Házvásárlás, kinek van igaza, kinek a pártján kéne álljak?
Párommal szeretnénk építkezni, egyelőre még csak telkeket néztünk, tehát semmi nincs megvásárolva, aláírva.
Annyi biztos, hogy ahhoz, hogy ez menjen, eladnám a lakásomat (egy budai lakásról beszélünk, és vidéken építkeznénk, a szülővárosunkban). Szüleim pedig mondták, hogy annyival segítenének majd, hogy amíg a ház nem épül fel, lakhatunk az ő egyik lakásukban.
A párom szülei nem tudnak segíteni minket semmivel. Viszont ő a tulajdonjogot fele-fele arányban szeretné, a szüleim szerint ez nem fair, mert neki abban a házban 1 forintja sem lesz. És ha esetleg elválunk, mire fel kérné a felét?
Őket is megértem, mert tudom, hogy hatalmas segítséget adtak már azzal is, hogy egyáltalán 26 évesen lehet saját, hitelmentes lakásom. Nem kevés bérleti díjat megspórolnak nekünk azzal is, hogy az építkezés alatt is megoldott lesz a lakhatásunk.
A párom viszont azt mondja, hogy ő azt a házat így sosem fogja a sajátjának érezni és egy szeget nem fog a falba fúrni, oldjak majd meg mindent, ahogy akarok. Nekem ez nagyon rosszul esik, mert pl. itt sem éreztettem vele soha, hogy ez csak az én lakásom, mindig azt akartam, hogy otthonosan érezze magát.
27+
Van egy kis kapu ami elég jól kihasználható, és a legjobban jöhetsz ki belőle a bíróságon sok év múlva, ha úgy adódna.
Nem mész férhez, ez neked nőként lehet egy csapás, de ha ilyen anyagias a párod, az élettársi kapcsolat véd téged a legjobban.
Ahogy végigolvasgattam:
- tehát van egy Budai lakásod, ami fedezi a költségvetésed jó részét.
- párod keveset keres, érdemben nem tud hozzá járulni, semmi megtakarítása
- ha nem tud megtakarítani ingyen lakhatás esetén, akkor a hitelbe sem valószínű adna, csak elvárja a tulajdon jogot. Ilyenkor mindig közös a kassza, ha neked kell valami akkor meg vedd meg a sajátodból szlogen lesz.
- te jól keresel ezek szerint
Az egész menjen 100%-ban a te nevedre, a hitel is! Egyedül állóként, jó fizetéssel, ennyi önerővel, hozzád vágja a hiányzó pénzt bármelyik bank!
A házad a pároddal is felépül, meg nélküle is! Egy új építésű háznál meg aztán nem igen van mit karbantartani! A karnisaidat majd felteszi az asztalos, mikor a konyhádat csinálja... stb (csak előre beszéld meg vele :) ). Nekem konkrétan kevesebb a 2x akkora alapterületű ház fűtés és meleg víz költsége, mint a lakásé volt! A többi költség meg kb ugyan annyi.
A lényeg: az élettársi kapcsolatnál a közösen szerzett vagyon fizetés függvényében oszódik. Te kerese 1 milliót, párod 300000-et akkor a közösen vett dolgok is ilyen arányban osztódnak. Plusz egyértelműen igazolod, hogy te fizeted a törlesztőt, és ha biztosra akarsz menni akkor a rezsit is.
Miután felépült és ragaszkodsz az esküvőhöz, a házassági szerződéssel bevédheted magadat.
Szóval add elő magadat, meggondoltad magadat és szülői segítséggel egyelül fogsz építkezni. Ha akar segít benne, bár a szinek, burkolatok, szaniterek stb kiválasztása egyedül is menni fog! A többit meg úgy is kivitelező intézi.
Haza, a szülővárosunkba szeretnénk költözni (Nyugat-Magyarország, megyeszékhely melletti kisváros).
Közel 10 éve élek Budapesten, régen imádtam, meg sem fordult a fejemben, hogy valaha hazavágynék. De már nem a heti 4 éjszakát átbulizó lány vagyok, akiben dolgozik a fomo. Szeretem a várost, de az utóbbi 1 évben azt vettem észre, hogy sokkal szívesebben vagyok otthon, a családi házunkban, vidéken.
A párom is onnan származik, diplomázás után haza is költözött egy időre, miattam költözött vissza.
A lakás a II. kerületben van, most olyan 110 millióért tudnám eladni.
A szüleim nem szólnak bele semmibe, nem azok a típusok egyáltalán. Ha kérdezem, akkor elmondják a véleményüket, ennyi.
65 vajon jó emberre vall-e, hogy 50%-ot követel olyam vagyonból amihez nem tett hozzá semmit és a kijelentése szerint nem is akar?
Ezt úgy hívják, hogy aranyásó. A megnyilvánulásai sem szimpatikusak.
Hát a pénzből - ami most nem kerül ingatlantulajdon formájában a zsebébe - rengeteg mesterembert lehet hívni. Majd azok beverik a szöget.
A kérdés már csak az, hogy - ilyen analógia alapján - a házimunka is egyedül a tiéd lesz? Mert tiéd a ház..? Csináld? Súrolj, sikálj egyedül? És a gyerekek nevelése is..? Vagy gyereket is csak akkor "csinál", ha a fele ház az övé..?
Van valami világmegváltó ötlete?
Van kilátásban jobb munka, amiből majd futja neki belerakni dolgokat?
Ha ennyire nem bízik benned, hogy mondjuk vesz egy szekrénysort és váláskor te azt se adnád neki, akkor kár egy ilyen kapcsolat.
Bár egy ilyen vita után nem tudom hogy lehet másnap boldogan belenézni valaki szemébe.
Olyan, mintha üzletről beszélnél valakivel, nem az életetekről.
Azt is megértem, ha valaki nem érzi jól magát ebben.
Nekem is volt a rokonságomban ilyen egy tehetősebb nőt elvett feleségül, a női szülei folyton éreztették, hogy ő csak egy befogadott.
Sőt a felesége azt se szerette, ha a testvérei mentek hozzájuk látogatóba, mert ők nem azon az anyagi szinten voltak, mint az ő családjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!