Ha örökölök egy lakást, hogyan zárhatom ki egy testvért az öröklésből?
Mielőtt ügyvédhez fordulnék érdeklődnék volt valaki ilyen helyzetben?
hárman testvérek örököltünk egy családi házat, mindkét, testvéremnek van külön lakása. Az egyiknek kettő itt Magyarországon egy külföldön! Nekem nincs, tehát ebben a házban élek, és fizetem a számlákat, stb...
mindkét testvérem külföldön él, évek óta, de most hirtelen haza jöttek hogy adjuk el a házat és osztozzunk a pénzen...
Én a döbbenettől nem jutottam szóhoz, hogy képesek lennének kirakni a házból, hogy még több pénzük legyen...
Évekig felém sem néztek, soha nem segítettek be semmibe, most az egyik felbujtva a másikat, konkrétan elakarják adni a fejem felöl a házat.
Nyilván nem megyek bele az eladásba, hisz saját magam tartom fent a házat, itt élek, tehát nem adhatják el a belegyezésem nélkül...
Azonban, tisztában vagyok vele, hogy eladni nem tudják míg én nem egyezzem bele, de hogyan tudnám kizáratni őket ezek után maga az örökségből? Ha van jogosultságuk a lakáshoz amiben élek évek óta...
Nyílván ide költőzni nem akarnak, fizetni a számlákat szintén nem, csak eladni, hogy hasznuk legyen belőle, de amíg én élek, és dolgozni tudok, fizetve a számlákat, addig egy forintot nem fognak látni ebből a házból...
Bakker, szóval ki tudnád vásárolni, de bosszúból inkább saját magaddal cseszel ki..... Mert normál eladás esetén kapnál X millió forintot, a bírósági eljárás után meg fogsz kapni X/2, vagy X/3 (vagy mégkevesebbet)….
Erre mit lehet mondani...? :-D :-D :-D
Szia!
Fordítsuk meg a dolgot
Tegyük fel h a ház ér 20 milliót
Ebbe te belefektettel tegyük fel 10 Milliót az elmúlt években (és ebben a számla és a számla nélküli is benne van!) és megsporoltal a lakberen 7 milliót hiszen a tesód nem kért lakbért.
Ekkor ha eladjak az ingatlant akkor kifizetik a te részed 10-7=3 milliót és maradék 17 oszlik 3 felé
Ez csak egy példa számítás volt gondold át h mennyi nálad ez a szám és h megérte e neked h mindent te fizettél az elmúlt években de egyedül laktál ott...
Bravó, igazi érett felnőtt magatartás, hogy a személyes sérelmeid miatt inkább elárverezteted a szüleitek házát.. Gratula, a szüleid biztos baromi büszkék lennének rád, hogy ilyen mérhetetlenül szánalmasan viselkedsz. Mint egy ovis.
Ezen a legtöbbet úgyis te fogod bukni, szóval meg is érdemled.
Igyekszem egy fokkal higgadtabban válaszolni.
Leírtad, hogy a szüleidnek “egy pohár vizet nem adtak”, nem segítettek.
Ez esetben nem neked (!), hanem a szüleidnek lett volna korábban erkölcsi ítéletet hozni, s gondoskodni arról, hogy te örökölj majd, ők viszont ezzel nem éltek- ahogy korábban is írtam, nyilván nem ok nélkül.
Az öröklés nem az igazságérzetről és szociális alapú elbírálásról szól.
A milliós nagyságrendű, szüleid halála után megvalósuló fejlesztésekről bizonyára tudsz majd számlát mutatni, ezt akceptálni fogja a bíróság, vagy jobb esetben a testvéreid.
(Ui.: Csak, hogy lásd az érem másik oldalát is, leírom, hogy ugyanerről a szituációról milyen kérdést tehetne fel gyakorikerdesek.hu-n valamelyik testvéred, így talán jobban megérted:
Hogyan juthatnék hozzá az örökségemhez, ha a testvérem hátráltat?
Örököltem harmadmagammal egy házat a szüleimtől. Eddig annyira nem foglalkoztam vele, az ominózus testvérem élt ott.
Nem kértem tőle egy fillér bérleti díjat sem, korrekt voltam.
Ebben a kérdőjeles gazdasági helyzetben még most szeretnék készpénzhez jutni, így felvetettem az eladást, de az egész eddig ott lakó, a házat kisajátító testvérem hallani sem akar róla...
Hogy fordulhat elő, hogy jogosan öröklök, de nem juthatok hozzá?!
Az az érve, hogy én nem maradtam otthon, holott tettem azért, hogy nekem picit jobb legyen, külföldre kényszerültem dolgozni és apránként tudtam előre lépegetni. Most pedig ez a fő érve, hogy “nekem van így is, minek akarok többet?”...
Mit tegyek?)
elakarja adatni a házat a fejetek felöl amihez eddig köze nem volt
Pont annyi koze van mint neked, hisz o is orokos.
Hiaba hisztizel, nem allsz a torveny felett.
Vegyél fel hitelt, rakd rendbe a házat, aztán megjelennek, az örökösök is... :)
Plusz jo nagy balek vagy, hogy egy fillert is koltottel egy olyan hazra, ami nem 100% a te tulajdonod. Gondolom szamlad a felujjitasokrol nem sok van.
Egy fokkal sem vagy ertelmesebb a haszonleso testvereidnel...
A ház ér 45milliót, ér bele raktam 15milliót...
De nem ez a lényeg mint írtam inkább vigye a bank fillérekért, ha úgy adódik...
A többit majd az ügyvédem intézi...
Azonban arra voltam kíváncsi vannak még ilyen aljas gondolkodású emberek, akik, alig várják, hogy a szüleik meghaljanak, hogy követeljék a jussukat...
Nem lesz könnyű dolguk velem, számláim vannak mindenről... (szerencsére)
Mindegy, kinek mije van vagy neked mid nincs, a szüleid halálakor egyenlő részben örököltetek, ha a szüleid végrendeletében más nem szerepelt. Nem érdemes perelni őket ezért, mert ez elég egyértelmű.
Tehát meg kell vásárolnod tőlük a kétharmadát. Másrészt viszont mivel lakott az ingatlan, nem valószínű, hogy piaci áron el tudnák adni, tehát ez jóval kevesebbe kerülne neked, mint egy újat venni, hisz minden annyit ér, amennyiért megveszik. Kommunikálj velük normális hangnemben, és egyezzetek meg olyan összegben, amivel mindenki jól jár. Neked is az a legnagyobb "fegyvered", hogy ott laksz, de ne fajuljon el a dolog odáig se, hogy esetleg mérgükben inkább száz forintért eladják egy népes családnak, hogy beköltözzenek melléd.
Elbirtokolás is létezik, de úgy tudom, talán akkor lehetne, ha a szüleid halála után eltelt 15 évig nem szóltak érte, hogy te laksz benne és te tulajdonosként viselkedtél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!