Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nővérem 15 éve nem tart...

Nővérem 15 éve nem tart semmilyen kapcsolatot közös anyánkkal gyermekkori sérelmekre alapozva, erkölcsileg mennyire megkérdőjelezhető, ha örökségre mégis igényt tart?

Figyelt kérdés

3an vagyunk testvérek és fogalmazzunk úgy, hogy gyerekkor tekintetében bőven vannak hiányosságok mindhármunk esetében ami főleg édesanyánk rovására írható. Itt azért nem arra kell gondolni hogy mindennapos verések és törött csontok, de messze nem is arra hogy rendett kellett rakni a szobánkban és ez nem tetszett gyerekként. Nővérem közel 15 éve nem áll szóba semmilyen formában anyánkkal és napokban került szóba az öröklés kérdése. Azt már régen is többször kifejtette hogy nem tekinti anyjának és tőle még macskát sem fogadna el ezért is lepett meg az, amikor kifejtette hogy anyánk halála esetén természetesen ő is igényt tart minden ingatlan harmadára (kb 6 ingatlan van). Szó sincs róla hogy bárki ki akarná tagadni az öröklésből vagy hogy én a bátyámmal jogilag megtámadnánk egy ilyen helyzetben, de szerintem erkölcsileg az lenne a minimum hogyha már valakivel 30 éve kifejezetten nem tartom a kapcsolatot akkor az, ha nem is lemondok az örökségről, de legalábbis a többi örökös belátására bízom hogy megosztják e velem azt, nem pedig kijelentem hogy az jár. Várhatóan sem gondozni nem fogja ha majd esetleg rászorulna és gyermekeit sem tervezi bemutatni neki ezt is többször kijelentette.

Bátyámmal ketten bár ugyanazt a hiányos gondoskodást kaptuk tőle és nekünk is voltak mosolyszünetek továbbra is tartjuk vele rendszeresen a kapcsolatot és talán meg javult is valamelyest. A kérdés nem jogi oldalról megközelítendő, senki nem akar ilyen szempontból lépéseket tenni pusztán külső szemlélő erkölcsi oldalról való érzései vagyok kíváncsi, köszönöm!

márc. 23. 15:02
❮❮ ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... ❯❯
 131/276 anonim ***** válasza:
75%
130: A gyerekkornak semmi köze az örökléshez. Jog szerint ha nincs végrendelet, akkor egyenlő arányban osztják szét, ha van, akkor pedig az alapján. Teljesen irreleváns, hogy szipi-szupi rózsaszínködös gyerekkora volt a gyereknek, vagy éppen elnyomták. A jog egyik esetben sem állapít meg többet vagy kevesebbet, ezt kizárólag a szülőnek, vagyis az örökhagyónak van joga megtenni és ez így is van rendjén.
márc. 24. 10:22
 132/276 anonim ***** válasza:
6%
Anyám, 130 válasz! Milyen érzékenyen érinti a kérdés a sok örökséglesőt!:D
márc. 24. 10:25
 133/276 anonim ***** válasza:
26%
Senki nem vonta kétségbe a jogot, a kérdésben ERKÖLCSről volt szó, persze a válaszhoz ismerni kellene a kérdést, amihez hozzászólsz.
márc. 24. 10:27
 134/276 anonim ***** válasza:
73%
Anyád úgy döntött, hogy ugyanannyit kapjon mint te, te meg szépen tudomásul veszed.
márc. 24. 10:28
 135/276 anonim ***** válasza:
13%

Pusztán erkölcsileg szerintem ez haszonlesés. Csak a szülő halalát várja,semmi nem kell csak ami pénzé tehető.

Szerintem ha ennyire utaja akkor és elutasít mindent tòle akkor az örökséget is kéne utasitani. Hisz a szemében egy idegen haltmeg.

márc. 24. 10:28
 136/276 anonim ***** válasza:
61%

134: "Anyád úgy döntött, hogy ugyanannyit kapjon mint te, te meg szépen tudomásul veszed."

Lehet, hogy átsiklottam valami felett, de ezt honnan tudjuk?

márc. 24. 10:33
 137/276 anonim ***** válasza:
78%

136

Értelemszerűen azért tette fel a kérdést a kérdező, mert anyuka nem végrendelkezett még. A testvére szavai miatt viszont a kérdező elgondolkodott rajta nem lenne e jó ötlet anyuci fülébe duruzsolni, hogy zárja már ki a testvérüket. Különben fel se tette volna a kérdést, mert nem érdekelné. Most viszont veszélyben érzi magát a vagyont illetően. :)

márc. 24. 10:40
 138/276 anonim ***** válasza:
68%
137: Még ő sem tudhatja, hogy van-e végrendelet vagy nincs. Lehet, hogy már régóta van, csak neki sem mondja meg az anyja. Viszont szerinted bárki véleményét is megváltoztatja az, hogy itt mit válaszolnak idegen emberek? Amúgy kizárásról én nem olvastam, inkább az a benyomásom, hogy a kérdező azt tartaná tisztességesnek, ha a nővére, aki nem tartja a kapcsolatot az anyjukkal, némileg kevesebbet örökölne, mint ő és a bátyja. De mondom, lehet, hogy átsiklottam valamin.
márc. 24. 10:47
 139/276 anonim ***** válasza:
5%
Így van! Igaza van a 10esnek!!
márc. 24. 10:59
 140/276 anonim ***** válasza:
55%
136, 49-t olvasd mindjárt az elején.
márc. 24. 11:02
❮❮ ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!