Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nem bírom tovább, mihez kezdjek?

Nem bírom tovább, mihez kezdjek?

Figyelt kérdés
Sajnos nem sikerült egy egyetemi vizsgám, pedig rengeteget tanultam rá, ez volt az utolsó. Örültem mikor elkerültem egyetemre, mert úgy éreztem otthon haldoklok és végre fellélegezhetek kicsit. Apám alkoholista, néha nagyon meg tud bántani, állandóan parancsolgat, hogy mit csináljak, alap dolgokat, pl. hogy hova rakjak le ezt, hova rakjak azt, pakoljak el, mégha ő is tette oda azt a dolgot, melyik úton menjek haza, melyik járművel hánykor induljak el, anyám állandóan ellenőriz, úgy érzem megfulladok, ha kimegyek a konyhába, hogy csináljak valamit, már ott van állandóan figyeli mit csinálok, ha nem úgy csinálom, ahogy ő szokta rögtön beleköt. Azt akarják, hogy jöjjek haza, annyi keresetem van, hogy épp fent tudom tartani az albérletet(ők nem tudják, hogy dolgozom, csak azt hogy korrepetálok). Nem bírok itt lenni, akkor inkább öngyilkos leszek, azt érzem, hogy megfullasztanak, nem hagyják, hogy önálló legyek, még mindig úgy kezelnek, mint egy gyereket, miközben annyira gyerekesek. Amúgy is elegem van már mindenből, fáj, hogy annyit küszködtem az egyetemmel mégsem akar összejönni, ezt is a szememre hányják amikor csak tudják. Úgy érzem ha hazajövök, annyira mélyre fogok süllyedni, hogy onnan már nem fogok tudni kimászni. 25 éves vagyok és zavar, hogy ennyire rám vannak mászva. Anyagilag nem kérem, hogy segítsenek, Karácsonyra adtak ajándék gyanánt 70000 forintot, de azt sem kértem. Nem tudom hogy vészelem ezt át, nem vagyok jól lelkileg amúgy sem és ők sem sgítenek rajta. A kommunikáció nálunk nem működik, sosem tudtam velük semmit megbeszélni, mikor igazán szükségem lett volna rájuk nem voltak ott. Azt is mondták, ha már az egyetemet nem tudom elvégezni akkor menjek férjhez, miközben egy férfiban sem tudnék megbízni pont az apám miatt. Mihez kezdjek?

2023. márc. 5. 11:03
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/75 anonim ***** válasza:
16%
#71 szóval most már az az érv jön, hogy nincs igazad, mert helyesírási hibát vétettél. Remélem legalább te nem a tanár vagy.
2023. márc. 6. 14:59
 72/75 anonim ***** válasza:
83%

Te egyedül vagy, mindenki ellened van, akár tetszik, akár nem.

De szerencsére az egyetemen legalább írni megtanítottak. Ja, nem...

2023. márc. 6. 15:16
 73/75 anonim ***** válasza:
12%
Bocs, de senkinek sem tűnt fel, hogy itt ölitek egymást, a kérdező meg azóta sem szólt egy szót sem? De folytassátok, szórakoztató :)
2023. márc. 6. 19:34
 74/75 anonim ***** válasza:
81%
Gondolom a szokásos "kérdező felteszi a kerdést, majd elegánsan balra el" eset áll fenn.
2023. márc. 6. 19:36
 75/75 anonim ***** válasza:
36%

Nekem a leírásodból az jön le, hogy igazából önálló életet élsz és fenn is tudod tartani magad. Emiatt nem egészen értem, hogy miért kellene hazaköltöznöd a szüleidhez, ha nem szeretnél. Miért ne folytathatnád ugyanígy?

Az egyetem nem könnyű, pláne támogatás nélkül. Nekem is volt rengeteg kudarcélményem (bukás, csúszás, negatív megjegyzések, minden) és az egyetemi éveim alatt végig stresszeltem, szorongtam, idegeskedtem stb., mindezt úgy, hogy én sem számíthattam a szüleim érzelmi támogatására. Barátaim voltak ugyan, de ők nem is értették a helyzetemet mert ők teljesen más családban nőttek fel. Nekem nem volt pénzem pszichológusra sem, az egyetemen pedig akárhányszor kértem időpontot az ingyenes tanácsadásra, sosem kaptam, túl hosszú volt a várólista. Úgyhogy én senkivel sem tudtam maradéktalanul megbeszélni ezeket a dolgokat, ami hosszabb távon nagyon elviselhetetlenné tud válni. Nagyon le lett pontozva az a hozzászóló, aki javasolta, hogy keresd fel az egyik oktatódat, de (ha hiszitek ha nem) nekem ez tényleg sokat segített. Én egy kisebb létszámú szakra jártam (igen, egy nagy, “normális” egyetemen) ahol az oktatók többnyire ismerték a hallgatóikat. Nem mondom, hogy mindenkihez oda tudtam volna menni beszélgetni, de volt 2-3 olyan oktató, aki nagyon közvetlen volt, barátságos, segítőkész, sokszor ők is érdeklődtek felőlünk stb. Végül az egyiküket fel is kerestem, elmondtam neki a problémáimat és utána heti szinten jártam hozzá konzultálni a félévben. Nem úgy kerestem fel mint egy pszichológust és értelemszerűen nem is terápiás segítséget vártam tőle…. Én akkor már nagyon nehezen tudtam koncentrálni a tanulásra a sok magánéleti probléma mellett, az egyetem is egy plusz stressz forrást jelentett, nehezen tudtam beosztani az időmet, nehezen tudtam koncentrálni, mindent túlaggódtam stb. és ebben abszolút tudott segíteni mert át tudta adni a saját tapasztalatait és javasolt nekem olyan módszereket, amik neki is beváltak. Az is sokat jelentett, hogy valaki egyáltalán meghallgatott, elismerte a helyzet nehézségét. Tudom, hogy sok esetben a hallgató csak egy neptun kód, nem minden oktató ilyen, nem a feladata stb., de akár akadhat ilyen lehetőség is. Illetve szerintem pusztán tanulmányi okokból is érdemes felkeresni az oktatókat, hogy átnézd a vizsgád, lásd a hibáidat és adott esetben kérdezz, tanácsot kérj a továbbiakra nézve.

2023. márc. 8. 11:54
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!