Tesóm anyagilag rajtam nyerészkedett! Jogosan esik rosszul?
Szüleink félretettek nekünk 6.5-6.5 millió forintot, 2013-ra! Szerettem volna egy lakást venni hitellel, de a nővérem kitalálta hogy ő már menyasszony és egy visszautasíthatatlan újépítésű lakást találtak amit az visz aki hamarabb teszi le a pénzt. Amúgy tényleg jó ajánlat volt, egyetem közelében Pesten 13 millió forint, másfél szoba, terasz, 40 m2 és tiszta új, modern! Addig búgott amíg a szüleink odaadták neki az én pénzemet is, így az egészet ki tudta fizetni. Azt mondták hogy majd nekem megadják 1-2 év múlva vagy max eladják majd a családi kiskertet és abból. Nem tudtam mit csinálni, az ő pénzük.
Idénig se kaptam meg a pénzt természetesen, már 6 éve. A nővérem most nagy arccal bejelentkezett hogy nekik jön a második gyerek és kicsi az a lakás, így meghirdették és jött is rá vevő 28 millió (!!!) forintért. Tudtam hogy emelkedtek az árak és akciós volt annó a lakás, de ez akkor is nagyon durva! Olyan rendes és kedves a nővérem a család szerint, hogy visszaadja nekem a 6.5 millió forintot. Olyan rendes hogy leveszi a szülei válláról a terhet, egy igazi arany gyerek.
2013-ban kb 50% befizetést tudtam volna ebből a hitelhez egy ugyanolyan lakáshoz. Újépítés, 40 m2, Pest
2019-ben ugyanezekkel a paraméterekkel örülök ha kb 20%-ra elég.
A család szerint a nővérem nem tehet az ingatlan boomról, de szerintem meg ez így igazságtalanság! Nyerészkedett rajtam 21.5 millió forintot! Szerintem a lakás árának a felét kéne odaadnia mert a felét az én pénzemből vette meg, így az eladási ár és az ingatlanár emelkedés miatti különbözet fele is engem illet!
Igazam van? Jogosan követelem a fele pénzt ha már a felét annó az én pénzemből vette? Most könnyen van, simán vesznek a férjével együtt egy 40 miliós házat meg egy autó is belefér. Én meg ma 6.5 milióért egy vidéki telket nem kapok kb, Budapesten meg egy panelt se a 8 kerben.
Mondtam neki kompromisszumnak hogy akkor legalább kérem én is a 13 milliót, ami neki is járt, ő meg tartsa meg a 15 milliót és kvittek vagyunk. Bár így is megszívtam mert hitelt kéne felvennem amit neki nem kellett. Persze hallani sem akar róla, a szülők meg őt támogatják hogy milyen rendes.
Elvileg a menyasszonyt feleségül veszik, aztán pedig gyereket vallalnak, ez a csalqdalqpitas a hagyományos módon.
Nyiffnyaffnak pedig oda adja a 6,5 millát, nem kell neki albérletben élnie örökre, ugyanúgy felveheti a hitelt most is.
Nem értem, ha az egyik gyerek 6,5 millát kapott ajándékba, a masiknak miért kellene a duplája.
Te elolvastad? 13-at kapott a nővére. Ő még mindig semmit pedig 6 év eltelt.
Neki tehermentes lakása lett, a kérdező pedig ennyi önerővel hitelt sem kap rá.
Az pedig hogy így hivod téged minősít. Hogy beszélhet így egy nő, akinek gyereke van??
Nem tudom meddig képes még süllyedni a világ.
"Addig búgott amíg a szüleink odaadták neki"
Milyen vastag bőr kell ahhoz, hogy valaki nyüstölje a saját szüleit egy ilyen nagy összegért? Tudta, hogy a szülők nem tudják újra előteremteni rövid időn belül a kistesó részét. Tudta, mégis kisajtolta belőlük. Ez a nő már akkor is szemét volt, miért lenne most különb? Persze könnyű a gyerekre fogni.
43!
Abból a 13bol 6,6 kölcsön volt, amit most vissza adnak. A kérdező akkori hitelre akart vásárolni.
Ja, hogy nekik ajándékba járt 6,5 meg a tesója része kölcsön. A kérdezőnek semmi. És a kölcsönnek szokott lenni határideje. Főleg hogy végig szükség lett volna rá.
Áhh, úgysem érted, kár mondani. Akibe ennyi nem szorult annak hiába minden.
"A nővér épp családot alapított, a kistesó nem. Nekem, a családot alapító jobban rászorul."
Más nézőpontból meg: a nővérének volt társa (és annak hasonlóan adakozó családja), akivel éppen megállapodott kettő fizetés kapásból, amire építhetnek, és ki tudja, a fiú családja is mivel járult hozzá, így nyugodtan összedobhatták volna a lakásravalót, ha már úgyis ketten laknak benne. A másik gyerek meg egyedül van, egy fizetés, egyedül költözne. Akkor ki szorul rá jobban a támogatásra?!
47!
Milyen semmi b+??? Vissza adja neki a 6,5 millát. Mellesleg a szülök adtak kölcsön, nem a kishugi. Még mindig nem esik le, hogy a kérdező nek nem volt pénze, csak a szuleinek?
Az a helyzet, hogy szüleid fejenként szántak nektek 6.5 milliót. De nem lehet felróni nekik sem az inflációt, sem az hogy felmentek az ingatlanárak.
Értelek én, hogy akkoriban jobban jöttél volna ki házvásárlásnál, viszont te erről akkoriban lemondtál az ő javára. Sajnos nem kaptad vissza, így nyilván azt érzed hátterbe szorultál a testvéreddel szemben. A gesztus nekem is rosszul esne a családtól azért.
De az a baj, hogy ha ők fixen 6.5 milliót szántak rátok, akkor annyi a te részed akármi történt. Te a testvéredtől úgymond a kamatot várod, amiért használta a pénzed. Ezt nem tudod behajtani, mert nem írtatok szerződést... Maximum a 6.5 milliót kérheted. Azt pedig sajnos el kell fogadni, hogy így buktál a házvásárlásnál, de fogd fel másként! Mi nekünk a férjemmel saját magunknak kellett összekeresni a pénzt az önerőre. Én mondjuk kaptam a családomtól pénzt, kb. 1 milliót. Abból még mindig érintetlen 300 amihez nem is szándékozunk nyúlni. A többi elment lakás átíratásra és egy hűtőre, mert így amit mi kerestünk pénz, az teljes mértékben önerőnek számolták be. Nagyon hálás vagyok nekik hogy ennyit kaptam, mert például a férjem nem kapott semmit. Majd 9 millió a hitelünk.
Ha nem kaptam volna semmit, akkor is meg kellett volna oldani a dolgokat. Többet kellett volna spórolni pár száz ezerrel a lakásvételnél... S ha 2 évvel előbb vettünk volna, amikor még sehol nem volt elég pénzünk, 2 millióval olcsóbban vehettünk volna itt lakást. Ennyivel ment feljebb 2 év alatt. De mivel nem volt akkor meg annyi pénzünk... így ezen felesleges is lenne idegeskednünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!