Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért zavarhatja a szüleimet,...

Miért zavarhatja a szüleimet, ha többet vagyok itthon mint az albérletben?

Figyelt kérdés

Ebben a félévben elég kevés tárgyam van és azok is csak három napon (ráadásul ebből két napon csak egy-egy óra reggel). Alapvetően az albérletben laknék és ott lennék hétfőtől péntekig, viszont nem mindig szeretek visszamenni vagy sokszor csak szimplán feleslegesnek érzem és inkább csak ingázom (magyarul bemegyek az órámra, majd utána jövök haza). Az egyetemen kívül más nem köt oda, itthon vannak a barátaim, itthon járok sportolni, itthon is ugyanúgy tudok tanulni stb., az egyetem városában meg tényleg csak egyedül vagyok és tanulok, ücsörgök a szobában. Úgyhogy mikor tehetem inkább itthon maradok.

A szüleimnek ez valamiért nem tetszik, mindig a fülem rágják, hogy menjek vissza, miért nem megyek vissza, de így korábban kell kelni a vonat miatt stb., nem tudom miért. Őket nem hiszem, hogy zavarom hiszen napközben nincsenek is otthon, este meg csak tv-t néznek, olvasnak, főznek stb., én pedig ha éppen otthon is vagyok, akkor inkább csak a szobámban. Anyagilag nem jelent különbséget. Az albérletet is mindenhogyan fizetni kell (nem tudtam előre, hogy hogyan lesznek az óráim ebben a félévben, már rég kivettük mire kiderült az órarendem és a következő félévben még lehet többet kell ott lennem, akkor még lehet jobban ki fogom használni). Itthon is ugyanúgy tanulok mint ott. Nem értem mi a probléma, de ebből mindig veszekedés van.

2021. okt. 12. 16:32
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/123 A kérdező kommentje:

Ebben az értelemben önálló vagyok. Az eddigi egyetemi éveim alatt sem otthon laktam, hanem kollégiumban / albérletben. Úgyhogy ebből nincsen probléma, itthon is ugyanúgy elintézem a dolgaimat, kiveszem a részem a házimunkából stb., nem szolgáltatom ki magam a szüleimmel. Maximum csak olyan mértékben mint azt albérletben lakva is tenném pl. anyukám hétvégén szokott nekem csomagolni ételt mikor visszamegyek vagy, ha éppen ő mos akkor bedobja a gépbe az én ruháimat is stb., de ezt mondjuk nem nevezném kiszolgálásnak. Én is ugyanúgy megcsinálok mindent, amit kell.

Így nem is a függetlenséggel van a baj, hanem az egyedülléttel. Az egyetem városában nincsen senkim, tehát nincsen kivel beszélgetnem, találkoznom stb. senkivel és adott esetben úgy telik el egy nap, hogy egy büdös szót nem tudok szólni senkihez. Pláne azok a napok rosszak, amikor órám sincsen, mert akkor egész nap az albérletben ücsörgök és maximum az a napi program, hogy elmegyek a boltba vagy a könyvtárba, máskülönben nem is látnék embereket. Korábban még egészségügyi okok miatt passziválnom kellett az egyetemen, az évfolyamom (köztük a barátaim) pedig már lediplomázott, máshol tanultak tovább, máshol kezdtek el dolgozni stb., így alakult ki ez a helyzet. Velük már inkább csak online tudom tartani a kapcsolatot a távolság és az eltérő élethelyzet, időbeosztás miatt. Új barátaim az egyetemen pedig már úgysem lesznek, mert ez nem egy “barátkozós” társaság (pl. itt soha nem szoktak lenni szakos programok, soha senki nem megy el semmilyen eseményre, a jegyzeteket sem szokás itt megosztani, valakinek még a köszönés is luxus stb., szerencsém volt, hogy egyáltalán anno tudtam szerezni egy-két barátot mert akkor is ilyen volt a közeg sajnos) és nekem is ez az utolsó évem az egyetemen.

2021. okt. 12. 17:58
 12/123 A kérdező kommentje:
Egyébként egyáltalán nincsen sok szabadidőm, mert elég sokat kell tanulnom (az óráimra is, de nyelvet is tanulok és szakdolgozatot is írok). Viszont pont ez az, hogy itthon lakva ezt a kevés időt is ki tudom használni arra, hogy pl. sportoljak, a hobbimmal foglalkozzak, találkozzak a barátaimmal stb., míg az egyetem városában semmi ilyesmit nem tudok csinálni. Engem ez mind motivál, sokkal jobban tudok úgy koncentrálni a tanulásra is, ha nem 0-24 a kis szobában ücsörgök a könyv felett, hanem van valami érdemi kikapcsolódásom, némi szociális életem is mellette.
2021. okt. 12. 17:59
 13/123 anonim ***** válasza:
86%

Talán mert feleslegesen fizetik az albérletet. Persze, semmi pénz. A gyerekeknek százezrek semmik, amíg nem nekik kell megkeresniük.

Minek az az albérlet?

2021. okt. 12. 18:06
 14/123 A kérdező kommentje:
Már leírtam. Az albérletet már akkor kivettük mikor megkaptuk az értesítést, hogy nem nyertem kollégiumi elhelyezést. Akkor még nem lehetett tudni, hogy hogyan lesznek az óráim, mikor, mely napokon kellene bejárnom az egyetemre. Úgy voltunk vele, hogy az a biztos, ha van egy albérlet és akkor nem probléma, hogy megy-e vonat, odaérek-e stb., megvan oldva a lakhatásom. Tulajdonképpen csak szeptemberben rendeződött az órarendem, akkor láttuk, hogy így akár bejárós is lehettem volna, de akkor már mindegy volt, hiszen megkötöttük a szerződést, ki lett fizetve minden. Most már nem érné meg felmondani a szerződést, illetve nem tudjuk mi várható a következő félévben, lehet akkor majd valóban szükségem lesz az albérletre.
2021. okt. 12. 18:16
 15/123 anonim ***** válasza:
51%

Nem tudom, nekem egyszeruen nem lenne pofam felnottkent otthon ulni es malmozni, meg akkor sem, ha a szuleimnek nem kulonosebben megterhelo szazezreket kifizetni pluszban a lakhatasomra meg az eltartasomra.

Egyebkent meg erre talaltak ki a hatarozatlan szerzodest, nem hallottal meg rola soha? Legkozelebb picit legyel korultekintobb, ha alberletrol van szo.

2021. okt. 12. 18:36
 16/123 anonim ***** válasza:
68%
Pénztől függetlenü frusztráló lehet azt látniuk, hogy nem használod ki az egyetemi éveidet, csak otthon gubbasztasz. Én is hagytam ki évet betegség miatt, aztán szakot is váltottam, tudom milyen, mikor új közegbe kerül az ember. Ez az "úgysem lesznek barátaim" csak egy irtó béna kifogás és önbeteljesítő jóslat. Persze hogy nem lesznek barátaid, ha egyszerűen nem vagy ott. Pedig ott is tudnál sportolni, eljárni ide-oda, akár más karok/szakok programjaira benézni... Ha ilyem befordult gyerekem lenne, én is aggódnék érte.
2021. okt. 12. 18:39
 17/123 anonim ***** válasza:
92%
Az egyetem városában hogyhogy nem tudsz sportolni meg a hobbiddal foglalkozni?
2021. okt. 12. 18:40
 18/123 A kérdező kommentje:
Hát ez sajnos nem rajtunk múlt, mármint nem voltunk olyan helyzetben, hogy válogassunk vagy mi diktáljuk a feltételeket. Nagyon nehéz albérletet találni, rengetegen keresnek albérletet (pláne nyáron, mikor a fél egyetem rázúdul a kínálatra) és az árak is elég magasak, ráadásul most még a koronavírus is rátett egy lapáttal… szinte az árból is alkudhattunk volna, de a min. egy éves szerződéshez mindenki ragaszkodott, mert féltek, hogy egy esetleg ismételten bevezetett online oktatás esetében nehogy felálljon a bérlő, felmondja a szerződést és lelépjen. Sok lakás iránt érdeklődtünk, senki nem ment volna bele a határozatlan idejű szerződésbe és az egyetemisták is hipp-hopp elkapkodtak mindent, nagyon gyorsan fogytak a szabad helyek, sietni is kellett.
2021. okt. 12. 18:44
 19/123 A kérdező kommentje:

Nem gubbasztok otthon és nem vagyok befordult, csak jelenleg nem az egyetemen keresztül vagy nem az egyetem városában szórakozom és kapcsolódik ki, hanem itthon. Pont az egyetem városában tartózkodva gubbasztok a szobában.... Nem érzem úgy, hogy az egyetem olyan sok lehetőséggel kecsegtetne. Persze volt pár dolog és, amit arra érdemesnek találtam azt ki is használtam és pl. voltam külföldön nyári egyetemen, részt vettem egy-két programon (pl. beszélgetések voltak néha vagy esetleg kiállítás), egyik félévben fel tudtam venni egy múzeumlátogatós és egy túrázós kurzust is vagy az egyetemen kezdtem el tanulni egy új idegen nyelvet is, ingyen, anyanyelvi tanárokkal (jelenleg is ezt tanulom, már említettem az egyik válaszomban). Ezeket jó lehetőségnek tartottam és, ha valami ilyesmi adódik, akkor most is kihasználom. Viszont mostanában nincsen semmiféle olyan egyetemi program vagy lehetőség, ami kicsit is érdekelne... csak különféle bulik vannak igazából, de sosem szerettem bulizni, pláne nem egyedül (eleve nem is tartanám biztonságosnak sem, hogy csak úgy egyedül mászkáljak az éjszakában) és egy-két szakmai előadás, de most nem találtam köztük olyat, ami megfelelne az érdeklődési körömnek. Valamint azt is tegyük hozzá, hogy korábban voltak ott barátaim és velük szívesebben vettem részt különféle programokon mint most egyedül vagy velük eljártunk szabadon is enni, inni, kirándulni stb., de egyedül már nem olyan mint társasággal és nincsen hozzá semmi kedvem.

Valamint tudom, hogy nem ez a hagyományosan kialakult és elterjedt kép az egyetemi élettel kapcsolatban és számomra is csalódás volt mikor oda kerültem, de nálunk nincsen órák előtti / utáni bandázás, nincsenek beszélgetések, nincsen közös tanulás, nincsen jegyzetmegosztás, nincsen szakest, nincsen szakos iszogatás, nincsen közös kirándulás stb., stb., még anno a gólyabálunkra sem ment el senki (én elmentem az egyik barátnőmmel, nagyon fain volt full egyedül :D). Úgy képzeld el, hogy egy perccel az óra kezdete előtt mindenki odaténfereg a terem elé, beülünk az órára, majd az óra végeztével mindenki azonnal rohan haza a dolgára. A szakos csoport is teljesen halott, ha kiteszel egy posztot pl. kérdezel valamit, senki nem válaszol rá. A páros vagy csoportos feladatok elől is mindenki menekül és a kibúvót keresi, általában nem is sikerül összehozni a közös munkát sem. Tudnám még sorolni, de a lényeg az, hogy itt nincsen meg az a szokványos egyetemi közösség, hangulat, bajtársiasság stb. és mindössze ennyiből áll az egyetemi élet. Ez pedig mindig ilyen volt mióta ide járok, nem csak most tapasztalom ezt.

2021. okt. 12. 19:22
 20/123 A kérdező kommentje:
Az egyetem városában is tudnék sportolni vagy akár a hobbimmal foglalkozni, de nekem nem csak maga a tevékenység számít. Kreatív hobbijaim vannak (pl. rajz, festés, barkácsolás, varrás), ezzel kapcsolatban nem tudok semmiféle közösségbe járni ugyanis errefelé (ebbe beleértve az otthonomat és az egyetem városát is) nincsenek ilyen lehetőségek. Ebből a szempontból akkor már nem oszt nem szoroz, hogy az albérleti szobában vagy itthon foglalkozom vele, de itthon mégis szívesebben teszem, mert itt van egy külön erre kialakított kis terem, elférek, itt van minden szükséges eszköz stb., minek pakolnék át és zsúfolnék be mindent az albérletbe. Az online oktatás alatt itthon voltam és tök jó volt megtapasztalni, hogy végre tudok időt fordítani erre is a tanulás mellett. Sportolni (lovaglás) pedig gyerekkorom óta ugyanabba az egyesületbe járok, ismerem az embereket, nagyon szeretem a helyet és évek óta ugyanazt a lovat lovaglom, ő sem egy egyszerű lecserélhető sporteszköz.
2021. okt. 12. 19:25
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!