Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért olyan önző a mai 50+-os...

Miért olyan önző a mai 50+-os generáció a saját szüleihez és nagyszüleihez képest, ha a gyerekeik segítéséről van szó?

Figyelt kérdés

Egy cikkben olvastam erről a jelenségről, és alatta kommentben is sokan írták, mennyivel jobban segítették anno a fiatalokat az életkezdésben és családalapításban, mint manapság.

Például, hogy teljesen alapvető dolog volt, hogy a lagzit a szülők fizetik, a fiatalok pedig beletehették a menyasszonypénzt az életkezdésükbe - manapság meg javarészt mindenki magának finanszírozza az esküvőjét.

Vagy pl. teljesen alap volt, hogy a fiatalok a szülői házba vállalhattak gyereket, és közben tudtak spórolni meg haladni az építkezésükkel, senki nem cseszegette őket ezért. Most ha egy fiatal felteszi itt a kérdést, zavarna-e más szülőlet, ha a párja ott van hétvégente, 90%-ban olyan válaszokat kap, hogy oda ne menjen senki rendszeresen, mert nem akarnak egy idegen kerülgetni, oda ne költözzenek, gyereket pláne ne vállaljanak, satöbbi.

Ugyanígy, anno teljesen megszokott volt, hogy a szülők besegítenek az építkezés/lakásvásárlás költségeibe, most sokan már azt sem tartják feladatuknak, hogylegalább 1-2 milliót összespóroljanak a gyerekeik önerejébe, pedig mindenki látja, milyen ingatlanárak vannak. Az unokákra sokaknak derogál vigyázni heti egy-két alkalommal, pedig anno ugyanezek a nagyszülők a gyerekeiket akár egész nyárra lepattintották a saját szüleiknek.

Most meg mi megy agyba-főbe? Minden huszonéves oldjon meg magának mindent, boldoguljon egyedül, de közben megy a cseszegetés, miért tolódik ki a gyermekvállalás. Hát pont azért, mert mire az ember manapság hátszél nélkül megteremti az alapokat a lakhatáshoz és gyerekfelügyelethez, simán lesz 30 éves.

És az, a durva, hogy pont azt a generáció ilyen, amelyik viszont még a saját szülei által megteremtett háttérben kezdte az életét - mi az oka annak, hogy ugyanezt nem akarják már továbbadni a saját gyerekeiknek?

Na most, mielőtt jön a hisztis és felháborodott kommentáradat, megjegyzem, természetesen tudom, hogy vannak most is olyan szülők, akik akár áldozatok árán is segítik a gyerekeik boldogulását és a kérdésem nem arról szól, hogy szó szerint mindent a fiatalok feneke alá kellene tolni, miközben ők csak malmoznak az ujjakkal. Aki ennyit tud felfogni, inkább vegyen szövegértelmezési tankönyvet :)

Itt szimplán egy ilyen általános jelenségről beszélünk, hogy mi az oka, hogy míg anno teljesen alap volt segíteni a fiatalokat az életkezdésben, addig mára ez a mostani 50 felettiek nagy részének derogál?

2021. márc. 9. 10:07
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim ***** válasza:
88%
Mindig is családfüggő /emberfüggő volt, ki hogyan segített. Szüleim most 60-asok. Az ő szüleik a legjobb példa erre. Anyukám szülei ugyan kezdőtőkével nem tudtak segíteni, de a háromszobás lakásukba befogadták a szüleimet úgy, hogy átengedték a két nagyobb szobát, ők meg ketten kiköltöztek a sötét kis cselédszobába. Nagymamám rájuk is vásárolt, főzött. Ellenben apukám anyja egyedül maradt a kétszobás lakásában, apukámtól szülőtartást követelt, amit egyébként meg is kapott. Nászajándékba apukám megvásárolhatott tőle kedvezményes áron néhány családi bútort. Tessék: régen is úgy volt, hogy amelyik szülő akart, az segített, a másik meg inkább teher volt.
2021. márc. 9. 15:55
 32/60 anonim ***** válasza:
58%
Régen a gyerekek ott éltek a szülőkkel, halálukig segítve őket. Most meg elköltöznek, elvárják a támogatást, cserébe néha rájuk nyitják az ajtót,öreg korukra meg örüljenek ha nem rakják be őket egy öregek otthonába
2021. márc. 9. 15:56
 33/60 anonim ***** válasza:
84%
Én úgy látom, hogy gyakran a mai 50+ generàció tagjai àpoljàk az idős,betegeskedő szüleiket és erőn felül pénzelik,segítik az állandóan követelőző,végtelenül önző kölykeiket. Tisztelet a kivételnek. Akinek nem inge..
2021. márc. 9. 16:19
 34/60 anonim ***** válasza:
90%

Mert az a segítség amit akkor tudtak adni, az ma nem kell a fiataloknak.

Nem akarnak otthon lakni, mert konfliktusforrás. Nem akarnak gyereket sem, anyagiak miatt. Régen nem volt gond fiatalon gatyátlanul szülni, mert megfelelt a rokonok kinőtt ruhái, és egy használt babakocsi is.

Szerintem az igények nőttek a csillagos égig, persze anyagilag.

Pl esküvő: régen a rokonok sütöttek főztek, nem voltak extraságok pl esküvőszervező, lufihegyek, békegalambok, köszönőajándék, és számtalan sok bizbasz. Ez mind pénzbe kerül.

És végül nem tudom hol élsz, nagyon sok mindenkit nem tudtak támogatni, nemhogy alap volna? Dehogy.

2021. márc. 9. 18:36
 35/60 anonim ***** válasza:
54%
"rokonok sütöttek főztek," nagy öröm lehetett meg ilyenkor is a konyhaban robotolni ( tudom nem ez volt a lényeg 🙂)
2021. márc. 9. 18:38
 36/60 anonim ***** válasza:
89%
Még emlékszem, 1990-ben a barátnőm is pincérkedett az unokanővére sátras lagzijában. Akkor ez természetes volt, ma már tényleg elképzelhetetlen.
2021. márc. 9. 19:21
 37/60 anonim ***** válasza:
63%

Mert csak az elvárások vannak a fiatalok részéről, az alap hogy NEM segítik a családot.

Elmondom majdnem ötvenesként, nekem mi volt az alap: Alap volt, hogy elvégezem a dolgom a kertben, akár kapálni, akár locsolni, akár szüretelni kellett. És nem éreztem "cselédnek" magamat emiatt, hisz egyértelmű volt hogy nem csak eszek abból amiért a szüleim melóztak. Alap volt hogy vigyáztam a kisebb tesómra, és nem sírt a szám hogy "anyám nekem szülte a gyereket" Mert a tesóm nem teher , hanem családtag a szemeben. Alap és magától értetődő volt, hogy nem "segítek" a házimunkában, hanem az én dolgom is, hisz én is ott éltem. Alap volt hogy dolgozó emberként hazaadom a fizetésem egy részét, és nem váram el hogy eltartsanak a szüleim, és eszembe nem jutott volna ugatni velük hogy "élősködnek " rajtam, csak mert nem tartottak el továbbra is, mert én "gyűjtök" .

És alap elvárás volt a szüleim részéről, a fizetésem egy bizonyos hányadát takarékba tegyem, lakásalapnak, és a maradékból gazdálkodjam ki azt ami pluszban kellett, mert így megtanultam nem fölösleges dolgokra költeni. Cserébe náluk laktam részben eltartottak, támogattak akár úgy is hogy jöttek hozzánk dolgozni a szabadnapjukon mikor már külön éltünk, és mi is mentünk hozzájuk ha náluk volt nagyobb munka. Na ilyen önző disznók vagyunk mi, ötvenes korosztály, mert ugyanezt várjuk a saját gyerekeinktől, nem azt hogy "nem segítek mert nem vagyok cseléd, nem vigyázok a tesómra mert nem nekem szültél, mit képzelsz hogy nem vettél nekem lakást mire nagykorú lettem" Miközben az elvárásaik anyagilag, ruhákban, kütyükben az egekben vannak. És most jöhetnek a te hibád, te nevelted, és "minekszülazilyen" kommentek.

2021. márc. 9. 19:44
 38/60 anonim ***** válasza:
85%

Nem az 50+ generáció "önzőbb". Se nem a fiatalok, se nem az öregek.

Egyszerűen megváltozott a világ. És az egyén jóléte, szórakozása került előre. Szerintem valahol teljesen jogosan.

Hiszen régen sem azért éltek együtt mert annyira nagyon szerettek volna együtt élni. Csak teljesen más elvárások voltak. Mindenkibe bele nevelték hogy a "család az első" és alá kell rendelned magad nekik. Akár szülő, akár gyerek vagy.

Egyszerűen igényük lett az embereknek magukra, és az én időre.

Ez igaz a fiatalra is, aki elköltözik, és igyekszik önálló életet élni. Meg igaz a szülőre is, aki normális esetben örül, hogy kirepül a gyerek és úgymond ott marad neki a szabadság, pihenés.

Szerintem tökre érthető, hogy annyi, de annyi lehetőség van az életben és mindenki szeretne kicsit élni is. Pont ezért van úgy a szülő, hogy nem akarja, hogy ott lakjon a felnőtt gyerek, oda költözzenek még többen, oda vállaljon gyereket.

Lehet mondani, hogy ez önzőség, de attól még érthető, hogy az ember önmagát is szeretné megvalósítani.

És az is tény, hogy nőttek az igények. Ma már senki nem akar családostul egy szob-konyhás garzonban élni, senki nem akar másokhoz alkalmazkodni egy életen át.

2021. márc. 9. 22:09
 39/60 anonim ***** válasza:
34%
Unokájővérem gyakorlott a meztelen valagra szülésben.Majd adnak a rokonok. Nekem nem maradt egy ruha vagy játék kiskoromból.Pincérkedni egy rokon lagziján? Igaza van a fele család hadd szórakozzon. Ja meg a főzés. .. bízzuk profikra.
2021. márc. 9. 22:17
 40/60 anonim ***** válasza:
76%

Amúgy azt tegyük hozzá, szerintem kicsit keverve van a szezon a fazonnal.

Hiszen ma is sokan élnek otthon. Ma is sok szülő támogatja a gyerekét, sokszor a kelleténél jobban is. Aki megteheti az ma is fizeti a lagzit, fizeti a lakhatást, vesz a gyereknek kocsit, lakás, taníttatja, fizeti a hobbijait.

És a másik oldalon mindig is ott voltak azok a szülők is, akik csak megcsinálták a gyereket és onnantól "örülj hogy felneveltelek" szinten megadták a kötelező minimumot, és azt várják mikor takarodik már el a gyerek otthonról. Ilyen szülők voltak régen is ma is. Az ilyenekkel régen is rossz volt együtt élni, és ma is aki teheti menekül tőlük.

Ráadásul ez a "segítsük egymást" dolog is olyan ami nem fekete vagy fehér. Mindkét oldalról lehetnek visszaélések. Hiszen az sem jó, ha valaki szarik a felmenőire, de sok esetben érthető is lehet amit kívülről nehéz megítélni.

2021. márc. 9. 22:21
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!