Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudok tenni, ezt így...

Mit tudok tenni, ezt így csendben el kell fogadnom, hogy anyukám így döntött?

Figyelt kérdés

Anyukám elég idős már, apukám már elnyunyt jó pár éve.

Mikor elhunyt akkor éppen egy kis ház eladása zajlott. Annak a fele anyukámé lett, a másik fele feleződött köztem és a testvérem között.

Közben egy másik lakás amiben anyukám él, annak is ugye a fele apukám néven volt, így abból is került hányad a nevemre.

Plusz volt egy autó, amit a testvérem lánya kapott meg.

Anyukám hétvégén felhívott, hogy tájékoztasson arról, hogy volt végrendeletet írni és hitelesíteni. Miszerint a lakása a testvéremet és lányát fogja illetni - nekem csak a kötelesrész fog járni.

És a pénz ami a kis ház eladásából meg maradt neki, azt már most elosztotta a testvérem és a lánya között. Úgy ahogy az ingósagokból is a legértékesebb darabokat, ékszereket.

A düh és a tanácstalanság van rajtam. Igaz, hogy nincs szoros viszony anyukámmal. Messze is lakom tőle. De tudja, hogy nem rózsásak az anyagi dolgaim és még ettől is megfoszt ha egyszer már nem lesz.

Ez ellen tudok valamit tenni?

Kérlek ne írjatok, hogy ügyvéd, jelenleg nincsen pénzem rá. A bíróságon meg az ingyenes napok szünetelnek mert nyári szünet van. Október elejére kaptam időpontot.

júl. 31. 15:11
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/89 anonim ***** válasza:
76%

Olyan, hogy ÖRÖKSÉG nem létezik egyelöre, jelenleg az az anya vagyona. Ebböl következöen a SAJÁT vagyonával azt csinál, amit akar, az nem JÁR a gyereknek.

Ha a kérdésben szereplö anya úgy döntött, hogy a vagyonát a lányának adja, annak oka van, erre joga van, más meg hiába okoskodik, nem jár neki semmi a köteles részen kívül.

júl. 31. 16:55
 32/89 anonim ***** válasza:
37%
Lehet itt okoskodni meg hipokritáskodni jobbra-balra, én is frusztrált lettem volna, ha kitúrnak az örökségből. (Jó, itt egy lakás és egy Porsche volt a tét :D )
júl. 31. 16:59
 33/89 A kérdező kommentje:

Hoztam rossz döntéseket az életben amikkel anyám nem értett egyet, így távolodtunk el egymástól.

A testvérem közel lakik, a lánya az egyetlen unokája anyunak.

Anyu egyáltalán nem demens, teljesen képbe van. A képembe vágta, hogy a testvérem és az unokája viszik őt a boltba, segítenek neki. Én nem tehetek róla, hogy messzebb élek és ezt nem tudom megtenni. Havonta rá telefonálok, karácsonykor igyekszem meglátogatni mindig.

júl. 31. 17:01
 34/89 anonim ***** válasza:
69%
Hát nem viszed túlzásba. Érthető a döntése. Annak juttatja a pénzét, aki a gondját viseli. Ahogy nézem, nem is szeretitek egymást. Mi az a messze, ahol laksz?
júl. 31. 17:07
 35/89 anonim ***** válasza:
56%

Ha nem törsz az életére vagy hasonló súlyosat nem teszel, akkor ki nem tagadhat, tehát a közeles rész marad.

Perelni azért nem perelhetsz, mert anyu végrendelet írt...

Az, hogy a tesó lányát emlegeted.. Kár is. Tesódnak majd egyszer ő lesz az örököse.... (Neked nincs gyereked és irigy vagy rá?)

(Amúgy ha nincs gyereked, nem is tervezed, van értelme annak, hogy anyád inkább feléjük adná a vagyont, mint hogy te feléld...)

Egy fontos dologról nem tettél említést. Mi lesz, ha anyád beteg lesz? Esetleg ápolásra is szorul majd, ki viseli majd gondját? Tán te a távolból hazaköltözöl? Vagy ez a tesóra háru? Talán màr eddig is a tesódra számíthatott csak anyàd???!!!

Azt ugye tudod, hogy legtöbb ember arra hagyja vagyonát, aki idős korában mellette van, gondoskodik róla, még a saját gyerekek kárára is akár!!!

Na de miért párto

júl. 31. 17:08
 36/89 anonim ***** válasza:
80%
"Havonta rá telefonálok, karácsonykor igyekszem meglátogatni" vs. "a testvérem és az unokája viszik őt a boltba, segítenek neki" - ebben az esetben akkor sem lenne pofám tartani a markom az örökségért, ha anyám nem végrendelkezne. Igaz, jog szerint alapesetben egyenlően oszlik el az örökség, de morálisan azt illeti, aki gondozza az idős rokont. A Föld túloldalán is lakhatsz, akkor is lehet akár naponta telefonálni és pénzzel is hozzájárulni az ellátásához. És még akkor is te fognád a könnyebbik végét a dolognak, mert akkor sem állnál oda nap mint nap. Sokan épp azért nem költöznek messze a szülőktől, hogy szükség esetén meg tudják oldani a segítséget. Persze, ez nem kötelező, de örökölni sem az.
júl. 31. 17:11
 37/89 A kérdező kommentje:

A munkám ide szólít és mivel már én se vagyok fiatal, nem tudok csak úgy menni. Én is betegeskedem, anyagilag se vagyok egyáltalán eleresztve.

Mit tegyek?! Emiatt már csak alig jár nekem valami.

Nincs gyerekem, nem vágytam rá soha.

júl. 31. 17:16
 38/89 anonim ***** válasza:
78%
De milyen messze laksz?
júl. 31. 17:20
 39/89 anonim ***** válasza:
33%

Miért rossz a kapcsolatotok???

Nem igazságos ennyire a gyereke, azaz ellened fordulnia, hacsak nem tettél róla, persze az is lehet, hogy az anya a ludas. Nem írtad le.

Nagyon aljasak tudnak lenni az öregek mikor a vagyonrol van szó, van aki hiába szereti, ápolja mégse akarja rá hagyni.

Szóval kérdező írd le miért rossz a viszonyotok? Persze csak ha akarod.

júl. 31. 17:21
 40/89 A kérdező kommentje:

3 órányira.

Nem értett egyet pár rossz döntésemmel évekkel ezelőtt. Én ezekről nem akartam beszélni, de ő mondta volna így inkább nem beszéltünk.

júl. 31. 17:27
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!