Házvásárlás, kinek van igaza, kinek a pártján kéne álljak?
Párommal szeretnénk építkezni, egyelőre még csak telkeket néztünk, tehát semmi nincs megvásárolva, aláírva.
Annyi biztos, hogy ahhoz, hogy ez menjen, eladnám a lakásomat (egy budai lakásról beszélünk, és vidéken építkeznénk, a szülővárosunkban). Szüleim pedig mondták, hogy annyival segítenének majd, hogy amíg a ház nem épül fel, lakhatunk az ő egyik lakásukban.
A párom szülei nem tudnak segíteni minket semmivel. Viszont ő a tulajdonjogot fele-fele arányban szeretné, a szüleim szerint ez nem fair, mert neki abban a házban 1 forintja sem lesz. És ha esetleg elválunk, mire fel kérné a felét?
Őket is megértem, mert tudom, hogy hatalmas segítséget adtak már azzal is, hogy egyáltalán 26 évesen lehet saját, hitelmentes lakásom. Nem kevés bérleti díjat megspórolnak nekünk azzal is, hogy az építkezés alatt is megoldott lesz a lakhatásunk.
A párom viszont azt mondja, hogy ő azt a házat így sosem fogja a sajátjának érezni és egy szeget nem fog a falba fúrni, oldjak majd meg mindent, ahogy akarok. Nekem ez nagyon rosszul esik, mert pl. itt sem éreztettem vele soha, hogy ez csak az én lakásom, mindig azt akartam, hogy otthonosan érezze magát.
Valószínűleg 30-40 milliós hitelt simán tudsz fizetni! 140-150 milliós költség vetésből pedig szép házikó épül majd fel.
Mivel ezen a környéken élek én is, így 10-30 között mozognak a telkek, nagyon függ attól melyik falu.
Ha veszünk középértéket a 20 millióval, akkor is marad neked 90 milliód a házadra. 10-et elvisz a udvar: kerítés, térkő, terasz, stb.
A maradék 80 millióból egy jóval átlagon felüli 100-110 es ház felépül.
Szóval, ha hitel nélkül megoldod igen csak vicces azt kérnie a párodnak, hogy adja oda a házad felét, mert segített kiválaszatni a telket, meg a szineket...
Még a 40 milliós hitellel is 13,33%-ra tarthatna igényt, mert azt fele fele arányban fizetitek elvileg.
Minden éremnek két oldala van. Nyilván a kérdező szülei helyében én sem támogatnám, hogy a párja kapjon bármit is, mikor ő nem tesz bele semmit.
A kérdező párjának viszont teljesen jogos az az érzése, hogy soha nem lesz a saját otthona, amit apuciék építtetek, hiszen a kérdező gondol egyet és simán kirakja őt csupasz sheggel, ha olyanja van.
Az egy dolog, hogy valaki bemákolja, hogy a szülei először vesznek neki egy lakást, majd telket és arra építtetnek egy házat, de ez baromira nem a kérdező érdeme. A párja pedig nem tehet arról, hogy az ő családja nem tudja támogatni. Ha haszonleső lenne, nem akarna közös albérletbe költözni, simán beleülne a készbe. Ő közösen szeretné felépíteni a jövőjét a kérdezővel, nem apuciékkal a háttérben.
Pedig a közös élethez bizony "apuciék" is hozzátartoznak.
Én sem hisztizek neki, hogy a fizetéséből miért a szüleinek, testvérének ad pénzt, miért nem teszi félre...
A házat pedig a lakás árából fogom építeni, nem lesz egy ház ÉS lakás is. Annyi, hogy ha esetleg időközben elfogyna a pénz (ami sok építkezésnél megtörténik), nem kell vakarni a fejemet, hogyan tovább, hanem kisegítenek a szüleim.
Albérletbe nem akar menni, ezt nem tudom, hol olvastad.
Annak sem lenne sok értelme, hiszen minek szórnánk ki százezreket havonta, ha nem muszáj?
Mondjuk azért nem tesz félre pénzt, mert ő is szereti a családját és így tudja őket támogatni, te önző p...
És igen, a lakás árából fogod építtetni a házadat, abból a lakáséból, amit szintén a szüleidtől kaptál, szóval erre én nem verném a mellem.
Inkább szakíts ezzel a sráccal, hadd találjon egy normális nőt maga mellé.
#73: Igen, nem a kérdező érdeme, valóban.
De ez nem jelenti azt, hogy a felét csak úgy oda kellene adnia a párjának. Nem párezer forintról van szó.
"A házat pedig a lakás árából fogom építeni"
Ezek alapján pedig abszolút semmilyen tulajdon igénye sem lehetne!!!
Csak a tied legyen, ez így nem alku tárgya!
Azért elég vastag bőr kell az 50%-os követeléshez...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!