Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nővérem 15 éve nem tart...

Nővérem 15 éve nem tart semmilyen kapcsolatot közös anyánkkal gyermekkori sérelmekre alapozva, erkölcsileg mennyire megkérdőjelezhető, ha örökségre mégis igényt tart?

Figyelt kérdés

3an vagyunk testvérek és fogalmazzunk úgy, hogy gyerekkor tekintetében bőven vannak hiányosságok mindhármunk esetében ami főleg édesanyánk rovására írható. Itt azért nem arra kell gondolni hogy mindennapos verések és törött csontok, de messze nem is arra hogy rendett kellett rakni a szobánkban és ez nem tetszett gyerekként. Nővérem közel 15 éve nem áll szóba semmilyen formában anyánkkal és napokban került szóba az öröklés kérdése. Azt már régen is többször kifejtette hogy nem tekinti anyjának és tőle még macskát sem fogadna el ezért is lepett meg az, amikor kifejtette hogy anyánk halála esetén természetesen ő is igényt tart minden ingatlan harmadára (kb 6 ingatlan van). Szó sincs róla hogy bárki ki akarná tagadni az öröklésből vagy hogy én a bátyámmal jogilag megtámadnánk egy ilyen helyzetben, de szerintem erkölcsileg az lenne a minimum hogyha már valakivel 30 éve kifejezetten nem tartom a kapcsolatot akkor az, ha nem is lemondok az örökségről, de legalábbis a többi örökös belátására bízom hogy megosztják e velem azt, nem pedig kijelentem hogy az jár. Várhatóan sem gondozni nem fogja ha majd esetleg rászorulna és gyermekeit sem tervezi bemutatni neki ezt is többször kijelentette.

Bátyámmal ketten bár ugyanazt a hiányos gondoskodást kaptuk tőle és nekünk is voltak mosolyszünetek továbbra is tartjuk vele rendszeresen a kapcsolatot és talán meg javult is valamelyest. A kérdés nem jogi oldalról megközelítendő, senki nem akar ilyen szempontból lépéseket tenni pusztán külső szemlélő erkölcsi oldalról való érzései vagyok kíváncsi, köszönöm!

márc. 23. 15:02
❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯
 171/276 anonim ***** válasza:
33%

169,akkor sz@r gyereknek se járjon.

Gondolom azt mindenki tudja, hogy érdemtelenség miatt kizárható az örökös, ha nem érdemes rá?! Így a nem látogatás is az, ha a szülőnek szüksége lenne segítségre, de az nem segít, vagy sérelmet követ el ellene vagy más örökös ellen.

Illetőleg, bárkire írathatja végrendelet, ajándékozás, eltartas... stb útján is. Így már mindjárt nem alanyi jogon jár.

Különben mi alapján járna bárkinek a vagyona csak úgy? Az övé meg el, azt tesz vele amit akar.

Én nem adnék neki 5 forintot se így. Ha nem látogat azért, ha meg tudnám, hogy életemben ezen veszekednek, akkor meg azért.

(mielőtt lepontozol, nézz utána)!!

márc. 24. 20:58
 172/276 anonim ***** válasza:
72%

168, bizony, érdemes lenne eljuttatni, hogy lássak, a gyerekeket nem csak kisz*rni kell magukból, hanem ha már megcsinálták őket, akkor normálisan felnevelni, szeretetben, nem úgy, hogy az a szerencsétlen felnőttként inkább megszakítsa a kapcsolatot, annyira megcsömöljön a sok rossztól, amit a saját szüleitől kap. Ha nem sikerül a minimumot sem hozni, akkor nem kell gyereket vállalni, az nem játék.

De bezzeg a gyerek az tűrjön el mindent 18-20 évig, az éljen nyugodtan bántva, miközben nem ő kérte az életet, mert ha esetleg kimeri mondani, hogy elég a bántásból, rögtön sz*r gyerek. Menjen házhoz pofonért, meg nyalja annak a fenekét, aki még felnevelni sem tudta normálisan, mi?

márc. 24. 21:19
 173/276 anonim válasza:
42%

"Menjen házhoz pofonért, meg nyalja annak a fenekét, aki még felnevelni sem tudta normálisan, mi?"

Nem, csak akkor ne lepődjön meg, ha más, esetleg idegen ember (esetleg vállalkozás) megteszi helyette és ő kapja az örökséget.

márc. 24. 21:37
 174/276 anonim ***** válasza:
74%

#171 igaz amit írsz, csak nem ez volt a kérdés.

Itt a kérdező turkál az anyja és nővére pénztárcájában erkölccsel vezérelve.

márc. 24. 21:40
 175/276 anonim ***** válasza:
77%

#173 és a többi kérdező párti.

Tehát, ha jól értem, akkor tulajdonképpen azt mondjátok, a kérdező nővérének nem jár örökség, mert nem beszél az anyjával. Teljesen mindegy, mi volt a múltban.

Ezek szerint akkor szerintetek egyenlő egy intézetben, szülők nélkül felnőtt gyermekkel. Hiszen ő sem örököl semmit, mert nem beszél a szüleivel.

Persze továbbra sem tudjuk, mit tett ellene az anyjuk. Lehet jóval súlyosabb bűnöket, mert vélhetően ő lehetett az első gyerek, ő "több ideig" kapott Lehet, hogy a kérdező sem tudja.

Mint nálunk, én vagyok az idősebb a testvéremnél, nekem jóval több is a szar emlék, mint neki. Jóval hamarabb is húztam el a búsba, mint ő.

márc. 24. 21:54
 176/276 anonim válasza:
59%
174: Itt már régen nem az eredeti kérdés a lényeg. Páran a kérdező "szájába adtak" olyan mondatokat, amiket soha nem is mondott, közben a vita már régen arról megy, hogy az örökség egyenlő arányban, alanyi jogon jár a gyerekeknek, vagy igazságosabb az, ha az a gyerek, aki jobb viszonyt ápol a szüleivel, egyáltalán tartja velük a kapcsolatot, nagyobb részt kapjon? Esetleg ha egyik gyerek sem törődik a szülővel, akkor mennyire igazságos az, hogy a szülő kitagadja részben vagy egészben az örökségből?
márc. 24. 21:55
 177/276 anonim válasza:
32%
175: Nem jól érted, legalábbis én ilyet nem mondtam. Arról van szó, hogy én úgy tartom igazságosnak, ha az a gyerek, aki többet törődik a szülőjével, majd nagyobb arányban örököl mint az, aki felé sem néz évek óta. Tehát nem az van, hogy semmit sem kap, hanem hogy kevesebbet. Sérelmei mindenkinek vannak, de nem tudjuk, hogy mi történt! Egyből súlyosabb bűnökről beszélsz, de mi van, ha annyira nem is súlyosak azok a bűnök? Itt mindenki csak bele akar látni valamit vagy valakit az adott szerepbe és szituációba és az alapján hoz döntést.
márc. 24. 22:08
 178/276 anonim ***** válasza:
55%
hű,csak a feléig olvastam el a válaszokat. :D Viszont ami lejött belőle,hogy kérdező ezt a nővérednek is mondtad így vagy csak a háta mögött megy a téma,ott meg mosolyogtál? A másik,hogy én azt érzem van benned neheztelés,mert ő nem bocsájtott meg. Ezt meg szimplán nem is értem. Egy szar gyerekkort ugyan miért is kellene megbocsájtani és tartani a kapcsolatot?Szép is lenne. Illetve ez az ő dolguk,tesóknak nincs beleszólása. A megbocsájtás nem csak erről szól,mindent azért nem kellene. De ha benned akkora volna, akkor tesódnak is eltudnád ezt a megjegyzését nézni,de látszik,hogy álszent vagy,mert különben a kérdés sem született volna meg benned,hanem belülről azt éreznéd,hogy neki is jár és nincs ezzel gond erkölcsileg sem. Azt gondolom,hogy bár kívülről nézve neked ez taszító,hogy akkor miért is szeretné,ettől még én nem ítélem el és igen egy elcseszett gyerekkor után ez a minimum. És bár én nem tudnám ugyanezt valószínűleg,de bizony a tesóimra se "bíznám" a döntést,nekik nincs közük ehhez,hogy én kapjak-e,hanem felvenném az örökséget és jótékony célra fordítanám,nem pedig sajátra ebben az esetben. De a testvéreim se kapnának többet csak azért,mert nyalták a fenekét annak az embernek,aki mondjuk engem tönkretett illetve nem ők fognak az örökség sorsáról se dönteni. Bár azt gondolom ez ügyben sokat nem tudsz,nyilván ez csak elméleti kérdés. :)
márc. 24. 22:28
 179/276 anonim ***** válasza:
68%
178# vagyok. Ami még picit megcsapta a szemem,hogy azt írtad az egyik válaszodban, hogy olyan tartja a markát,aki nem tett érte semmit. Ne haragudj,de te se tettél semmit azonkívül,hogy megszült téged is és megbocsájtottál egy halom dolgot,amit lehet nem is kellett volna. Mi az,hogy tett valamit. :D Ha meg tettél volna,akkor sem azért tetted,hogy kapj utána valamit. Ergo hülyeség amit írsz.
márc. 24. 22:32
 180/276 anonim ***** válasza:
25%

171:

Az anyja zárhatja ki az örökségből, nem a többi a örökös. A többi örökös max. A felmerült költségek ráeső részét kérhetik.

márc. 24. 22:37
❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!