Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Tesóm anyagilag rajtam nyerész...

Tesóm anyagilag rajtam nyerészkedett! Jogosan esik rosszul?

Figyelt kérdés

Szüleink félretettek nekünk 6.5-6.5 millió forintot, 2013-ra! Szerettem volna egy lakást venni hitellel, de a nővérem kitalálta hogy ő már menyasszony és egy visszautasíthatatlan újépítésű lakást találtak amit az visz aki hamarabb teszi le a pénzt. Amúgy tényleg jó ajánlat volt, egyetem közelében Pesten 13 millió forint, másfél szoba, terasz, 40 m2 és tiszta új, modern! Addig búgott amíg a szüleink odaadták neki az én pénzemet is, így az egészet ki tudta fizetni. Azt mondták hogy majd nekem megadják 1-2 év múlva vagy max eladják majd a családi kiskertet és abból. Nem tudtam mit csinálni, az ő pénzük.

Idénig se kaptam meg a pénzt természetesen, már 6 éve. A nővérem most nagy arccal bejelentkezett hogy nekik jön a második gyerek és kicsi az a lakás, így meghirdették és jött is rá vevő 28 millió (!!!) forintért. Tudtam hogy emelkedtek az árak és akciós volt annó a lakás, de ez akkor is nagyon durva! Olyan rendes és kedves a nővérem a család szerint, hogy visszaadja nekem a 6.5 millió forintot. Olyan rendes hogy leveszi a szülei válláról a terhet, egy igazi arany gyerek.

2013-ban kb 50% befizetést tudtam volna ebből a hitelhez egy ugyanolyan lakáshoz. Újépítés, 40 m2, Pest

2019-ben ugyanezekkel a paraméterekkel örülök ha kb 20%-ra elég.

A család szerint a nővérem nem tehet az ingatlan boomról, de szerintem meg ez így igazságtalanság! Nyerészkedett rajtam 21.5 millió forintot! Szerintem a lakás árának a felét kéne odaadnia mert a felét az én pénzemből vette meg, így az eladási ár és az ingatlanár emelkedés miatti különbözet fele is engem illet!

Igazam van? Jogosan követelem a fele pénzt ha már a felét annó az én pénzemből vette? Most könnyen van, simán vesznek a férjével együtt egy 40 miliós házat meg egy autó is belefér. Én meg ma 6.5 milióért egy vidéki telket nem kapok kb, Budapesten meg egy panelt se a 8 kerben.

Mondtam neki kompromisszumnak hogy akkor legalább kérem én is a 13 milliót, ami neki is járt, ő meg tartsa meg a 15 milliót és kvittek vagyunk. Bár így is megszívtam mert hitelt kéne felvennem amit neki nem kellett. Persze hallani sem akar róla, a szülők meg őt támogatják hogy milyen rendes.

2019. szept. 4. 10:41
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/88 anonim ***** válasza:
83%
Ilyen kivételező szülőnek, aki az egyik gyerek s..ét kiny..ja, másikat meg kisemmizi, feléje se néznék.
2019. szept. 4. 17:06
 52/88 anonim ***** válasza:
93%

"2. 2013-ban már kinéztem a lakást, voltam beszélni az ingatlanossal, szüleink ígérték hogy vihetem a foglalót következő héten! Akkor kattant be a nővérem, hogy neki most azonnal kell az a lakás és nem lehet kihagyni! Éppenséggel kaphattam volna én is az ő részét, csak őt választották mert menyasszony volt."

Ilyen szülő lennék elásnám magam azonnal.

2019. szept. 4. 17:10
 53/88 anonim ***** válasza:
6%

51, 52!

Milyen kisemmizwsrol beszélsz? Meg fogja kapni a 6,5milliót. Ok, anno a szülei az idősebb gyereket favorizáltak a támogatással. Szívük joga. A saját pénzük kel azt csinálnak, amit akarnak. Továbbra sem értem, mi jogon akarna a kérdező többet kapni, mint a nővére

2019. szept. 4. 17:39
 54/88 A kérdező kommentje:

Köszönöm aki megértette a kiírást!

Sajnos sokan nem fogják fel a dolgot, de leírom meseszerűen, hátha úgy érthető:

Volt két szülő, gyűjtöttek 6.5-6.5 millió forintot gyermekeiknek, nosza, menjetek lakást keresni magatoknak, ne maradjatok a nyakunkon. A kisebbik gyermek talált egy szép lakást, 50% befizetéssel, hitel mellett már vitte volna az előleget, a bank is tudott már a dologról, meg voltak az előminősítő papírok. Az akkor gyermektelen nővérét eljegyezte a barátja, aki egy nincstelen alak volt akkoriban és munkanélküli, családja szegény. Az okos nővér úgy döntött, hogy bár addig nem akart, most azonnal kell neki egy lakás, amit kpban “kell” kifizetni, 3 napon belül. A gondos szülők megvonták a kisebb gyermektől a pénzt (amit utólag tudott meg) és odaadták a két gyermeknek félretett 13 millió forintot a lánynak. Szegény fiú teljesen beégett az ingatlanfejlesztő, az ingatlanos és a bank képviselője előtt, nem tudta letenni az előleget, mint ha végig hazudozott volna. A nővérke a kifizetett lakás mellett havi nagyobb összeget félretett, a kistestvér gyüjtögette a fizetéséből a kaucióra valót hogy albérletbe mehessen, amit aztán még évekig fizetett. Mára a fizetésének majdnem a fele albérlet, pedig az elején a felét fizette csak. Bezzeg a nővérke eladja a lakását kereken 28 millió forintért. A testvérének odaadja talán a 6.5 milliót, talán... a 21.5 milliót megtartja. Férjével lazán befizetnek 50% önerőt egy házhoz. A kisebbik talán a 6.5 millióból be tud fizetni egy 20%-ot valahogy, mivel félretenni az albérlet árak miatt nem tudott.

Ezt nem értik meg itt sokan! Az elején fizettem 70 ezret albérletre, most az már 160 majdnem! Ha átlagosan 6 évre 100 ezer forintot számolunk akkor elment albérletre 7.2M forintom! Míg a nővérem a kifizetett lakással ugyanennyit még félre is tett! Az lett volna az igazságos ha mindkettőnknek ott a pénz és vett volna fel hitelt ő is ahogy én akartam! Akkor is megnőtt volna a lakások ára, ugyanúgy jóljártunk volna mindketten! Így meg csak és kizárólag ő! Nem érzik át sokan mi a különbség ha van egy kifizetett lakás és teszik félre a pénzt, mintha van egy másik aki fizeti az albit.

2019. szept. 4. 17:57
 55/88 anonim ***** válasza:
19%

KÉRDEZŐ!

Te azt nem érted meg, hogy NEKED NEM VOLT PÉNZED. A szüleidnek volt. Ok a nővérednek adtak. Az ő dolguk. Neked a világon semmi jogod nincs bármit is követelni, pláne nem többet, mint amit ő kapott.

2019. szept. 4. 18:16
 56/88 A kérdező kommentje:

“Neked a világon semmi jogod nincs bármit is követelni, pláne nem többet, mint amit ő kapott.“

Ő 13 MILLIÓT kapott! Fogd már fel! Én meg 6 éve 0 miliót, most meg egy ígéretet hogy talán 6.5 milliót kapok. Jóhogy nem 10 év múlva kapok 6.5 milliót, végülis annyi lett megígérve, nem számít hogy az akkora érni fog egy lakás 5%-át ... remélem te is egyszer például örökölsz egy 10 milliót, de kamatok nélkül csak 30 év múlva kapod meg, amikor 5 millió lesz a havi átlagfizetés az infláció miatt. Majd remélem mosolyogva elfogyasztasz egy italt, hogy “nekem ennyi járt, így az igazságos”

2019. szept. 4. 18:30
 57/88 anonim ***** válasza:
58%
Miért nem akkor hőzöngtél,mikor ez megtörtént? Amúgy nem a te pénzed,odaadták tesódnak,ennyi,hiába nem fair az egész.Én biztos nem akadékoskodnék.Megmondanám hogy adják oda a részem ami anno volt,aztán innentől kezdve senkivel se beszélnék,ennyi.
2019. szept. 4. 18:30
 58/88 A kérdező kommentje:
“Hőzöngtem” akkor is, de egyrészt nem vagyok irigy és valamilyen szinten örültem a nővérem lakásának, meg arra kaptam ígérete hogy 1 max 2 év múlva megkapom a nekem szánt összeget, így nagyjából nyugodt voltam. Bár ne tudd meg milyen érzés amikor az ingatlanfejlesztő komoly ember és az ingatlanügynők elött megígérem hogy hozom az előleget, majd oda kell mennem megmondani hogy sztornó az egész. Amikor jóindulatúak voltak velem végig.
2019. szept. 4. 18:36
 59/88 anonim ***** válasza:
12%
Hat tudod, én remélem a budosodik életben nem örökölok semmit: nem vágyom a szuleim halálára. A nagyszüleim nemrég hunytak el és anyám próbálja a házukat eladni azzal az elgondolassal, hogy majd nekem és a hugomnak adja az árát. Össze se beszéltünk a hugommal, mégis mindketten azt mondtuk eszébe ne jusson, költse magára, az ő házára, bármire, amire vágyik. Felnőtt emberek vagyunk, ,egoldjuk az életünket, nem rinyalos kisgyerekek. Soha egyikünk se méregette, higy melyikük mit kap. Ha anyám úgy gondolná, ad a hugomnak x összeget, akkor ad enki, eszembe ne, jutna szamonkerni, higy én miért nem kapok.Amúgy meg az elején azt írtad, a húgom vissza fizeti neked a pénzt. 6,5 milla az 6,5 milla, nem jár semmi plusz, orulj higy ezt is kapod. Ha az én gyerekem lennél és meglátnam ezt a kérdést, egy fillért nem kapnál. Sőt, arról is gondoskodnek, higy örökölni se örökölj majd. Közlöd higy neked kell a 6,5 millió plusz írássak rád a kertet????? Hat hogy van hozza képed? ????
2019. szept. 4. 18:42
 60/88 anonim ***** válasza:
95%
Milyen sok itt az egyik gyerekével a másik rovására kivételező szülő. :O
2019. szept. 4. 19:11
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!