Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nővérem 15 éve nem tart...

Nővérem 15 éve nem tart semmilyen kapcsolatot közös anyánkkal gyermekkori sérelmekre alapozva, erkölcsileg mennyire megkérdőjelezhető, ha örökségre mégis igényt tart?

Figyelt kérdés

3an vagyunk testvérek és fogalmazzunk úgy, hogy gyerekkor tekintetében bőven vannak hiányosságok mindhármunk esetében ami főleg édesanyánk rovására írható. Itt azért nem arra kell gondolni hogy mindennapos verések és törött csontok, de messze nem is arra hogy rendett kellett rakni a szobánkban és ez nem tetszett gyerekként. Nővérem közel 15 éve nem áll szóba semmilyen formában anyánkkal és napokban került szóba az öröklés kérdése. Azt már régen is többször kifejtette hogy nem tekinti anyjának és tőle még macskát sem fogadna el ezért is lepett meg az, amikor kifejtette hogy anyánk halála esetén természetesen ő is igényt tart minden ingatlan harmadára (kb 6 ingatlan van). Szó sincs róla hogy bárki ki akarná tagadni az öröklésből vagy hogy én a bátyámmal jogilag megtámadnánk egy ilyen helyzetben, de szerintem erkölcsileg az lenne a minimum hogyha már valakivel 30 éve kifejezetten nem tartom a kapcsolatot akkor az, ha nem is lemondok az örökségről, de legalábbis a többi örökös belátására bízom hogy megosztják e velem azt, nem pedig kijelentem hogy az jár. Várhatóan sem gondozni nem fogja ha majd esetleg rászorulna és gyermekeit sem tervezi bemutatni neki ezt is többször kijelentette.

Bátyámmal ketten bár ugyanazt a hiányos gondoskodást kaptuk tőle és nekünk is voltak mosolyszünetek továbbra is tartjuk vele rendszeresen a kapcsolatot és talán meg javult is valamelyest. A kérdés nem jogi oldalról megközelítendő, senki nem akar ilyen szempontból lépéseket tenni pusztán külső szemlélő erkölcsi oldalról való érzései vagyok kíváncsi, köszönöm!

2024. márc. 23. 15:02
❮❮ ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... ❯❯
 181/276 anonim ***** válasza:
64%
180# Nálunk egyke apámat kitiltotta mamám az örökségből,leírta a végrendeletbe. Még is járt neki,mert akkor is ő volt a jogos örökös és nem tiltható ki.
2024. márc. 24. 23:00
 182/276 anonim ***** válasza:
80%

Kitiltani lehet, ha megnevezel mást. Kitagadni is lehet megnevezett okkal , de akkor járhat köteles rész.

Nem volt kerek a végrendelet.

2024. márc. 24. 23:23
 183/276 anonim ***** válasza:
69%
171.: Mi az a sz.r gyerek? :D Lejárt az az idő, hogy p.najogon imádni kelljen valakit, mert kölyköt f.sott ki magából kéretlenül. Én magam inkább a Dunába ugranék, semmint ilyen sz.r legyek, aki arra hivatkozva veri a nyálát, hogy "deénszűűűttelekmeg". Nem, a gyerek nem tartozik semmivel, max. annyival, hogy legyen tisztességes dolgozó ember. De ezzel se nekem... Kötelessége a szülőnek szeretettel nevelni! Aki bántalmazó, vagy elhanyagoló szülő volt az ne nyígjon! Nem a gyerek akart megszületni...
2024. márc. 25. 00:17
 184/276 anonim ***** válasza:
76%
Mi a lényege ennek a kérdésnek? Jó testvérek vagytok, meg kettőtöknekjó akapcsolatotok anyáddal? Francokat...Anyád még él, te meg azon agyalogsz, hogy mennyifelé megy az örökség, és hogy a harmadik, aki sérelmeket dédelget még mindig vajon hogy túrható ki legalább erkölcsi alapokra hivatkozva, pusztán azért, mert ő nem tart kapcsolatot a förtelmes - de meglehetősen pénzeszsák - anyával...Semmivel sem vagy jobb erkölcsileg. Mintha azt akarnád mondani, hogy ha kell a pénze, igazán fátylat boríthatna az eltolt gyerekkorára, és jópofizhatna vele, ahogy ti, nehogy már csak ti szívjatok, ő meg "ingyen " megkapja, ami a jog szerint egyébként jár neki. Csak aztán nehogy ti is pofára essetek, mert vénségére mégjobban meghülyül, és valaki másra (is ) hagyja, vagy elkezdi felélni!
2024. márc. 25. 06:31
 185/276 anonim ***** válasza:
75%

Elképesztő, hogy egy olyan anyát védenek egyesek, aki szül 3 gyereket, megnyomorítja mindegyiket olyannyira, hogy az egyikük szóba se áll vele.

És ezt a nővért számonkérik, milyen "erkölcsei" vannak, hogy számít az őt megillető örökségre. Könyörgöm, legalább kapjon már anyagi javakat, ha már tisztességes anyát nem kapott! Egész életére tüske lesz benne, hogy neki miért nem járt normális gyerekkor, és ezt enyhíteni képes egy kis lóvé.

Ha még az anyja ki is tagadná, az mekkora fájdalom lenne már annak a nőnek! Csak egy percre képzeljétek magatok a helyébe. Csak egyetlen percre. Én bele tudom, sőt, át is éltem hasonlót. Amikor csak az életet kaptad, semmi mást. Amit sötétebb gondolataidban inkább eldobnád magadtól, ha csak ilyen nyomorúságos lehet, mint ahogyan a kérdezőék gyerekkora lehetett. Ugyan, ki vágyik ilyen életre?

2024. márc. 25. 08:08
 186/276 anonim ***** válasza:
69%
185# Én se értem,hogy a kérdezőnek az anyja a nagy erkölcsös,de a nővér erkölcstelen. :D Érdekes.
2024. márc. 25. 08:14
 187/276 anonim ***** válasza:
57%

Jaja, anyuka 55, a gyerek 15 éve nem áll szóba vele. Anyuka szült 20 évesen, majd még szült kettőt, jó eséllyel egyedül nevelte őket, mert apuról szó nincs, közben összeszedett hat ingatlant is.

Taníts, mester...

2024. márc. 25. 08:19
 188/276 anonim ***** válasza:
79%

Nem olvasom végig az összes kommentet szóval lehet hogy már leirtak előttem amit én fogok.

Semmi erkölcsileg megkerdojelezheto nincs benne.

Attól hogy nem tartja vele a kapcsolatot még ugyanúgy a gyereke mint ti, szóval jár neki az örökség. Az hogy ti megbocsajtottatok anyatoknak meg CSAK A TI DONTESETEK. És senkinek semmi köze hozzá, attól még a novereteknek nem kell követni a peldatokat és nem is lesz kevesebb ember attól hogy nem így tesz.

Itt az egyetlen releváns dolog max az hogy ti fogtok majd róla gondoskodni nem ő, de úgy vettem észre téged ez a része zavar a legkevésbé. Sokkal inkább az hogy nem tartja vele a kapcsolatot bezzeg a pénz kéne..

2024. márc. 25. 08:26
 189/276 A kérdező kommentje:

Teljesen meglepő, hogy egy ilyen egyszerű kérdés milyen pontos képet rajzolt jelenkorunk morális züllöttségéről, de szerencsére azért volt nem egy válaszoló, aki pontosan érzi az ezzel kapcsolatos erkölcsi dilemmákat nekik köszönöm és kívánom, hogy maradjanak meg az igazság oldalán a jövőben is.

Mindenki édesanyánkat (meg engem) ostoroz, de a többség még a kérdést sem olvasta végig. Semmi részletet nem írtam anyánkról csak annyit, hogy nem volt a legjobb anya és a gyerekkorunk se volt rózsás, de messze volt a legrosszabbtól is és bizonyos szempontból neki is hiányzott a jó minta vagy a segítség akár apánk részéről is (akivel érdekes módon mai napig kiváló viszonyt ápol a nővérünk, mondjuk érdekes, hogy általában csak akkor keresi ha szüksége van valamire, mondjuk engem is bátyánkat is meg úgy általában bárkit...). Ezt is beismeri és belátja és rengeteget dolgozik rajta, hogy legalább így felnőttkorunkra a maradék időben jó viszonyt ápoljunk. Az, hogy a nővérem a pitiáner 20-30 éves sérelmein nem tud túllépni és bevérzett szemmel azt fröcsögi, hogy neki ő nem az anyja, az az ő döntése. Sem anyánk sem mi ketten bátyámmal soha nem tennénk semmit ami kizárná őt az öröklésből vagy csökkentené az ő részét és ez az egész probléma nem a pénzről szól. De kérdem én ha az embernek jog szerint jár a vagyon a szüleitől, ha meghalnak akkor erkölcs szerint mi jár annak, aki nem tart valakit az anyjának sőt még egy idegennél is kevesebbre tart, mert még egy idegen embernek is köszönünk a nagybátyánk temetésén? Illetve milyen elvekre vall az valaki egy virágot, függönyt, bútort, ágyhuzatot egyéb ajándékokat nem fogad el "elvi" alapon, de ha már egy vagy több házról van szó akkor ott már rögtön nem számít, hogy kitől jön? Milyen elvekre vall ha a temetésen nem lesz ott, de a hagyatéki tárgyaláson fekete blézerben fog megjelenni és a lányaként fog bemutatkozni?

Ha valaki ebben semmi erkölcsi dilemmát nem vél felfedezni akkor az szerintem egy végtelenül morálisan romlott ember akivel még egy levegőt sem lennék hajlandó szívni! Itt

akkor nem arról van szó hogy ő semmit nem fogad el, hanem arról, hogy egy értékhatár van a fejében amitől már azért nem fog nemet mondani. Ez egy gerinctelen elvtelen hozzáállás szerintem is és több környezetünkben álló ember szerint is. Nem azzal van a baj ha ő is megkapja a részét, mert megfogja így is úgy is, hanem azzal hogy ő abban a pillanatban fogja eldobni az elveit, amint anyánk majd meghal, onnantól pedig semmi egyébnek nem tudnám őt titulálni, mint haszonlesőnek és gerinctelennek!

Az egyetlen helyes út az lenne ha vagy kibékülne vele és hajlandó lenne elengedni a sérelmeit ahogy azt mi tettük vagy azt mondaná hogy a mi és anyánk belátására bízná az örökség felosztását, ami esetben mi anyánk akarata szerint járnánk el, aki őt természetesen továbbra is szereti és a gyerekének tarja és reménykedik benne hogy egy napon kibékülnek. Amiért egyébként nem keveset próbálok tenni én is, de biztos én vagyok a haszonleső meg nem tudom mi :D Mégha anyánk végrendelkezne is ami egyébként esze ágában sincs, helyesen, akkor is minden rá eső részt nekiadnák ha elfogadja. És végül de nem utolsó sorban azt kell belátni hogy neki ez az örökség nem valami lesz ami jár hanem egy végső felajánlás az anyjától, amit elfogadhat vagy nem. És nem jog szerint hanem morálisan! (Légyszíves ne írja le senki újra hogy jog szerint mi jár mert a kérdés nem erről szól)

2024. márc. 25. 11:10
 190/276 anonim ***** válasza:
71%
Jó, írd le még vagy 20-szor ezt, meg forogjál rajta a maradék 40 évedben, attól még joga van mindenkinek másképp gondolni és tojni rá, zavar-e téged :D
2024. márc. 25. 11:15
❮❮ ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!