Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Tesóm anyagilag rajtam nyerész...

Tesóm anyagilag rajtam nyerészkedett! Jogosan esik rosszul?

Figyelt kérdés

Szüleink félretettek nekünk 6.5-6.5 millió forintot, 2013-ra! Szerettem volna egy lakást venni hitellel, de a nővérem kitalálta hogy ő már menyasszony és egy visszautasíthatatlan újépítésű lakást találtak amit az visz aki hamarabb teszi le a pénzt. Amúgy tényleg jó ajánlat volt, egyetem közelében Pesten 13 millió forint, másfél szoba, terasz, 40 m2 és tiszta új, modern! Addig búgott amíg a szüleink odaadták neki az én pénzemet is, így az egészet ki tudta fizetni. Azt mondták hogy majd nekem megadják 1-2 év múlva vagy max eladják majd a családi kiskertet és abból. Nem tudtam mit csinálni, az ő pénzük.

Idénig se kaptam meg a pénzt természetesen, már 6 éve. A nővérem most nagy arccal bejelentkezett hogy nekik jön a második gyerek és kicsi az a lakás, így meghirdették és jött is rá vevő 28 millió (!!!) forintért. Tudtam hogy emelkedtek az árak és akciós volt annó a lakás, de ez akkor is nagyon durva! Olyan rendes és kedves a nővérem a család szerint, hogy visszaadja nekem a 6.5 millió forintot. Olyan rendes hogy leveszi a szülei válláról a terhet, egy igazi arany gyerek.

2013-ban kb 50% befizetést tudtam volna ebből a hitelhez egy ugyanolyan lakáshoz. Újépítés, 40 m2, Pest

2019-ben ugyanezekkel a paraméterekkel örülök ha kb 20%-ra elég.

A család szerint a nővérem nem tehet az ingatlan boomról, de szerintem meg ez így igazságtalanság! Nyerészkedett rajtam 21.5 millió forintot! Szerintem a lakás árának a felét kéne odaadnia mert a felét az én pénzemből vette meg, így az eladási ár és az ingatlanár emelkedés miatti különbözet fele is engem illet!

Igazam van? Jogosan követelem a fele pénzt ha már a felét annó az én pénzemből vette? Most könnyen van, simán vesznek a férjével együtt egy 40 miliós házat meg egy autó is belefér. Én meg ma 6.5 milióért egy vidéki telket nem kapok kb, Budapesten meg egy panelt se a 8 kerben.

Mondtam neki kompromisszumnak hogy akkor legalább kérem én is a 13 milliót, ami neki is járt, ő meg tartsa meg a 15 milliót és kvittek vagyunk. Bár így is megszívtam mert hitelt kéne felvennem amit neki nem kellett. Persze hallani sem akar róla, a szülők meg őt támogatják hogy milyen rendes.

2019. szept. 4. 10:41
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/88 anonim ***** válasza:
74%
Szerintem a szüleid és a nővéred is igazságtalanok veled szemben. Én legfeljebb akkor csináltam volna ilyet ha a tesómmal ezt megbeszélem és beleegyezik. Szüleid meg azt csinálnak a saját pénzükkel amit akarnak. Tudom rosszul esik de sajnos nem tudsz mit csinálni.
2019. szept. 4. 12:41
 22/88 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem nincs igazad abban, hogy most a lakás árának a felét adja oda. A testvéred nem nyerészkedett rajtad.

Abban viszont igazad van, hogy nagyon gáz, hogy te semmit sem kaptál. A szüleidnek kellett volna neked is odaadni a részedet 1-2 éven belül, ahogy ígérték.

Ezt a szüleid szúrták el. Nekik illene téged is segíteniük most a lakásvásárlásban.

2019. szept. 4. 12:46
 23/88 anonim ***** válasza:
55%

Egyáltalán nincs igazad, se jogi, se erkölcsi értelemben.

Neked 6,5 milió Ft járna + az azóta eltelt időszakban érvényes jegybanki alapkamat + 1-2%, ami egészen biztos nem 13-14 millió Ft.

Nővéred elkérte a saját pénzét és kölcsönvette a tiédet, befektette és nyert, de neked azért nem a befektetett összeg fele jár (hisz ő kockáztatott, ha lementek volna az ingatlanárak, akkor nagy gondban lenne), hanem az eredeti összeg + jegybanki alapkamat + 1-2%.

2019. szept. 4. 13:14
 24/88 anonim ***** válasza:
39%

Részben a szüleid hibásak, részben te magad is, mert málészájú voltál, míg a nővéred élelmes.

Úgy lehetett volna korrekten megcsinálni, hogy ha az valóban a te pénzed, akkor a lakásból a pénzed arányában tulajdonrészt kapj. Most már kb. cseszheted.

Azt mond nekik, legalább a jegybanki alapkamat 2x-ét adják meg, mintha bankban fialt volna.

Hogy időközben felmentek az árak, az előrelátható volt, akkor kellett volna NEKED (és szüleidnek) gondolkozni, ha viszont felére estek volna neked akkor is a 6,5 milla + kamatai járnak. Ezt így utólag követelni kb. olyan mint lottóhúzás után keseregni, hogy miért nem a kihúzott számokat ikszelted.

2019. szept. 4. 13:18
 25/88 anonim ***** válasza:
95%
Előző vagyok. Még annyit lehetne megcsinálni, ha a szüleid korrektek akarnak lenni veled szemben, hogy a nővéred által visszadott 6,5 milla+kamatokat kipótolják annyira, hogy vásárlóértéken ugyanannyit érjen, mint a nővérednek adott 6,5 millió(d) 2013-ban. Hacsak nem kimondottan céljuk az egyik gyerekükkel, a nővéreddel kivételezni a te hátrányodra.
2019. szept. 4. 13:22
 26/88 anonim ***** válasza:
69%
Az nem a "te pénzed" hanem a szüleiteké, csak neked ígérték a felét. Az ígéret meg semmilyen papíron nincs rajt, így nem tehetsz semmit. Igen, ez egy szemét dolog, de valójában nem vasalhatsz be a nővéreden semmit. Kibactak veled anélkül, hogy neked jogod lehetne reklamálni. Sajnálom, hogy ez történt veled :/
2019. szept. 4. 13:34
 27/88 anonim ***** válasza:
90%
Ha a szüleid igazságosak lennének, akkor Neked adnanak az akkori 13m forintnak megfelelő összeget. A szüleid adtak a penzt tesodnak, én tőlük kérném el. Utalom a kivetelezest.
2019. szept. 4. 13:58
 28/88 A kérdező kommentje:

1. Nem akarok pereskedni!

2. 2013-ban már kinéztem a lakást, voltam beszélni az ingatlanossal, szüleink ígérték hogy vihetem a foglalót következő héten! Akkor kattant be a nővérem, hogy neki most azonnal kell az a lakás és nem lehet kihagyni! Éppenséggel kaphattam volna én is az ő részét, csak őt választották mert menyasszony volt.

3. Szüleink lapítanak, őt támogatják. Beszéltem most ebédnél velük hogy akkor írják át a nevemre a családi kertet, ami ér 3-4 milliót, akkor elfogadom a dolgot, persze ha a nővérem odaadja a 6.5-öt.

4. Akkor is úgy érzem hogy kiszúrtak velem. Hiába nem az én pénzem, mindkettőnknek megígérték, de ő kapott mindent! Ilyen kivételezés nem normális. A nővérem se korrekt, mert nem kérhette volna ezt az én káromra amikor tudta hogy mennyire kell nekem az a lakás! Ehelyett évekig albérletre szórtam a fizetésemet, míg ő a kifizetett lakásban simán félre tudott tenni!

2019. szept. 4. 14:04
 29/88 anonim ***** válasza:
12%

"Beszéltem most ebédnél velük hogy akkor írják át a nevemre a családi kertet, ami ér 3-4 milliót, akkor elfogadom a dolgot, persze ha a nővérem odaadja a 6.5-öt."

Hát kiscsillag, ha az én gyerekem lennél, ilyen duma után páros lábbal rúgnalak ki otthonrol, aztán mennék egy ügyvédhez, megbeszélni milyen módon tudlak 100%-ban kizarni az oroksegbol, a testvérének meg megmondanam, hiyg költse azt a 6,5 millát, amit neked adna a gyerekeire, ajándék.

2019. szept. 4. 14:09
 30/88 anonim ***** válasza:
26%
Az oké hogy vissza adja a nővéred a 6,5 milliót de hogy még a családi kertet is kéred az nekem nem áll össze. Tesód a szüleidtől pénzt kért kölcsön amit most megad és te megkapod. Arról egyikük sem tehet hogy így alakultak az ingatlan árak. Ha uzsorás lennél megérteném hogy kamatoz számolsz na de így...
2019. szept. 4. 14:12
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!