Tesóm anyagilag rajtam nyerészkedett! Jogosan esik rosszul?
Szüleink félretettek nekünk 6.5-6.5 millió forintot, 2013-ra! Szerettem volna egy lakást venni hitellel, de a nővérem kitalálta hogy ő már menyasszony és egy visszautasíthatatlan újépítésű lakást találtak amit az visz aki hamarabb teszi le a pénzt. Amúgy tényleg jó ajánlat volt, egyetem közelében Pesten 13 millió forint, másfél szoba, terasz, 40 m2 és tiszta új, modern! Addig búgott amíg a szüleink odaadták neki az én pénzemet is, így az egészet ki tudta fizetni. Azt mondták hogy majd nekem megadják 1-2 év múlva vagy max eladják majd a családi kiskertet és abból. Nem tudtam mit csinálni, az ő pénzük.
Idénig se kaptam meg a pénzt természetesen, már 6 éve. A nővérem most nagy arccal bejelentkezett hogy nekik jön a második gyerek és kicsi az a lakás, így meghirdették és jött is rá vevő 28 millió (!!!) forintért. Tudtam hogy emelkedtek az árak és akciós volt annó a lakás, de ez akkor is nagyon durva! Olyan rendes és kedves a nővérem a család szerint, hogy visszaadja nekem a 6.5 millió forintot. Olyan rendes hogy leveszi a szülei válláról a terhet, egy igazi arany gyerek.
2013-ban kb 50% befizetést tudtam volna ebből a hitelhez egy ugyanolyan lakáshoz. Újépítés, 40 m2, Pest
2019-ben ugyanezekkel a paraméterekkel örülök ha kb 20%-ra elég.
A család szerint a nővérem nem tehet az ingatlan boomról, de szerintem meg ez így igazságtalanság! Nyerészkedett rajtam 21.5 millió forintot! Szerintem a lakás árának a felét kéne odaadnia mert a felét az én pénzemből vette meg, így az eladási ár és az ingatlanár emelkedés miatti különbözet fele is engem illet!
Igazam van? Jogosan követelem a fele pénzt ha már a felét annó az én pénzemből vette? Most könnyen van, simán vesznek a férjével együtt egy 40 miliós házat meg egy autó is belefér. Én meg ma 6.5 milióért egy vidéki telket nem kapok kb, Budapesten meg egy panelt se a 8 kerben.
Mondtam neki kompromisszumnak hogy akkor legalább kérem én is a 13 milliót, ami neki is járt, ő meg tartsa meg a 15 milliót és kvittek vagyunk. Bár így is megszívtam mert hitelt kéne felvennem amit neki nem kellett. Persze hallani sem akar róla, a szülők meg őt támogatják hogy milyen rendes.
"2. 2013-ban már kinéztem a lakást, voltam beszélni az ingatlanossal, szüleink ígérték hogy vihetem a foglalót következő héten! Akkor kattant be a nővérem, hogy neki most azonnal kell az a lakás és nem lehet kihagyni! Éppenséggel kaphattam volna én is az ő részét, csak őt választották mert menyasszony volt."
Ilyen szülő lennék elásnám magam azonnal.
51, 52!
Milyen kisemmizwsrol beszélsz? Meg fogja kapni a 6,5milliót. Ok, anno a szülei az idősebb gyereket favorizáltak a támogatással. Szívük joga. A saját pénzük kel azt csinálnak, amit akarnak. Továbbra sem értem, mi jogon akarna a kérdező többet kapni, mint a nővére
Köszönöm aki megértette a kiírást!
Sajnos sokan nem fogják fel a dolgot, de leírom meseszerűen, hátha úgy érthető:
Volt két szülő, gyűjtöttek 6.5-6.5 millió forintot gyermekeiknek, nosza, menjetek lakást keresni magatoknak, ne maradjatok a nyakunkon. A kisebbik gyermek talált egy szép lakást, 50% befizetéssel, hitel mellett már vitte volna az előleget, a bank is tudott már a dologról, meg voltak az előminősítő papírok. Az akkor gyermektelen nővérét eljegyezte a barátja, aki egy nincstelen alak volt akkoriban és munkanélküli, családja szegény. Az okos nővér úgy döntött, hogy bár addig nem akart, most azonnal kell neki egy lakás, amit kpban “kell” kifizetni, 3 napon belül. A gondos szülők megvonták a kisebb gyermektől a pénzt (amit utólag tudott meg) és odaadták a két gyermeknek félretett 13 millió forintot a lánynak. Szegény fiú teljesen beégett az ingatlanfejlesztő, az ingatlanos és a bank képviselője előtt, nem tudta letenni az előleget, mint ha végig hazudozott volna. A nővérke a kifizetett lakás mellett havi nagyobb összeget félretett, a kistestvér gyüjtögette a fizetéséből a kaucióra valót hogy albérletbe mehessen, amit aztán még évekig fizetett. Mára a fizetésének majdnem a fele albérlet, pedig az elején a felét fizette csak. Bezzeg a nővérke eladja a lakását kereken 28 millió forintért. A testvérének odaadja talán a 6.5 milliót, talán... a 21.5 milliót megtartja. Férjével lazán befizetnek 50% önerőt egy házhoz. A kisebbik talán a 6.5 millióból be tud fizetni egy 20%-ot valahogy, mivel félretenni az albérlet árak miatt nem tudott.
Ezt nem értik meg itt sokan! Az elején fizettem 70 ezret albérletre, most az már 160 majdnem! Ha átlagosan 6 évre 100 ezer forintot számolunk akkor elment albérletre 7.2M forintom! Míg a nővérem a kifizetett lakással ugyanennyit még félre is tett! Az lett volna az igazságos ha mindkettőnknek ott a pénz és vett volna fel hitelt ő is ahogy én akartam! Akkor is megnőtt volna a lakások ára, ugyanúgy jóljártunk volna mindketten! Így meg csak és kizárólag ő! Nem érzik át sokan mi a különbség ha van egy kifizetett lakás és teszik félre a pénzt, mintha van egy másik aki fizeti az albit.
KÉRDEZŐ!
Te azt nem érted meg, hogy NEKED NEM VOLT PÉNZED. A szüleidnek volt. Ok a nővérednek adtak. Az ő dolguk. Neked a világon semmi jogod nincs bármit is követelni, pláne nem többet, mint amit ő kapott.
“Neked a világon semmi jogod nincs bármit is követelni, pláne nem többet, mint amit ő kapott.“
Ő 13 MILLIÓT kapott! Fogd már fel! Én meg 6 éve 0 miliót, most meg egy ígéretet hogy talán 6.5 milliót kapok. Jóhogy nem 10 év múlva kapok 6.5 milliót, végülis annyi lett megígérve, nem számít hogy az akkora érni fog egy lakás 5%-át ... remélem te is egyszer például örökölsz egy 10 milliót, de kamatok nélkül csak 30 év múlva kapod meg, amikor 5 millió lesz a havi átlagfizetés az infláció miatt. Majd remélem mosolyogva elfogyasztasz egy italt, hogy “nekem ennyi járt, így az igazságos”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!