Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nővérem 15 éve nem tart...

Nővérem 15 éve nem tart semmilyen kapcsolatot közös anyánkkal gyermekkori sérelmekre alapozva, erkölcsileg mennyire megkérdőjelezhető, ha örökségre mégis igényt tart?

Figyelt kérdés

3an vagyunk testvérek és fogalmazzunk úgy, hogy gyerekkor tekintetében bőven vannak hiányosságok mindhármunk esetében ami főleg édesanyánk rovására írható. Itt azért nem arra kell gondolni hogy mindennapos verések és törött csontok, de messze nem is arra hogy rendett kellett rakni a szobánkban és ez nem tetszett gyerekként. Nővérem közel 15 éve nem áll szóba semmilyen formában anyánkkal és napokban került szóba az öröklés kérdése. Azt már régen is többször kifejtette hogy nem tekinti anyjának és tőle még macskát sem fogadna el ezért is lepett meg az, amikor kifejtette hogy anyánk halála esetén természetesen ő is igényt tart minden ingatlan harmadára (kb 6 ingatlan van). Szó sincs róla hogy bárki ki akarná tagadni az öröklésből vagy hogy én a bátyámmal jogilag megtámadnánk egy ilyen helyzetben, de szerintem erkölcsileg az lenne a minimum hogyha már valakivel 30 éve kifejezetten nem tartom a kapcsolatot akkor az, ha nem is lemondok az örökségről, de legalábbis a többi örökös belátására bízom hogy megosztják e velem azt, nem pedig kijelentem hogy az jár. Várhatóan sem gondozni nem fogja ha majd esetleg rászorulna és gyermekeit sem tervezi bemutatni neki ezt is többször kijelentette.

Bátyámmal ketten bár ugyanazt a hiányos gondoskodást kaptuk tőle és nekünk is voltak mosolyszünetek továbbra is tartjuk vele rendszeresen a kapcsolatot és talán meg javult is valamelyest. A kérdés nem jogi oldalról megközelítendő, senki nem akar ilyen szempontból lépéseket tenni pusztán külső szemlélő erkölcsi oldalról való érzései vagyok kíváncsi, köszönöm!

2024. márc. 23. 15:02
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
 111/276 anonim ***** válasza:
69%

Kedves kérdező!

Most tedd a szívedre a kezed és teljesen őszintén válaszolj:

Ha nem tudod elfogani azt, hogy mi, válaszolók, nem értünk egyet a te álláspontoddal, és úgy gondoljuk (mert így is van), hogy annak a testvérnek ugyanúgy jár az örökség, mint nektek "jo gyerekeknek" akkor miért írod ki a kérdést?

Arra számítottál, hogy az "utca népe" majd megvéd? Ki vagy te? Petőfi?

És ha így történt volna, akkor mit kezdesz vele? Futsz anyucihoz, hogy: Nézd anya, ha meghalsz akkor csak nekünk kéne örökölni, my Sisternek nem, mert pár full random ember így gondolja.

Most full komolyan, ez mire volt jó? Magadat égeted csak, a nővéred meg igenis ugyanolyan örökös.

2024. márc. 24. 07:31
 112/276 anonim ***** válasza:
66%
Nem értek egyet veled, lehet ez akár kárpótlás is a sérelmekért.
2024. márc. 24. 07:40
 113/276 anonim ***** válasza:
66%

Én sem értem, minek tetted fel a kérdést, ha csak azt lehet válaszolni, amivel te egyetértesz.

Mindenkinek mások az erkölcsi nêzetei különféle témákban, ebben nincs egységes álláspont, mindenki a saját erkölcsi kódexét alakítja ki ezerféle tapasztalat alapján.

Azért, mert valakinek más a véleménye a kérdés erkölcsi oldaláról, nem 80-as IQ-jú, nem elvtelen, nem hülye, szimplán más nézeteket vall bizonyos okokból. Az ő nézetei nem sllnak a tieid felett, a tiéd se az övé felett, mert ebben nincs igazság, nem is igazság kérdése.

2024. márc. 24. 08:04
 114/276 anonim ***** válasza:
72%

Te magad írtad le, hogy anyátok rovására írható a szitu...

Mi is a kérdésed???

Valószínűleg sérült és szenvedett lelkileg épp eleget, még akkor ő legyen büntetve???

Viselkedhetett volna jobban is vele az anyja, és akkor talán nem kerülné most!

Ha ő, mint gyerek nem tett semmi olyat, akkor az örökségből nem tagadható ki.

Itt inkább csak részedről és másik tesód részéről megy az irigység, hogy majd minél több jusson nektek...

Ti amúgy mindketten együtt éltek anyátokkal? Ekkora a gondoskodás? Vagy csak odatoljãtok a biciklit hétvégente egy- egy pofavizitre, hogy lãssãk a szomszédok a nagy gondoskodást?

Ha még majd valójában is gondoskodni kell róla, majd bedugjátok egy idősek otthonába? Az lesz ám a nagy gondoskodás!

Mindenesetre majd a hagyatéki tárgyaláson benyújthatod az igényedet a költségeid térítésére, ha a másik kettő nem szàll be addig, ezzel nincs semmi gond, meg szoktãk adni...

Az pedig hogy még él és virul anyãd, és már a hagyatékát osztozod, az sem egy jó gyerekre váll, szóval...

2024. márc. 24. 08:04
 115/276 anonim ***** válasza:
92%

Apám egy aggresszív alkoholista volt. Haza is vágta a gyerekkoromat rendesen. A nővérem gyorsan elmenekült otthonról, amint lehetősége adódott rá. Én viszont még sokáig "élvezhettem" a részeges életmódját, "a mindenkit megölök, aki az utamba kerül" felfogását. Volt is nem kevés rendőrségi ügye. Anyám gyenge volt és csak tűrt. Aztán 55 évesen elvitte a rák. Apám akkor aztán mégjobban belemerült az ivásba. Öngyilkossági kísérlet, pszichiátriai kezelés, stb. Úgy halt meg, ahogyan várható volt. Kihűlve, tüdőgyulladásban a kihűlt házban egy alkoholista kva mellett, aki csak nézte, hogy eszméletlen.

És igenis megérdemeltem a ház felét a halála után és úgyis, hogy már évek óta felé sem néztem. A nővérem próbálta vele a kapcsolatot tartani, de oda is csak balhézni járt. És ő sosem hányta a szememre, hogy többet foglalkozott vele. Tisztában volt azzal, hogy gyerekként és immár fiatal felnőttként, főleg anyánk halála után miket okozott nekem. Egyenlően örököltünk és ezzel senki sem vitatkozott. Talán megkellene próbálnod neked is így hozzáállni a mártír gyerek szerepének eljátszása helyett. Semmi igazságtalanság nincsen a helyzetedben, csak te szeretnél feleslegesen kötekedni. Ebből a szempontból nem vagy jobb az anyádtól. Nyugodtan meglehet sértődni.

2024. márc. 24. 08:46
 116/276 anonim ***** válasza:
38%

Bárhogy csűritek, csavarjátok, senkinek nem jár alanyi jogon a szülői örökség. Sem azért, mert jobb gyerek, sem az esetleges elrontott gyerekkor miatt. Ha nincs végrendelet, akkor egyenlően lesz elosztva a vagyon (tehát nem jár vagy nem jár alapon), amiben itt szerintem mindenki egyetért. Ha viszont van végrendelet, akkor azt az örökösöknek tiszteletben kell tartania. Akkor is, ha a szülő a családból senkire nem hagy semmit, vagy nem egyenlően osztja szét a vagyont.

Hasonló esetekben ezért egyre népszerűbb megoldás az, hogy a szülők még életükben elmennek egy ügyvédhez és lepapírozzák ezt. Akár olyan esetben is jól jöhet, ahol több gyerek van, jó a viszony családon belül, viszont az egyik gyerek törődik többet az idős szülőkkel, pl. ő segít a mindennapokban, esetleg otthon maradt és ő tartja karban a házat, stb. Ezt az örökösök hogyan forintosítják? Ilyenkor az, aki a szülő mellett volt, a többiek jóindulatára lenne szorulva, ami aztán vagy működik, vagy nem. Az esetek többségében sajnos nem, mert bár addig mindenki egyetért, míg oda nem kerülnek, de láttam már betonkeverőn, konyhabútoron, 10 éves autón összeugrani addig jó kapcsolatban levő testvéreket. Szóval jobb az ilyet letisztázni előre és akkor mindenki tudja, hogy mire számíthat.

2024. márc. 24. 08:52
 117/276 anonim ***** válasza:
62%

"esetleg otthon maradt és ő tartja karban a házat"

Hàt ha ingyen lakik a szülők házában, és nem kell lakhatásra költenie, mint a többi trstvérnek, akkor alap, hogy ő gondozza a szülőket meg a házat, ezért nem jàr több örökség.

2024. márc. 24. 08:59
 118/276 anonim ***** válasza:
68%
Ez a kérdező szenved. Csak nézzétek meg a valaszait. Kínlódik ebben a mérgező kapcsolatban az anyjával, aki valószínűleg csak kihasznalja, ő meg nem mer nemet mondani. És akkor ott van a tesója, aki mert. Így neki nem kell kínlódni. A kérdező fejében ez egy igazságtalanság, amit konpenzálni kéne azzal, hogy a tesó nekiadja a majdani örökseget. De ezt nem lehet kimondani, mert az rossz fenyt vetne a kérdezőre. Szegény csak szerepet játszik és őrlődik. Én tenyleg sajnalom.
2024. márc. 24. 09:07
 119/276 anonim ***** válasza:
49%
Szerinted alap az, hogy szigeteli a házat, tetőt, nyílászárót cseréltet, fűtést korszerűsít, udvart rendbe tesz, térköveztet, stb saját pénzen? Aztán az ez által megnövekedett értékű ingatlanból ugyanannyit örököljön, mint az, aki semmit nem tett hozzá?
2024. márc. 24. 09:10
 120/276 anonim ***** válasza:
63%
Így van, 118-as. Próbálja valamivel megmagyaràzni sajàt maga előtt azt, miért tartja a kapcsolatot az anyjával, és igyekszik a megbocsàtást ráhúzni a Stockholn-szindrómájára, meg arra, hogy nem képes megszabadulni a társadalmi nyomástól, és fusztrálja az, hogy amit testvére meg mert lépni, hogy nem enged több mérgezést az életébe, az neki nem megy. És zavarja, hogy megerősítést várt itt az erkölcseit illetően, de nem kapta meg.
2024. márc. 24. 09:12
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!