Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Tesóm anyagilag rajtam nyerész...

Tesóm anyagilag rajtam nyerészkedett! Jogosan esik rosszul?

Figyelt kérdés

Szüleink félretettek nekünk 6.5-6.5 millió forintot, 2013-ra! Szerettem volna egy lakást venni hitellel, de a nővérem kitalálta hogy ő már menyasszony és egy visszautasíthatatlan újépítésű lakást találtak amit az visz aki hamarabb teszi le a pénzt. Amúgy tényleg jó ajánlat volt, egyetem közelében Pesten 13 millió forint, másfél szoba, terasz, 40 m2 és tiszta új, modern! Addig búgott amíg a szüleink odaadták neki az én pénzemet is, így az egészet ki tudta fizetni. Azt mondták hogy majd nekem megadják 1-2 év múlva vagy max eladják majd a családi kiskertet és abból. Nem tudtam mit csinálni, az ő pénzük.

Idénig se kaptam meg a pénzt természetesen, már 6 éve. A nővérem most nagy arccal bejelentkezett hogy nekik jön a második gyerek és kicsi az a lakás, így meghirdették és jött is rá vevő 28 millió (!!!) forintért. Tudtam hogy emelkedtek az árak és akciós volt annó a lakás, de ez akkor is nagyon durva! Olyan rendes és kedves a nővérem a család szerint, hogy visszaadja nekem a 6.5 millió forintot. Olyan rendes hogy leveszi a szülei válláról a terhet, egy igazi arany gyerek.

2013-ban kb 50% befizetést tudtam volna ebből a hitelhez egy ugyanolyan lakáshoz. Újépítés, 40 m2, Pest

2019-ben ugyanezekkel a paraméterekkel örülök ha kb 20%-ra elég.

A család szerint a nővérem nem tehet az ingatlan boomról, de szerintem meg ez így igazságtalanság! Nyerészkedett rajtam 21.5 millió forintot! Szerintem a lakás árának a felét kéne odaadnia mert a felét az én pénzemből vette meg, így az eladási ár és az ingatlanár emelkedés miatti különbözet fele is engem illet!

Igazam van? Jogosan követelem a fele pénzt ha már a felét annó az én pénzemből vette? Most könnyen van, simán vesznek a férjével együtt egy 40 miliós házat meg egy autó is belefér. Én meg ma 6.5 milióért egy vidéki telket nem kapok kb, Budapesten meg egy panelt se a 8 kerben.

Mondtam neki kompromisszumnak hogy akkor legalább kérem én is a 13 milliót, ami neki is járt, ő meg tartsa meg a 15 milliót és kvittek vagyunk. Bár így is megszívtam mert hitelt kéne felvennem amit neki nem kellett. Persze hallani sem akar róla, a szülők meg őt támogatják hogy milyen rendes.

2019. szept. 4. 10:41
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 81/88 anonymousreview60 ***** válasza:
96%
#82: Hát már hogyne lenne. Az is egy ilyen beszélgetés eredménye – sőt, sikere –, ha kiderül, hogy a Kérdező véleményét, érzelmeit és erkölcs szerinti JÁRandóságát telibe****ják, mert ekkor kiderül, hogy ezekre az emberekre nem érdemes időt, erőfeszítést, energiát, figyelmet – ún. szeretetet – fecsérelni, mert nem hogy nem kölcsönösen nyereséges, hanem a Kérdező részéről deficites a kapcsolat. Ha most megengedi, hogy kihasználják, máskor is megtehetik (ha hagyja). Ez annál értékesebb lecke, minél közelebbi(nek gondolt) személyekről van szó. Szerencsére az én szüleim velünk ilyen módon nem kivételeztek. Amilyen módon meg igen, azon 1. Kezdek túlleni. 2. Anyám bocsánatot kért érte. Nehezen, de kért.
2019. szept. 5. 13:57
 82/88 anonim ***** válasza:
79%
Nehéz kérdés. Azt, hogy az ingatlanárak ennyit változtak, nos a Kérdező esetében ezt nevezik pech-nek. De ettől még nem jár neki több szerintem sem, mint a 6,5 millió forint és kamatai arra az időre, amíg használták a pénzét. S ez sem jogilag jár, hanem mondjuk úgy, erkölcsileg. Mert megígérték. A fair szerintem az lenne a családtól, ha együtt segítenének a Kérdezőnek, hogy lakáshoz jusson.
2019. szept. 5. 15:50
 83/88 anonim ***** válasza:
58%
83: a legkorrektebb válasz. Egyet értek mindenben.
2019. szept. 5. 15:52
 84/88 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem körülbelül azonos állásponton van mindenki, csak más-más érzelmet visz bele.

Jogilag semmi nem jár, mert nem írtatok szerződést. Az soha nem volt a te pénzed.

Erkölcsileg nagyon igazságtalanul jártak el veled szemben, és külön bosszantó, hogy most a tesód van jó fejnek beállítva. Szerintem ezzel magukat nyugtatják a szüleid, de amúgy tudják, hogy megszívattak. Duplán felháborító a dolog, mert igenis te voltál az, aki először kinézte a lakást, a nővéred a "de én menyasszony vagyok" adu ásszal előzött be, plusz jó manipulatívan beadta, hogy 3 napon belül kell fizetni (nyilván nem kellett). És amúgy tényleg külön rohadt dolog, hogy neked végig albérletben kellett laknod, amíg a tesódnak nem. Ha én a családtagod lennék, egy ekkora pofátlan igazságtalanságot én is tagadnék a végsőkig - nagyon sz*r lehet elismerni, hogy bizony, nagyon csúnyán kibarmoltam az egyik gyerekemmel a másik javára.

Viszont akkor is az van, hogy szigorúan véve neked nem "jár" semmi.

2019. szept. 5. 16:01
 85/88 anonim ***** válasza:
28%
Ez jelenleg nem segítene sokat, de esetleg megbeszélhetnétek négyen, hogy egy végrendelettel majd (remélhetőleg nagyon sokára) kompenzáljanak téged. Tesód nyilatkozza le, hogy egyetért, elfogadja, nem fogja megtámadni. Természetesen a kötelesrész jár neki, illetve ha nagy az örökség, akkor azon felül is.
2019. szept. 5. 16:25
 86/88 anonim ***** válasza:
100%

Ha a szülők igazságosak akarnának lenni, és kompenzálni szeretnék, hogy az egyik gyereküknek megígért egyenlő részt elvonták tőle és a másik gyereküknek duplán adtak, akkor most a kérdezőnek a 6,5 millió forinton felül még a 2013-as 6,5 millió forint és a 2019-es 6,5 millió forint vásárlóereje közötti különbség is járna.

Erkölcsileg ez lenne igazságos, és etikus.

A kérdezőnek szerintem leginkább az fáj, hogy itt keményen forintosítva lett, hogy bizony a szülei számára ő a fiatalabb fiúgyermekük semmit nem ér, a nővére meg minden pénzt megért, akár azon az áron is, hogy a kissebbnek szánt pénzt adták oda a nagyobbnak is.

Itt a bibi, ezt nem lehet szülői ignorálással meg nem történtté tenni, akkor sem, ha most már nincs pénzük a fiúgyermekre. Ezért kellett volna a szülőknek gondolkodni mielőtt hülyeséget csinálnak. Jó elrontották, hogy a két gyerekük az életben, a bajokban majd összetartson.

2019. szept. 5. 17:20
 87/88 anonymousreview60 ***** válasza:
80%

#87-nek pirospont!

Kérdező, nem követendő a gondolatmenetem, de én addig kérdezném a szüleimet, amíg meg nem törnek. Amíg bocsánatkérések közepette szánják bánják a dolgot, vagy akár üvöltve mondanák, hogy "Sajnáljuk, és szégyelljük, hogy kib...tunk az egyik gyerekkel a másik javára. Ezt akartad hallani?"

2019. szept. 5. 17:46
 88/88 anonim ***** válasza:
100%

Én azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetett volna ezt elkerülni. Nyilván akkor, ha a szülők nem ilyen manipulálhatóak. Ha tényleg a gyerekeiknek szánták külön-külön azt a pénzt, akkor, amikor a lány kérése befut, azt kellett volna mondaniuk, na, akkor most ezennel átruházzuk 6.5 milliót mind a kettőtöknek. Ezentúl az a ti pénzetek. Édes lányom, ha kell pénz kölcsön, kérlek, fordulj a testvéredhez. Ha megegyeznek és van kölcsönszerződés, most nincs ez. És meg lehetett volna úgy oldani, hogy a fiútesó odaadja a pénzt és kér egy kis halasztást a banknál meg az ingatlanosnál, a lány gyorsan befizeti a lakást, átíratja a lakást, és vesz fel egy 6.5 milliós jelzáloghitelt a lakásra, és azt odaadja a testvérének, aki ezzel ki tudja fizetni a saját önrészét. De ugyebár az történt, hogy csak ígéret volt a pénzre, nem ruházták át ténylegesen, így az ő pénzüknek számított végig. Ebből ami tanulság, hogy családban is csak akkor szabad ilyen ígéreteket elhinni, ha már megvalósultak.

Csak azt nem értem, hogy ha 1-2 éven belül oda akarták adni a fiuknak a 6.5 milliót, akkor miért nem adták oda? És akkor vajon úgy gondolták, hogy a lányuk meg 13 milliót kapott, és ez már így marad? Vagy ez most miért akkora dicsőség, hogy visszaadja a 6.5 milliót? Az sosem volt az övé. Vagy igen?? Vagy a lányuktól várták, hogy őnekik fogja a pénzt visszaadni?

2019. szept. 6. 10:13
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!