Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Tesóm anyagilag rajtam nyerész...

Tesóm anyagilag rajtam nyerészkedett! Jogosan esik rosszul?

Figyelt kérdés

Szüleink félretettek nekünk 6.5-6.5 millió forintot, 2013-ra! Szerettem volna egy lakást venni hitellel, de a nővérem kitalálta hogy ő már menyasszony és egy visszautasíthatatlan újépítésű lakást találtak amit az visz aki hamarabb teszi le a pénzt. Amúgy tényleg jó ajánlat volt, egyetem közelében Pesten 13 millió forint, másfél szoba, terasz, 40 m2 és tiszta új, modern! Addig búgott amíg a szüleink odaadták neki az én pénzemet is, így az egészet ki tudta fizetni. Azt mondták hogy majd nekem megadják 1-2 év múlva vagy max eladják majd a családi kiskertet és abból. Nem tudtam mit csinálni, az ő pénzük.

Idénig se kaptam meg a pénzt természetesen, már 6 éve. A nővérem most nagy arccal bejelentkezett hogy nekik jön a második gyerek és kicsi az a lakás, így meghirdették és jött is rá vevő 28 millió (!!!) forintért. Tudtam hogy emelkedtek az árak és akciós volt annó a lakás, de ez akkor is nagyon durva! Olyan rendes és kedves a nővérem a család szerint, hogy visszaadja nekem a 6.5 millió forintot. Olyan rendes hogy leveszi a szülei válláról a terhet, egy igazi arany gyerek.

2013-ban kb 50% befizetést tudtam volna ebből a hitelhez egy ugyanolyan lakáshoz. Újépítés, 40 m2, Pest

2019-ben ugyanezekkel a paraméterekkel örülök ha kb 20%-ra elég.

A család szerint a nővérem nem tehet az ingatlan boomról, de szerintem meg ez így igazságtalanság! Nyerészkedett rajtam 21.5 millió forintot! Szerintem a lakás árának a felét kéne odaadnia mert a felét az én pénzemből vette meg, így az eladási ár és az ingatlanár emelkedés miatti különbözet fele is engem illet!

Igazam van? Jogosan követelem a fele pénzt ha már a felét annó az én pénzemből vette? Most könnyen van, simán vesznek a férjével együtt egy 40 miliós házat meg egy autó is belefér. Én meg ma 6.5 milióért egy vidéki telket nem kapok kb, Budapesten meg egy panelt se a 8 kerben.

Mondtam neki kompromisszumnak hogy akkor legalább kérem én is a 13 milliót, ami neki is járt, ő meg tartsa meg a 15 milliót és kvittek vagyunk. Bár így is megszívtam mert hitelt kéne felvennem amit neki nem kellett. Persze hallani sem akar róla, a szülők meg őt támogatják hogy milyen rendes.

2019. szept. 4. 10:41
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/88 anonim ***** válasza:
21%
Kérdező, ha így folytatod, nem megkapod azt a kertet, hanem elásnak benne. :D
2019. szept. 4. 19:12
 62/88 anonim ***** válasza:
91%

"A gondos szülők megvonták a kisebb gyermektől a pénzt (amit utólag tudott meg) és odaadták a két gyermeknek félretett 13 millió forintot a lánynak. Szegény fiú teljesen beégett az ingatlanfejlesztő, az ingatlanos és a bank képviselője előtt, nem tudta letenni az előleget, mint ha végig hazudozott volna. A nővérke a kifizetett lakás mellett havi nagyobb összeget félretett, a kistestvér gyüjtögette a fizetéséből a kaucióra valót hogy albérletbe mehessen, amit aztán még évekig fizetett. Mára a fizetésének majdnem a fele albérlet, pedig az elején a felét fizette csak. Bezzeg a nővérke eladja a lakását kereken 28 millió forintért. A testvérének odaadja talán a 6.5 milliót, talán... a 21.5 milliót megtartja. Férjével lazán befizetnek 50% önerőt egy házhoz. A kisebbik talán a 6.5 millióból be tud fizetni egy 20%-ot valahogy, mivel félretenni az albérlet árak miatt nem tudott."

Pont ezért nem szabadna pofára kkivételezni az egyik gyerekkel, hogy a másikat ne hozzuk hátrányba.

Ha akkor odaadják neked is a neked szánt pénzt, már legalább saját lakásod törlesztőjét fizetnéd.

De most sem vagy teljesen képben. Mire mész a kerttel, ha nevedre írnák? Attól nem lesz lakásod.

2019. szept. 4. 19:14
 63/88 anonim ***** válasza:
92%
A lakásárak alakulásától függetlenül minimum az utóbbi 6 év inflációjával korrigálva kellene megkapnod a pénzed, akkor kapnál papíron ugyanannyit, mint a tesód. Sajnálom amúgy, nem voltak veled korrektek, és minimális gazdasági érzékük nincs a szüleidnek ahhoz, hogy ezt megértsék (keress rá arra, hogy "a pénz időértéke", és dugd az orruk alá). A tesód csak simán önző módon a saját érdekeit nézi. Nem tudom én mit tennék, ha a kapcsolatot nem is lennék képes megszakítani teljesen velük, de biztos, hogy nagyon-nagyon megromlana.
2019. szept. 4. 20:04
 64/88 anonymousreview60 ***** válasza:
86%

Kérdező, a pénz infláció + jegybanki alapkamattal tergelten jár vissza neked. Most felmerült, hogy öcsémtől hitelt veszek fel. Az fel sem merült, hogy ne lenne rajta (minimum) inflációellenételező kamat.

Ló***t a se**ébe az ilyen tetűnek, mint a nővéred! A szüleid meg kussoljanak, mert nem rendes a húgod, csak azt adja vissza, ami jár. Pontosabban még azt sem.

Az ingatlanboomról nem tehet. De azt a pénzt te is befektethetted volna, ha megkapod. Nyilván azért vesz fel hitelt befektetésre az ember, mert a hitelt is vissza tudja fizetni, és neki is marad pénz.

2019. szept. 5. 06:04
 65/88 anonim ***** válasza:
22%
Felejtsetek mar el ezt a jár nekit. Nem jár. Adható. Megkaphatja, ha a szülők úgy gondoljak, de nem jár.
2019. szept. 5. 06:45
 66/88 anonim ***** válasza:
87%
De hát milyen szülő az, aki ilyen látványosan kivételezik? Tényleg nem jár, csak adható, de a kivételezésnek is van határa...
2019. szept. 5. 07:37
 67/88 anonim ***** válasza:
39%

66!

Valóban, de ez a szülők dolga

2019. szept. 5. 07:54
 68/88 anonim ***** válasza:
39%

Akkor újra elölről. Nem jár semmi.

Ő nem adott pénzt senkinek.

Aki itt adott pénzt bárkinek is, az a szülő. De az a pénz sem a kérdezőé volt, hanem a szülőké. A kérdezőnek akkor járna pénz a nővérétől, ha ő adta volna kölcsön. De akkor sem követelhezne inflációval növelt kamatot. Maximum a mindenkori jegybanki alapkamat jár. A kérdezőnek nincs elmaradt haszna. Egyet tehet: ha megkapja azt a 6.5 milliót, amit annak idején a szülei neki ígértek, na azt szépen megköszönheti. De az sem jár neki, mert se nem örökség, se nem alanyi jogon járó pénz.

2019. szept. 5. 08:27
 69/88 anonim ***** válasza:
23%

Anonymous!

Barom a jó édes az, agyatlanka.

NEM JÁR NEKI SEMMI MERT NEMMVOLT SEMMIJE. A SZÜLŐK AZT CSINÁLNAK A SAJÁT PÉNZÜKKEL AMÍG AKARNAK.

Ennyi

2019. szept. 5. 09:38
 70/88 anonymousreview60 ***** válasza:
90%

#70: Igyekszek az észérveknek engedni. Magyarázd el nekem, hol a hiba a logikámban, ami szerint a szülők és a testvér igazságtalan az öccsel szemben. Mert, ha egyszer megígérték, hogy 6,5 M/főt adnak, de nem kellett sem magukra vagy 3. személyre költeni, akkor az a pénz erkölcsileg/érzelmileg egyenlő részben jár mindkettőnek vagy egyiknek sem.

Semmi gond nincs ezzel a hozzáállással sem, amit mutatsz, csak akkor se a szülő, se a nővér ne számítson segítségre, amikor megszorul - akár anyagilag, akár máshogy -, mert ahogy a kérdezővel bántak, az masszívan igazságtalan. Mit nem lehet azon megérteni, hogy az egyik gyerek vérét a másikba öntik át? Mi nem világos ebben neked?

2019. szept. 5. 10:16
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!