Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mivel győzhetném meg a szüleim...

Mivel győzhetném meg a szüleimet arról, hogy engedjék, hogy magántanuló lehessek?

Figyelt kérdés

Introvertált és kissé fura ember vagyok. Teljesen jól érzem magam akkor is, ha több napig csak pár emberrel találkozom, nem igénylek nagy társaságot. Persze, egy jó közösségben én is jól tudom érezni magam, csakhogy az osztályommal nem ez a helyzet. Van néhány barom, akik állandóan azzal foglalkoznak, hogy kibeszéljék és kiröhögjék a hozzám hasonló embereket, a többi osztálytársam pedig követi őket, mert hát "ők a menők!". Szenvedés számomra naponta iskolába járni, nagyon rosszul érzem magam ott, és nem a tanulás miatt. Úgy érzem, hogy ha magántanuló lennék, egyrészt akár hatékonyabban és többet is tudnék tanulni, másrészt nem szoronganék ennyit. Sajnos más értékelhető iskola nincs a közelben, ahova átmehetnék, és tanulmányi szempontból is megérni, meg a közösség is biztosan jobb lenne.

Hogyan győzhetném meg a szüleimet, hogy engedjék, hogy magántanuló legyek? Jól és könnyen tanulok, akár könyvből, tanárok nélkül is - amit lehet -, úgyhogy ezzel nem lenne gond. Arról még nem nagyon tudnak - lehet, hogy sejtik, de nem valószínű -, hogy mennyire utálok abba a közösségbe járni.

2016. szept. 21. 20:12
 81/91 anonim ***** válasza:
100%
"Pl bent hagytam a telefonom es diktafonra allitottam" - Örülhetsz, hogy nem kelt lába. Én adtam már vissza talált telefont, nem kizárt, hogy azt sem elhagyták...
2016. szept. 22. 22:29
 82/91 anonim válasza:
65%

Az én véleményem és tapasztalatom szerint ahhoz, hogy valaki magántanulóként sikerre vigye (jól teljesítsen a vizsgákon + lelkileg is jól legyen) összesen 5 kritériumnak kell megfelelnie:

1) Szeressen egyedül lenni, jól ellegyen magában is

Magántanulóként az ember (hacsaknem valami csapatsport miatt lesz magántanuló) több időt tölt otthon, egymagában. És ha nem szeret egyedül lenni, akkor ez egy idő után rányomhatja a bélyegét az egészre.

2) Legyen nagyon tudatos

Ehhez az egészhez nagyon tudatosan kell hozzáállni. Be kell tudni osztani az időnket, tudni kell, hogy mikor, melyik tantárgy tanulására mennyi időt kell fordítanunk. Tudatosan kell keresni mások társaságát, nehogy elmagányosodjunk. Össze kell tudni hangolni a sportot, a szabadidőt, a tanulással, és a társaságba járással. Aki erre nem képes, az nem való magántanulónak.

3) Legyen nagyon kitartó és szorgalmas

Ez ugye az önálló tanuláshoz kell.

4) Legyen egy legalább átlagos IQ-ja

Azért, hogy ennyi mindent össze tudjon hangolni, és egyedül is fel tudjon dolgozni egy-egy leckét, anyagrészt, ahhoz persze egy jó képesség megléte is elengedhetetlen. De nem kell azért ehhez zseninek lenni, egy átlagos IQ bőven elég. :)

Amúgy az a tapasztalatom, hogy a magántanulóság fejleszti az ember logikáját, problémamegoldó képességét, kommunikációs készségét… és még sorolhatnám mi mindent. :)

Hiszen sok problémája akadhat egy magántanulónak (pl. tanár-diák konfliktus, nézeteltérés a vizsga miatt)… és az ezekben a megmérettetésekben való részvétel nagyon szépen fejleszti az ember problémamegoldó képességet. Egy ideje észreveszem magamon, hogy ha van az életemben egy probléma, már nem nyavajgok, hogy jaj mi lesz most, hanem egyből jön a gondolat, hogy, nyugi ezt is meg tudod oldani. :)

A logikám is akarva-akaratlanul fejlődik. Pl. most már nincs senki, aki elmagyarázná a törit, magamnak kell megértenem a logikai összefüggéseket...

5) Rendelkezzen jó önismerettel

Ahhoz, hogy tudja melyik az a tantárgy, ami kevésbé megy neki, mi az, amire több időt kell fordítania, és mi az, ami hátráltathatja a tanulásban (pl. hajlamos délig aludni, egész nap gépezni), ahhoz elengedhetetlen egy jó önismeret. :) Ez tulajdonképpen szorosan összefügg a 2. ponttal. Akkor megy a tudatosság, ha ismerem önmagam.

2016. szept. 23. 12:06
 83/91 picoka92 válasza:
Nyilvan nem a lad kozepere tettem ki a telefonom hanem eldugtam kabatzsebbe vagy taskaba... Az ajto elott allva nekik meg ugye kemeiklesik hol vagyok mikor megyek olyankor nem turkalnak cuccaimban amikor 2masodperc alatt bent lehetek a teremben es latom mi muvelnek de beszlgetni beszelhetnek amit akarnak. Pl a kamerazas az komplikaltabb volt a tesicuccaimnak egy vastag nem atlatszo nejlonzacsko volt ezt felakasztottam es kilyukasztottam epp csak a kameranak. Ez mondjuk elokeszuletet igenyelt es nekem kellett az elsonek lennem aki lejut az oltozobe. Na es akkor ala pakoltam az oltozopadra a levetett ruhaim ekszereim. A kameramegugye hangot is vesz fel... Igy egyutt mar jo is volt..
2016. szept. 23. 13:12
 84/91 anonim ***** válasza:
90%
Én voltam egy ideig magántanuló. Nem magányosodtam el és több időm volt mindenre.
2016. szept. 23. 15:35
 85/91 anonim ***** válasza:
Nem olvastam végig az összes kommentet, nem is akarom. Én egyszer már leírtam a történetemet egy kérdésnél (ha akarod kérdező, privátban küldhetem a linket). Engem is szekáltak suliban (leginkább általánosban). Általánosban sokszor pont megúsztam, h 10 ember egyszerre rám ugorjon... De nem adtam fel soha, ha az volt, hogy most dulakodás van (ellenem), akkor nem bújtam el úgy/nem menekültem úgy, ahogy gondolom te csinálod (a kérdés szövegéből egy állandóan problémák elől menekülő embert látok benned...). Aztán végül 2011-ben elkezdtem Wing Tsunt tanulni (2015-ig csináltam). Ez elég sokat segített szerintem. Persze, voltak hibák, nem is lettem soha profi, de segített. Nincs hátrálás. És nem tudom, hogy van-e verekedés a suliban (???), de ha van, akkor legalább élesben tudod gyakorolni... Ha meg többen támadnak (nem 1v1), akkor az nem a te gyengeséged, az övéké. De az írásodból jelenleg azt érzem, hogy most te vagy a gyenge láncszem, tipikusan a mindenki által dominált valaki, amibe majdnem mindenki belerúg. Én nem ilyen voltam, de az állandó huzavona eléggé lehúzott. Én szépen lassan haladtam azzal, hogy fejlesszem magam. Nem tudom, hogy nálad hogy lehetne ezt csinálni, ezt te tudod, hogy miben vannak problémáid.
2016. nov. 9. 18:35
 86/91 anonim ***** válasza:
Én is ugyanígy voltam, meg még rengetegen vannak így mint te, mégsem hal bele senki. Ha annyira szar, válts iskolát, vagy tanuld meg leszarni mások véleményét. Ha ezért mindenki magántanuló lenne, alig járna valaki iskolába.
2016. nov. 9. 18:40
 87/91 anonim válasza:

Én azt gondolom, hogy nem lenne baj, ha kevesebb gyerek járna iskolába.

A magyar iskola a mai formájában szerintem sok gyereknek többet árt, mint használ.

2016. nov. 9. 20:53
 88/91 anonim ***** válasza:
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gye.. kommenteltem,de sokatokkal egyetértek. Olyan ez mint annó a katonasàg ott vagy szivatnak 10év múlva legjobb sztorikat onnan meséled.
2016. nov. 9. 20:58
 89/91 anonim ***** válasza:
46%
Aki megy valamire az életben tud küzdeni! Te egy dologért tudsz, ne kelljen semmiért. Mindig könnyebb megoldàst keresed. Élet citromot dob eléd, te kesergessz màs limonàdét csinàl. Pàrod gyereked sose lessz. Ha beteg lenne a gyereked ott hagynàd valahol ahelyett, hogy meg gyógyìtatnàd. "EMBER KÜZDJ ÉS BÌZVA BÌZZÀL."
2016. nov. 9. 21:19
 90/91 anonim ***** válasza:
41%
Àllatvilàg a gyengéket kiszelktàlja magàból, mert nem tudnak küzdeni. Tàrsadalom is ilyen,azért piszkàlnak mert nem tudsz küzdeni.Mert làtjàk gyenge vagy,es ki tudnak szelktàlni. Aki hülye haljon meg. NE LÉGY HÜLYE! küzdj !!
2016. nov. 9. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!