Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Ha örökölök egy lakást,...

Ha örökölök egy lakást, hogyan zárhatom ki egy testvért az öröklésből?

Figyelt kérdés

Mielőtt ügyvédhez fordulnék érdeklődnék volt valaki ilyen helyzetben?

hárman testvérek örököltünk egy családi házat, mindkét, testvéremnek van külön lakása. Az egyiknek kettő itt Magyarországon egy külföldön! Nekem nincs, tehát ebben a házban élek, és fizetem a számlákat, stb...

mindkét testvérem külföldön él, évek óta, de most hirtelen haza jöttek hogy adjuk el a házat és osztozzunk a pénzen...

Én a döbbenettől nem jutottam szóhoz, hogy képesek lennének kirakni a házból, hogy még több pénzük legyen...

Évekig felém sem néztek, soha nem segítettek be semmibe, most az egyik felbujtva a másikat, konkrétan elakarják adni a fejem felöl a házat.

Nyilván nem megyek bele az eladásba, hisz saját magam tartom fent a házat, itt élek, tehát nem adhatják el a belegyezésem nélkül...

Azonban, tisztában vagyok vele, hogy eladni nem tudják míg én nem egyezzem bele, de hogyan tudnám kizáratni őket ezek után maga az örökségből? Ha van jogosultságuk a lakáshoz amiben élek évek óta...

Nyílván ide költőzni nem akarnak, fizetni a számlákat szintén nem, csak eladni, hogy hasznuk legyen belőle, de amíg én élek, és dolgozni tudok, fizetve a számlákat, addig egy forintot nem fognak látni ebből a házból...

2020. máj. 9. 10:24
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/134 anonim ***** válasza:
93%

Én megértem a próblémádat, hiszen te fektettél a házba 15 milliót. Írtad, hogy ezt tudod is gazolni. Akkor nincs gond, hiszen ezzel az igazolt 15 millióval te előrébb leszel. Eladás miatt kénytelenek lesztek felértékeltetni a házat. Tegyük fel, hogy 45 millióra értékelik ahogy írtad, hogy annyit ér. Akkor a 45 millióból le kell vonni az igazlt 15 milliós beruházást. Így az ingatlan értéke 30 millió. Ez 3 felé osztva 10-10-10 millió forint. Felajánlhatod a testvéreidnek, hogy a bírósági per elég költésges, és hosszatartó út lenne, akár évek telnek el mire megkapják a jogos részüket. De te most kivásárolod őket az örökségből és mutatva az elző számolásokat, felajánlasz nekik fenjenként 8-8 millió forintot. Azért 8-at mert ha egyből elfogadják, akkor nyersz 4 milliót. Ha nem fogadják el, akkor a jogos 10 milliót adod nekik. De itt közölheted velük, hogy ennyi a jogos ami járhat nekik, ha nem fogadják el, akkor sajnálod, de menjenek bíróságra. De onnantól kezdve nem renoválod az ingatlan, vagy ha muszáj, akkor annak is közös lesz a költsége. Persze ahogy korábban is írtam a testvérek is kérhetnek bérletidíjat a részükre.

Én személy szerint hasonlóképpen tombolnék ha így járnák. De ha tényleg 45 milliót ér a ház, és tényleg tudom igazolni, hogy 15 milliót én fektettem bele, akkor inkább kifizetném a testvéreket, mint, hogy évekig marakodjak velük.

2020. máj. 9. 11:54
 52/134 anonim ***** válasza:
92%
Utolsó, azért, mert neked van eszed. A kérdezőnek viszont nem sok, hisztiből megkárosítja saját magát. Nagy taps neki.
2020. máj. 9. 12:10
 53/134 anonim ***** válasza:
96%

Te hogyan zárnád ki őket? Nem utánad örököltek. A szülők tudták volna kizárni őket, ha csinálnak végrendeletet.

Amúgy tudtommal az egyenesági leszármazott örököl, tehát ti, hárman, egyenlő részben. Az tökmindegy, hogy ki lakik ott.

2020. máj. 9. 12:11
 54/134 anonim ***** válasza:
92%
Nem tudod kizarni a testvéreid. Egyezzetek meg, mert nem lesz jó vége. Te végig más házában laktal és fektetted bele a pénzed úgy, meg hogy nem biztosítottad be magad arról, hogy a tied lesz. A szüleid igazán a nevedre adhattak volna, ha te tartottad fenn a lakást. Hasonló vita volt nálunk is a családban, de megegyeztek a felek. Muszáj, az a legolcsobb mindenkinek. Vegyél fel hitelt és vedd meg a részüket. Ha szépen kezeled a helyzetet, hatha engednek az árból. Csak higgadtan.
2020. máj. 9. 12:12
 55/134 anonim ***** válasza:
92%
Aha, mar latom, a kerdezo a penzehes, nem a testverei, termeszetesen, raadasul rohadt irigy is. Az ilyenek szoktak a rokonaikat kisemmizni es vinni mindent, amit csak tudnak. Tipikus. Van a mi csaladnak nevezett szemetdombon is jo par ilyen, mindket oldaltol. Egyet ertk el vele: kuka. Es ez nem valtozik. ;-)
2020. máj. 9. 12:12
 56/134 anonim ***** válasza:
94%

Sérelmezed, hogy a testvéreidnek van lakása, neked nincs. Ők kifizették a tulajdonukat, megdolgoztak érte, jogos, hogy VAN lakásuk, ehhez semmi közöd nincs!

Te nem vettél magadnak semmit, befészkeltél a szüleid házába, bár tudtad, hogy csak a harmada a tied.

Ráköltöttél x összeget, amit levonhatsz. A testvéreid kérhetik a lakbért tőled visszamenőleg, ez az ő levonásuk.

A szüleitek úgy döntöttek, hogy hárman örököljetek, ehhez pedig nekik volt joguk!

Nem lenne jobb megegyezni?

2020. máj. 9. 12:13
 57/134 anonim ***** válasza:
19%

Az erősebb kutya b@xik, ök erősebbek mert vagy kifizeted őket vagy osztoztok ,de te nem fogsz nyerni. Akkor lennél mázlista ha lenne haszonélvezeti jogod.

De nincs, gondolom.

Így majd beperelnek , végrehajtásra adnak a hagyaték után mint az igazi tesók.

2020. máj. 9. 12:20
 58/134 anonim ***** válasza:
84%
Remélem a bérleti díjat szépen fizeted, amiért egy olyan házban élsz, ami csak 1/3 részt a tiéd! :) Bármikor mondhatnák azt is, hogy beköltöznek oda, hisz joguk van. Vagy kiadhatják egy idegennek albérletbe. Én biztos ezt csinálnám, megérdemled, amilyen gusztustalan és rosszindulatú vagy.
2020. máj. 9. 12:30
 59/134 A kérdező kommentje:

Emberek, ti tényleg ilyen rossz körülmények közt éltek depresszíven?

Nem azt sérelmezem, hogy lakásuk van!

Hanem pont arra tértem ki, hogy nem értem mire ez a pénzéhesség, részükről!

Ha nem lennének jó anyagi körülmények közt megérteném hogy pénzé akarják tenni, nem érdekelne a lakás eladnám, vagy felajánlanám bármelyiknek, ha rászorulna hogy lakjon ott és kiköltöznék egy másik lakásba! A probléma ott kezdődik, hogy aljas módon a tudtom nélkül jelentek meg és hoztak egy lakás érdeklődött, hogy bizony ők eladják a családi házat...

Nem szorulnak rá maga a házra, de mégis pénzé akarják tenni...

Ha korrektek lennének, azt mondanák, te voltál itt a szüleinkkel míg mi kint éltük a világunkat, te fektettél a gazdaságba pénzt, te intéztél mindent, maradj a házban, ha nem más jó lesz a gyerekeinknek örökségül...

Ehelyett az egyetlen dolgot amiben örököltek, is kiakarják forgatni!

Na ezért nem akarom kivásárolni őket...

De hiába Magyarázom el, kevesen értették a valós lényeget...

Kíváncsi lennék mennyi idősek vagytok és milyen körülmények közt élhettek, hogy ilyen ennyire pénzt emeltétek ki.... (megdöbbentő és szomorú, hogy ilyen emberek léteznek)

2020. máj. 9. 12:32
 60/134 anonim ***** válasza:
95%

59: még mindig nem érted, hogy a jogos örökség NEM pénzéhesség…???

Pár kommenttel korábban leírta valaki a fordított szcenáriót. Te simán lemondanál az örökségről, ha a tesóid helyében lennél...?

Egy frászt!

2020. máj. 9. 12:36
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!