sérelmezi attól örökre meg kell szabadulni?

Normális szerinted, hogy nem tudja a szülő támogatni a gyerekét egyetemistaként, de egy 8-10-12 milkát ki tudna fizetni a lakás 1/3-ért? Ha nem is támogatni úgy hogy mindent fedez a szülői apanázs, de legalább valamennyit, hogy ne azt érezze, hogy ő magára van hagyva egy árvasági ellátással, tesója meg egy lakást kapott saját használatra? Ha sorok közt tudsz olvasni akkor érted csak.

2023. jún. 26. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!