Mi van, ha a gyereked azt állítja, hogy nem ízlik neki az ebéd, amit főztél vagy rendeltél?
Mi lenne? Semmi. Nem eszi meg. Ha éhes, kap egy szelet kenyeret, ha nem éhes, eszik majd később (mást).
Gyerekkoromban nagyon rossz evő voltam, nem szerettem a húst, a krumplit, a rizst. Borzalmas volt, amikor meg kellett ennem olyat, ami nem esett jól (szerencsére nem volt sokszor).
Azért nem mindegy, hogy hány éves a gyerek.
Én ha tudnék, akkor főznék neki olyat, amit szeret. Ha erre nincs lehetőség, akkor válasszon abból, ami van. Ha azok között sincs semmi, amit megenne, akkor van baj. Ekkor próbálnék a lehető leghamarabb valami ehető ételt varázsolni neki. Ráerőltetni biztos hogy nem erőltetnék rá semmit amit nem akar megenni, abból nem fog jó származni. Emlékszem egyszer úgy 15 éves lehettem, mikor nem volt otthon semmi olyan amit megettem volna. Szüleim mondták, hogy egyem ami van. Este 7 fele ettem aznap először, mert annyira undorodtam azoktól az ételektől. Amint megettem (káposzta volt), rá 5 percre ki is hánytam. Ekkor még mindig azt mondták, hogy egyek ami van. Utána elkezdtem lecsót enni, mert az volt a másik kaja ami volt. Azt még az asztalnál visszahánytam a tányérba. Ekkor már megsajnáltak annyira, hogy átmentek a szomszédba és kértek egy kis téliszalámit. Én ezt biztos nem játszanám el a gyerekeimmel. Persze túlkapatni sem kell őket. Szóval valószínűleg ha pár óra éhezés után sem akarja megenni ami van, akkor már tudnám, hogy tényleg nem szereti, nem csak finnyáskodik valami jobbért.
A rendelt és a főzött étel lefitymálása között azért van különbség. Egy rosszul sikerült rendelést nyíltabban meg lehet beszélni, már csak azért is, hogy máskor ne rendeljünk onnan.
A házikoszt már valóban kényesebb kérdés, igazság szerint finoman lehet utalni rá, hogy az adott étel nem sikerült olyan jól, de nyilván úgy, hogy ne törjük le teljesen azt, aki készítette.
Egyébként azt gondolom, hogy ha valakinek a szülei nem főznek olyan jól, akkor is ahhoz a minőséghez-ízvilághoz szokik hozzá, szerintem eléggé ritka eset az, ha egy családban valakinek egyáltalán nem ízlik az ebéd. (Az más kérdés, amit fentebb már említettek, hogyha valaki egy adott ételt kimondottan nem szeret. Ellenben, ha valaki a velejéig megveti a rakott krumplit, akkor a világ legjobb rakott krumplija sem győzné meg, ez egy másik kérdés.)
3-as: ha lesz gyereked, nem fogsz csikizés után heti menütervet készíteni zsírtartalom feltüntetésével és együtt elkészíteni az ételeket.
Hacsak nem leszel háztartásbeli.
Kisfiam, ha nem ízlik, egyél virslit vagy szendvicset. Ennyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!