Mit tudok tenni, ezt így csendben el kell fogadnom, hogy anyukám így döntött?
Anyukám elég idős már, apukám már elnyunyt jó pár éve.
Mikor elhunyt akkor éppen egy kis ház eladása zajlott. Annak a fele anyukámé lett, a másik fele feleződött köztem és a testvérem között.
Közben egy másik lakás amiben anyukám él, annak is ugye a fele apukám néven volt, így abból is került hányad a nevemre.
Plusz volt egy autó, amit a testvérem lánya kapott meg.
Anyukám hétvégén felhívott, hogy tájékoztasson arról, hogy volt végrendeletet írni és hitelesíteni. Miszerint a lakása a testvéremet és lányát fogja illetni - nekem csak a kötelesrész fog járni.
És a pénz ami a kis ház eladásából meg maradt neki, azt már most elosztotta a testvérem és a lánya között. Úgy ahogy az ingósagokból is a legértékesebb darabokat, ékszereket.
A düh és a tanácstalanság van rajtam. Igaz, hogy nincs szoros viszony anyukámmal. Messze is lakom tőle. De tudja, hogy nem rózsásak az anyagi dolgaim és még ettől is megfoszt ha egyszer már nem lesz.
Ez ellen tudok valamit tenni?
Kérlek ne írjatok, hogy ügyvéd, jelenleg nincsen pénzem rá. A bíróságon meg az ingyenes napok szünetelnek mert nyári szünet van. Október elejére kaptam időpontot.
Ha jól értem, a házból rád esö pénzt megkaptad, a lakás fele szintén a tiéd - ez az, ami apukád után neked jár.
A lakás másik fele jelenleg anyukádé, ezzel szabadon rendelkezhet. Ha eladná és elköltené az árát, azzal sem tudsz semmit tenni, mert neked ehhez jelenleg semmi közöd, nem örökség, amíg ö él. Arra is joga volt, hogy a saját pénzéd, vagyontárgyait odaadja a testvérednek, mert ez az ö saját tulajdona, senkinek semmi köze hozzá, mit csinál vele.
Ha végrendeletben a testvéredre hagy mindent, amije van, arra teljes mértékben joga van (és feltehetöen valami oka is van az egésznek, pl ha nem tartod vele igazán a kapcsolatot), ez ellen semmit nem tehetsz.
Ha majd meghal - az örökség ugyanis akkor keletkezik -, akkor kérheted a hagyatéki tárgyaláson a köteles részt, azaz a lakás negyedének (ennyi lenne az örökséged) a felét.
Ezen semmilyen ügyvéd nem segít, ez a törvény.
Ezzel semmit nem tudsz tenni, ha akarja, a tesódra irathatja a saját részét. Jogilag rendben van.
Erkölcsileg szerintem nem korrekt, hogy azért, mert olyan sz*r anya volt, hogy nem alakított ki vele jó kapcsolatot, kitúr, de megteheti.
Mondjuk én tuti közölném, hogy innentől nem vagyok rá kíváncsi és megszakítanám a kapcsolatotm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!