Megtehetik azt a Youtube fenntartói, hogy egy hozzászólást, ami egy-egy más weboldalra irányító hivatkozást tartalmaz, letörölhetik, bármiféle megkérdezés nélkül?
Egy nemrégiben frissült démoni babás játékkal (The Baby in Yellow) kapcsolatos videó alatt kérdezett egy felhasználó, hogyan tudja letölteni a játékot, én pedig úgy írtam le, hogy rákeresi a Google-n belül és megtalálja a hivatalos weboldalán belül.
Véletlenül úgy írtam le a hozzászólásomban, hogy kattintható is legyen a link (ami teljesen ártalmatlan videojátékos weboldalra vezetett volna), megakartam változtatni, hogy ne legyen olyan és erre azt látom, hogy bármi jelzés nélkül le lett törölve.
Kéne egy Youtube-nál jobban működő videó megosztó weboldal, lehetőleg olyan, amiben nem erőltetik az inkább hülyeségeket tartalmazó videó tartalmakat.
Értem, akkor ezért tűnt el egy olyan kommentem azon Doom 2 játékbemutató videó alatt, amiben közzétettem egy Doom wad letöltő weboldal pontos címét.
Pedig nem volt szándékom reklámozni azon videó alatt sem az adott weboldalt, mint ahogy a külön hashtag-en belül megadott weboldalt sem akartam reklámozni.
Akkor ezentúl igyekszek úgy válaszolni a Youtube-on belül másoknak, hogy nem írok pontot a domain nevek elé.
"hogy a saját oldalán a saját adatbázisából egy tartalmat eltávolítson?"
Ugyanis ezzel sértheti mások szólásszabadságát, amit emberi jogok egyetemes nyilatkozata biztosít.
"Egy olyan tartalmat, aminél esélyes, hogy a felhasználási feltételek is sérültek, mert pl. nem reklámozhatsz külső oldalakat a kommentek között."
Ez akkor lenne elfogadható érv, ha egy más témájú tartalomnál hirdetné a játékot, vagy más jellegű tartalmat. De jelen helyzetben a tartalomhoz köthető linkről van szó.
Továbbá érthető, a szigorú spamszűrés egy ilyen nagyságú oldalnál, de amikor minden hozzászólásodat törölnek/árnyék-tiltanak, azért jogosan merülnek fel kritikák a Youtube cenzúrájával (és nem moderációjával!) szemben.
A Youtube csak akkor töröl megjegyzést, ha sérti az irányelveket, viszont a csatorna tulajdonosa bármikor tudja törölni őket.
"Ugyanis ezzel sértheti mások szólásszabadságát, amit emberi jogok egyetemes nyilatkozata biztosít."
Nem sérti. Vannak szabályok amiket elfogadtál amikor az oldalra regisztráltál.
"Ez akkor lenne elfogadható érv, ha egy más témájú tartalomnál hirdetné a játékot, vagy más jellegű tartalmat. De jelen helyzetben a tartalomhoz köthető linkről van szó."
Illegális letöltőoldalak reklámozása nem engedélyezett.
"A Youtube csak akkor töröl megjegyzést, ha sérti az irányelveket"
És ezen "irányelvekbe" kb. minden belefér. Az is, ha a Youtube-nak - pontosabban a cenzorainak - "nem tetszik a pofád".
"Nem sérti. Vannak szabályok amiket elfogadtál amikor az oldalra regisztráltál."
A jogszabályokat nem írhatják felül a szerződési feltételek.
Ezért kellett a Googlenak többször adatvédelmi bírságot fizetnie (mert megsértette az adatvédelmi törvényeket), ezért kellett a kongresszus elé állnia (mert megsértette a versenyjogi szabályokat). Ezért érik folyamatosan kritikák, ezért jönnek létre alternatív, adatvédelemre jobban ügyelő szolgáltatók.
"Illegális letöltőoldalak reklámozása nem engedélyezett."
Nem csak azért szokott tiltani. Teljesen legális linkekért, sőt hozzászólásokért.
Megtehetik.
Amikor regisztráltál akkor emlékszel, hogy el kellett fogadnod a felhasználás feltételeit? Na amikor rákattintottál akkor létrejött közted és a youtube üzemeltetője között egy szerződés amiben mindekttőtöknek vannak jobai és kötelezettségei. A youtube ezek alapján törölte a hozzászólásodat.
Van sok más videómegosztó is, nem kell a youtubeot használod ha nem akarod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!