Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Tesóm anyagilag rajtam nyerész...

Tesóm anyagilag rajtam nyerészkedett! Jogosan esik rosszul?

Figyelt kérdés

Szüleink félretettek nekünk 6.5-6.5 millió forintot, 2013-ra! Szerettem volna egy lakást venni hitellel, de a nővérem kitalálta hogy ő már menyasszony és egy visszautasíthatatlan újépítésű lakást találtak amit az visz aki hamarabb teszi le a pénzt. Amúgy tényleg jó ajánlat volt, egyetem közelében Pesten 13 millió forint, másfél szoba, terasz, 40 m2 és tiszta új, modern! Addig búgott amíg a szüleink odaadták neki az én pénzemet is, így az egészet ki tudta fizetni. Azt mondták hogy majd nekem megadják 1-2 év múlva vagy max eladják majd a családi kiskertet és abból. Nem tudtam mit csinálni, az ő pénzük.

Idénig se kaptam meg a pénzt természetesen, már 6 éve. A nővérem most nagy arccal bejelentkezett hogy nekik jön a második gyerek és kicsi az a lakás, így meghirdették és jött is rá vevő 28 millió (!!!) forintért. Tudtam hogy emelkedtek az árak és akciós volt annó a lakás, de ez akkor is nagyon durva! Olyan rendes és kedves a nővérem a család szerint, hogy visszaadja nekem a 6.5 millió forintot. Olyan rendes hogy leveszi a szülei válláról a terhet, egy igazi arany gyerek.

2013-ban kb 50% befizetést tudtam volna ebből a hitelhez egy ugyanolyan lakáshoz. Újépítés, 40 m2, Pest

2019-ben ugyanezekkel a paraméterekkel örülök ha kb 20%-ra elég.

A család szerint a nővérem nem tehet az ingatlan boomról, de szerintem meg ez így igazságtalanság! Nyerészkedett rajtam 21.5 millió forintot! Szerintem a lakás árának a felét kéne odaadnia mert a felét az én pénzemből vette meg, így az eladási ár és az ingatlanár emelkedés miatti különbözet fele is engem illet!

Igazam van? Jogosan követelem a fele pénzt ha már a felét annó az én pénzemből vette? Most könnyen van, simán vesznek a férjével együtt egy 40 miliós házat meg egy autó is belefér. Én meg ma 6.5 milióért egy vidéki telket nem kapok kb, Budapesten meg egy panelt se a 8 kerben.

Mondtam neki kompromisszumnak hogy akkor legalább kérem én is a 13 milliót, ami neki is járt, ő meg tartsa meg a 15 milliót és kvittek vagyunk. Bár így is megszívtam mert hitelt kéne felvennem amit neki nem kellett. Persze hallani sem akar róla, a szülők meg őt támogatják hogy milyen rendes.

2019. szept. 4. 10:41
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/88 anonim ***** válasza:
69%

Jogilag nem tehetsz semmit, tesód egy kegyetlen erkölcstelen bunkó nőszemély.

Én is jártam hasonló cipőben. Én egy házat buktam el a tesóm miatt. Mert ő is hasonlóan viselkedett. Igaz hogy vigasztalásul megkaptam a szülői ház teljes részét, tehát az már az enyém, de cseszhetem ameddig a szüleim élnek igaz hogy lakhatok benne, meg enyém a tetőtéri lakás teljes része de semmire nem megyek vele ha máshol szeretnék házat venni vagy egy pici lakást, mert ilyen fizetések mellett esélytelen.

2019. szept. 4. 11:19
 12/88 anonim ***** válasza:
66%
Ha máshogy nem, fogadd el a 6,5öt és szakíts meg vele minden kapcsolatot. Az ilyen egy féreg, semmi szükség az életben egy ilyen hulladék emberre mint a nővéred. Vagy megmarad a kapcsolat de akkor a felét adja oda.
2019. szept. 4. 11:27
 13/88 anonim ***** válasza:
57%

A válaszado nagy többsége hatalmas Tévedés én van:

1, A szülők pénze volt

2, Ha valakinek kölcsön ad az ember, kérhet kamatot, de azon felül semmi mást.

3, Ha Pisti kölcsön kér egy százast és véste egy lottót, amivel 300millat nyer, Pisti továbbra is csak egy századdal tartozik.

2019. szept. 4. 11:31
 14/88 anonim ***** válasza:
73%

Azt felejtitek el, hogy a kérdező is vett volna szívesen lakást, csak nem tudta megtenni, mert az ő önrésze is oda lett adva a tesónak.

Szerintem legalább egy átlagos lakáshitel kamatozásának megfelelő kamattal tartozik neked.

2019. szept. 4. 11:32
 15/88 anonim ***** válasza:
62%

14!

Ha az ő pénze volt, hogy került a szülőkhöz? Az én pénzemhez csak nekem van hozazferesem, meg a férjemnek, anyámnak és anyosomnak nincs. Ja, higy nem az o penze volt, hanem a szüleié!

2019. szept. 4. 11:36
 16/88 anonim ***** válasza:
92%
SZülők mit mondanak? Mert igazából ő saruk. Ha meg volt beszélve, hogy kaptok X-X millát, akkor úgy kellett volna.
2019. szept. 4. 11:38
 17/88 anonim ***** válasza:
72%
Jogilag sajnos semmit nem tehetsz.Erkölcsileg viszont igazad van.A fele járna neked.
2019. szept. 4. 11:57
 18/88 anonim ***** válasza:
67%

Akkor leírom: nem követelhet semmit. Nem adott a nővérének semmit. A szülők ugyan ígértek 6.5 milliót, de az jogilag semmi, nulla.

Az meg pistike nedves álma, hogy a lakáshitel kamatával szorozna. Maximum a mindenkori jegybanki alapkamat az, amit a bíróság megítél. Itt jogilag nincs szó elmaradt haszonról.

2019. szept. 4. 11:59
 19/88 anonim ***** válasza:
67%

Tulajdonképpen nyerészkedni te szeretnél az ő előnyösen vásárolt üzletén, mert ha ugyanezen ingatlant ő most csak 10 millióért tudná eladni (így is történhetett volna), akkor is a 6,5 millióra tartanál igényt, mondván ő baja, hogy rossz üzletet kötött.

Más kérdés, hogyha neked ez a pénz már 2013-ban is kellett volna (korotokat leírhattad volna), miért csak most, 6 évvel később jutott eszedbe, pont a lakás eladásakor, hogy neked hirtelen kell egy csomó pénz?

Ne érts félre, elég kellemetlen szituáció, én ezért vallom, hogy anyagiak terén mindig minden legyen lepapírozva, barátok és rokonok között is, mert különben csak a baj van belőle.

Egyébként meg még mindig nézheted úgyis, hogy te legalább kapsz 6,5 millió ft-ot valakitől. Nekem pl egy ft-ot nem adott senki, és csak széjjel adósodva tudtam venni egy lepusztult garzont, amire költeni kellett még egy csomót. Nekem a 6,5 MFt is hatalmas segítség lett volna.

Legközelebb, ha a pénz már a te tulajdonodat képezi, legyél előrelátóbb. Ha viszont még a szüleid jóindulatán múlt, akkor velük kell megbeszélned, hogy ha 2 gyerek van, akkor nem kivételezünk az egyikkel a másik kárára, mert ez nem túl fair. De jogi lépéseket így sem tehetsz.

2019. szept. 4. 12:05
 20/88 anonim ***** válasza:
26%
Beszeld meg szuleiddel hogy pesten kell lakj mert epeszu ember nem dolgozik minimalberert videken, ahol be sem jelentenek. Vegyel fel kolcsont es vedd meg reszletre a hazat amit szeretnel. Szerinted a szuleid nem segitenenek? hagynak hogy az utcan elj?
2019. szept. 4. 12:31
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!